Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 335885 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #945 на: 16 Декември 2016, 09:07:19 am »
Сликава не ја отвара.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #946 на: 16 Декември 2016, 10:16:44 am »
Сликава не ја отвара.

How about now?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #947 на: 16 Декември 2016, 10:31:21 am »
Електростатски, интересно. Немам слушнато ваков тип до сега. Или не се електростатски... :)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #948 на: 16 Декември 2016, 15:37:08 pm »
Или не се електростатски... :)

Не се.

AKG K-1000 - the most engineered headphones AKG ever made.

Користат некој атипичен планарен драјвер, и се користат речиси како звучници. Можеш да го менуваш аголот и позиционирањето со цел пореално "звучничко" искуство.

Оригинално се врзуваат директно на звучничките терминали на излезен засилувач, а не на класичен излез за слушалки. Кај мене свират во две комбинации:

1. SAC KH-1000, засилувач развиен од SAC, за потребите на AKG, како партнер на K-1000, или,
2. Firstwatt F1, во клонирана форма, струен засилувач од кујнската работилница на Нелсон Пас (2 x 10W Balanced).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #949 на: 16 Декември 2016, 15:58:16 pm »
Баш несекојдневно решение.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #950 на: 16 Декември 2016, 16:12:27 pm »
И повеќе од непотребно. Барем не за нас, за обичниот човек. Можеби за некој диџеј или некој што работи со музика/звучни ефекти/тон/слично, но за нас тоа и баш не е нешто WOW, а за изглед, погрди слушалки не сум видел, колку и да ваде “реален“ звук, никогаш не би ги носел во рака, а не пак на глава да ги ставам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #951 на: 16 Декември 2016, 16:16:03 pm »
Овие се искучиво за по дома, и за уживање. Не се наменети за просечниот потрошувач. Повеќе како колекционерски предмет. Вазна.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #952 на: 16 Декември 2016, 16:42:24 pm »
AKG направија 11,000 вкупно, распродадени како што излегуваа од фабрика. А во производство беа 16 години - престанале да ги прават затоа што машините кои ги правеле калапите и драјверите остареле до ниво во кое нема поента да се поправаат, а цената да не скокне астрономски.

16 години се век во таа област. Единствени други аудио парчиња за широка употреба, а за кои знам дека се произведувале толку долго, без значителни промени се:

1. Technics SL1200 (38 години).
2. Denon DL-103 (54+ години).

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #953 на: 16 Декември 2016, 16:56:32 pm »
Барем не за нас, за обичниот човек.

Звукот (и неговото восприемање) е исклучително важна работа. Да се изненадуваш од луѓе подготвени да инвестираат во такво нешто е аналогно на ситуацијата во која "обичниот човек" се изненадува кога пациенти како нас ќе спукаат пари на тркала.

Како што вели @Deni, овие никогаш не биле наменети за просечен потрошувач.

Она за што биле наменети е покажување на инжинерските способности на AKG. Затоа и постои flagship модел во секоја производствена гранка.

Еден од инжинерите кои работеле на K-1000 раскажуваше на семинари како сопствениците на AKG на секој развоен состанок им повторувале дека буџетот не е ограничување при развојот на овој производ. Се сложувам, изгледот не е "модерен", но целта никогаш не им била да станат моден додаток. (*)

(*) Ова не им го споменувајте на тинејџерите кои се шетаат со огромни слушалки на улица.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #954 на: 16 Декември 2016, 17:36:03 pm »
Како моден додаток може да го користи некое богато дете кое мама и тате не си знаат парите, па да се покаже пред другарите ВО МАКЕДОНИЈА. Не верувам дека баш како моден додаток ги користат луѓето по Европа, може некој ептееен мал процент на луѓе со балкански корени ;D . Едноставно луѓето сакаат да слушаат музика додека патуваат од/до дома/работа/школо и слично. Јас ја немам таа навика и ми е некако срам да ги носам слушалките(само во Македонија), баш поради тоа балканско мислење(ги носат ради чалм), плус не сум навикнат да слушам музика додека патувам пеш, само дома и во авион користам. Имам пријатели што буквално нонстоп се со слушалки, дали ке оде до продавница по леб или до кафич на кафе, нонстоп си слуша музика, но ретко кој го приметува пошто си има оние in-ear(bulbs) слушалки. Пред се, доста се ефтини, а и практични. НО, да би можеле да си дозволат да речеме некои поскапи познати марки(Boose, Dre, AKG, идр) 300+евра, би биле радосни и со задоволство би ги носеле, па малце и би се пофалеле. Од друга страна, знам доста народ би рекле, што се замислува оваа/овај, нема леб да јаде слушалки купува, ми продава нешто чалам итн... ама тие што си слушаат и уживаат во слушањето музика додека патуваат, пак ке си слушаат без разлика што ке речат другите.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #955 на: 16 Декември 2016, 22:01:42 pm »
Малку генерализирано, но ајде.

