Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 335246 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #1530 на: 07 Август 2025, 23:44:42 pm »
Ако не ти е за преносливост, и добар саундбар би бил добра опција, секако поскап би бил.

Ноуп.
Затоа и го прашав :)

https://galerija.com.mk/product/htsf150
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #1531 на: 07 Август 2025, 23:55:48 pm »
Ѕирнав, од 1000-3000 евра има добар саундбар + вуфер Босе

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #1532 на: 08 Август 2025, 00:21:04 am »
Било кој JBL што ти е во буџет.

Има подобри од јбл, јас користам еден харман кардон, ама скап е и батеријата му е една четвртина од јбл-от.

Било кој бт звучник кој би бил подобар од јбл, ќе е мрсно скап. Гледани ми се сите.
Фала.
Како да споредам 2 JBL звучника и видам кој е погласен ?
Евентуално, и кој вади подобар звук.
Има некое правило, или сите се горе доле исти ?

Чичин, доцнам малку, ама може е релевантно...
Ти треба само заради BT или заради преносливоста исто - да го шеташ низ соби?
Главна потреба ми е додека сум дома и работам нешто, на пример во кујна си правам јадење и ми шушти аспираторот, вентилаторот на релната, се крчка нешто на шпоретот, имам пуштено чешма итн, да можам да слушам некоја аудио книга некој подкаст, и да можам да го слушнам убаво.

Наредно ми е, сакам да пуштам малце погласна музика, да не го слушам кучето на комшијата како цимоли кога ке го остават само дома.
Е сега, слушам метал музика, па ми требаат тие малце попискавите тонови за убаво да ја слушнам соло гитарата. Имам една песна која ми е репер, и според неа се ориентирам.

Добар бас ми е секундарно по приоритет.

Имам дома вакво (https://mi-store.mk/product/xiaomi-compact-bluetooth-speaker-2/  го даваа гратис со купувањето тротинет) и ми треба нешто дупло погласно со поубав звук, оти на ова метал музика не звучи убаво.

ДОДАТНО, во исто време имав некој QCY earbuds, или слушалки за во уво кој престанаа да работат оти ги заборавив 9 дена во кола додека бев на одмор, па сакам да си купам нови и поубави од овие кој ги имав. Сакам да имаат поконзистентен звук со звучникот (т.е. не сакам истата песна да звучи различно).
Спомнувам затоа што најверојатно ке бидат иста марка со звучникот.

Телефонот од кој ке пуштам работи е Samsung S серија, тоа и ке биде во догледна иднина. Ова го спомнувам дека на нив пишува аудио Tuned by AKG, не знам дали има врска или не.

EDIT
Имам Logitech Surround Sound 5.1, Z серија, и тоа вади совршен звук, ама работната соба каде е поставен е далеку од кујната, и ако го пуштам појако да го слушам јас во кујна, го глушаат и компиите 4 спрата под мене, па нема смисла да досаѓам да цела зграда.
« Последно менување: 08 Август 2025, 00:26:26 am draganamon »

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1533 на: 08 Август 2025, 00:46:47 am »
Ух, комплицирано :D

Не можеш да очекуваш многу од преносно, во тој случај.
Ама JBL до 100 еура ќе ти заврши работа, или пак оние топчињата од Sony во пар - два по 50.

Soundbar-от инаку ти е многу поблиску до тоа што сакаш да го постигнеш, ама мора штекер, јебига...

Патем, AKG е сериозен бренд, сигурно значи нешто тоа штом се спомнати.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1534 на: 08 Август 2025, 00:48:33 am »
Ѕирнав, од 1000-3000 евра има добар саундбар + вуфер Босе

Немој никогаш во животот да дадеш толку пари само заради тоа што е Bose, те молам.
Тоа се сериозни пари, а за нив се купува сериозна опрема.

Во аудио опрема терминот "premium" е далеку повеќе злоупотребен отколку во автомобилска индустрија, неспоредливо дури.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #1535 на: 08 Август 2025, 09:10:59 am »
Пишував претходно, до крајот на годинава планирам иљедарче да дадам на аудио за дома, плус едно џибиелче да ме следи ваму таму, најмногу за во винаријата дур работам

@draganamon Треба да дефинираш кој тип на аудио го бараш. Дали бт звучник ради мобилност, дали саундбар или добро фиксно стерео.

После тоа треба да кажеш буџет.

Јас на примр решив, ќе земам бт звучник за ваму таму, а или саундбар или стерео за дома. Е сега ако земам стерео, дополнително ќе ме обремени ресивер, а со саундбар решен е тој проблем. Ќе решам од кога ќе чујам на лице место што има да одпее саундбарот.

Најдобро отиди си до Болин или Алфа аудио, верувам ќе ти ја решат дилемата. Ем ценовно ќе си на јасно.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #1536 на: 08 Август 2025, 09:43:27 am »
@draganamon според твоите потреби мое мислење е дека највеќе работа би ти завршиле слушалки, но не ear-in, туку класика добра слушалка преку цело уво. Ем звукот ќе е одличен, па и за музика слушање, ем нема да ги слушаш надворешните звуци кои доаѓаат од аспираторот и слично. Само гледај некој добар модел, не нешто ефтино.
Што се однесува за преносен звучник, и јас би идел на JBL. Имам веќе 6 години JBL GO 2, добар е за да слушаш некаде надвор, и со друштво, меѓутоа да нема многу галама околу, пошто нема баш да се слуша. Аспираторот е бучен у принцип и овој модел мислам дека нема да ти брка работа, ќе мора некој погласен за да го слушаш доволно добро. Сепак мое мислење е дека слушалки се подобар избор при готвење во кујна.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1537 на: 08 Август 2025, 09:51:04 am »
Jas zemav JBL Clip 5 i sum prezadovolen i od zvuk, ima seriozen bas za goleminata, a i od cistina na zvuk.
Da ne zboram kolku e prakticen.
Baterija drzi solidno isto taka, edno 5 casa na max pusten, a dokolku e pod max drzi i nad 10 casa (provereno ova)

U vikendica go stavam na ogradata i go zaboravam cel den nit polnenje nit nisto :D

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1083
« Одговори #1538 на: 08 Август 2025, 10:01:00 am »
@draganamon  ми мириса на ОВА ако ти се уклапа во буџет.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #1539 на: 08 Август 2025, 19:02:51 pm »
Фала дечки.

@Nandor The Relentless  не е комплицирано, има еден куп бт звучници на пазарот, се надевав некој да рече "го користам тој и тој модел, и сум задоволен или незадоволен од истиот" за да не морам да читам технички документации и остало.

@pirat_07 блутут звучник барам, саундбар за 3 години од сега кога ке купувам нов телезивор, и најверојатно ке биде Сони, т.е. иста марка со телевизорот. Ти благодарам за препораката за болин и алфа, не знаев каде да одам да прашам како стојат работите и на што да припазам.

@zvonkog баш од такво бегам. Некое дамно време во животот имав пристап до професионално озвучување, и преку глава ми дојде поднесување за различни типови на музикa.

@ficomk имам Logitech H600 и JLab GO Work слушалки дома, цела поента на звучникот е да не морам да ги користам слушалките надвор од работно време.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1083
« Одговори #1540 на: 08 Август 2025, 20:54:24 pm »
Во тој случај JBL Charge 5 или 6 ќе ти заврши повеќе работа..........и ја бев на иста мисла, ама кога го слушнав Маршалот сите сметки ми се поматија ако ме разбираш, иначе не е профи и не треба некоја филозофија за подесување само што имаш избор за разлика од JBL, кој може да си го дозволи длабоко му го препорачувам. Само физички е дупло поголем од JBL Charge, можда и повеќе.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1541 на: 08 Август 2025, 21:05:06 pm »
Ако веќе одиме од 6 на 20 бона, ондак ова, па кога ќе те удри јако Мегадет, моеш и да грабнеш гитарата да се вмешаш у микс, кој ги ебе садовите :D

https://www.positivegrid.com/products/spark?variant=42604434129056

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #1542 на: 22 Август 2025, 21:25:41 pm »
Ииииии бев во Алфа аудио... Ок, слушавме некои Монитор аудио флоор стандинг на некое појачало како на локален кабелски оператор ресиверите. Звучи чисто, кристално јасно. Видиш вика колку бас има а мали звучки. Видим ама не видим, некако бас немааааа, а цената не дава вуфер да се земе. Ок, фала пријатно.

Ај од карши у ЗЕЦ... Шо ви треба? Викам Саундбар + вуфер или флоор стандинг + ресивер. Вика небо и земја разлика.
Ме прашува за буџет, му викам иљедарка. Вика добар буџет е тоа. И ги опна 100 ватни Klipsch и почна онака квалитетно да се тресе се околу. Now we are talking :) Онкио 32 бит + пар 100w Klipsch = 57.000 мкд. И јас како јас, де да пробам нешто подобро. Еве вика поголемото братче 150W.
И такааааа се се затресе уште појако  ;D Арно ама вика треба и поскапо појачало. Ебаго чуму?  ;D

Нареден пат Болин да видиме што има да каже.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #1543 на: 23 Август 2025, 01:03:25 am »
То, сине!

Ти реков не ти треба пута 3 од тоа :D
Ама, нешто накај пута 1.5 добро ќе излезе изгледа :D

Зец секогаш ми биле супер, за ситно и за крупно.
Болин исто, ама од кај нив немам толку купувано, еднаш или двапати некои мали работи...

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #1544 на: 23 Август 2025, 10:51:05 am »
Убај цени ќе ти направат во Болин.
Со тој буџет јас би играл вака:

https://audiocentar.com.mk/product/polk-audio-signature-ellite-es55-blk/

https://audiocentar.com.mk/product/marantz-pm-6007-blk/

Прва надоградба ќе ти бидат кабли. Појачалото можи да рани даалеку подобри звучници па ќе можи да си играш во иднина.
Исто и во pix+ провери тие носат elac звучници.