Никој (при логично расудување) нема да купи К-1000 за да ги шета по улица. Особено затоа што компатибилен засилувач за нив тежи најмалку 5 килограми. Слично, било кои слушалки од таа класа.

Слушалки за домашна употреба немаат место на улица од причина што нема да го покажат својот потенцијал - како што ниско спортско возило нема место off-road.

На крајот на краиштата, најважно во целиот овој спорт е уживање во музика. И тоа, реално, не зависи од парите кои треба да се вложат. При патување, било кој современ мобилен телефон може да пружи уживање со слушалките кои доаѓаат со него.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #956 на: 03 Јануари 2017, 04:14:58 am »
AKG направија 11,000 вкупно, распродадени како што излегуваа од фабрика. А во производство беа 16 години - престанале да ги прават затоа што машините кои ги правеле калапите и драјверите остареле до ниво во кое нема поента да се поправаат, а цената да не скокне астрономски.

16 години се век во таа област. Единствени други аудио парчиња за широка употреба, а за кои знам дека се произведувале толку долго, без значителни промени се:

1. Technics SL1200 (38 години).
2. Denon DL-103 (54+ години).
SL1200 is back from the dead!!! vo prishtina ima eden 1200G, se spremam da odam da go vidam. istiot muabet za kalapite e i za 1200G. morale od novo da napravat `moulds` za proizvodstvo.samo kapakot e ostanat od stariot model.
on topic.
2 x Technics 1210m5g so ISONOE+techniboots,sea baram da smenam spindle i bearing, Concorde nightclub E(naracani Grado DJ200i)
Pioneer DJM700 (naracana ARS 9000)
Sennheiser HD25mk2 (imam i Technics RP-DH 1200)
HD25 gi nosev 8 saati od aberdeen do skopje.ne gi osetiv.technics-ot mnogu stegaat,boli glava posle saat vreme. ai podobar zvuk imaat HD25.
Zvucki JBL L830
Pojacalo Rotel
Vufer JBL
gleam nekoj se buni za prakticnosta i za izgledot,ondak da ne pocnuvame muabet za lampasite i nivniot grd izgled.baska sto na golemi del od niv im treba bar pola saat da se zagreat da daat `pomek` zvuk.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #957 на: 03 Јануари 2017, 04:18:48 am »
Tjolie како Beatsот?

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #958 на: 03 Јануари 2017, 11:50:04 am »
Супер, не ги користам многу како блутут, пошто ги користам само кога седнам на лаптоп и користам кабел. На почетокот, нормално ги пробав како блутут, ептен ме бендисуват со лесното поврзување на ајфон. Инаку батеријата се полни околу 2 саата кога е скроз изпразнет, ма да јас ги полнам кога дојде до 1-2 црта(саат-саатипол), на кабел издржуват недела дена, дневно по 2-4 саати. Ме нервира што се троше баретијата и кога е на кабел(не знам дали сите што се безжични слушалки истотака морат да се полнат), подобро да си земев статични со кабел отколку безжични, зошто најмногу ги купив за користење на слушалки за лаптоп и веќе почна трендот(жива глупост) на ајфоните без џекче и сигурно наредните генерации на мобилни ке се свртат кон истиот тренд. Јас не сум човек што купувам секоја година нови слушалки или нов мобилен, па затоа помислив дека за година-две нема да можам да ги приклучам на мобилен, има начин со конвертори ова-она, али беспотребно замарање. Еднаш неделно, саат-саатипол(зависи од цртите) не ми е тешко да ги наполнам. Инаку еднаш ми се испразнија за време на играње игра, само ги поврзав со кабелчето од полначот и кабелот го приклучив на лаптопот и немаше никаков проблем, дури се и наполнија после 2-3 саата. Инаку никаков проблем не сум имал со конекција и сл... Малку се тешки, но после неколку часовно користење, немам болки во глава, многу добро го покриват ушето и надворешните звуци се минимални, но ушите можат да ти се испотат(можеби од силната музика ??? ;D ) Звукот е доста силен, јас обожавам добар бас и силен(ЈАК) звук, на некои пријатели и на жената не можат да издржат да слушаат до крај тон... Се на се, задоволен.
« Последно менување: 03 Јануари 2017, 12:02:58 pm tjolie »

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #959 на: 04 Јануари 2017, 09:30:30 am »
SL1200 is back from the dead!!! vo prishtina ima eden 1200G, se spremam da odam da go vidam. istiot muabet za kalapite e i za 1200G. morale od novo da napravat `moulds` za proizvodstvo.samo kapakot e ostanat od stariot model.

Понекогаш се прашувам дали тоа не беше пресметан потег на Matsushita. Знаеја дека ќе ја продадат новата серија во целост, и можеа да диктираат цена каква сакаат.

2 x Technics 1210m5g so ISONOE+techniboots,sea baram da smenam spindle i bearing, Concorde nightclub E(naracani Grado DJ200i)

Имаше една одлична опција за надграден лагер, само треба да проверам дали се уште се произведува (чинам дека авторот на тоа решение почина, но да видам дали се уште постои компанијата).