Автор Тема: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX  (Прочитано 54559 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
Одг: Opel Astra K 1.6 CDTI ecoFLEX
« Одговори #225 на: 13 Декември 2021, 21:09:01 pm »

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1087
« Одговори #226 на: 19 Декември 2021, 10:17:21 am »
Сношти баш заприметив јас на -3° кога го слегвав ѓавато со парното пуштено падна температура од 90° на 82°. На враќање пак на слегвање го исклучив парното за споредба падна од 90° на 88 °. Мислам дека е таман :)

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #227 на: 30 Јануари 2022, 23:35:44 pm »
Бидејќи незнаев како изгледа и каде се наоѓа термостатот на колава си пишав на нет и ми излезе ова.

Кај стои ова па сега

супер го наоѓам 2 штрафа излегува термостатот.

Кренав кола извадив пластиката доле, на хладњакот има вентил го испуштив антифризот откачив црево од турбо црево за антифриз испосеков раце дур ги извадит тие 2 штрафа иииии

Шипак. Термостато од првата слика што требаше да биде во пластикава го нема.

Ова бил термостатот се вади од горе. Арно ама вториов штрав е толку залепен до металот пред него неможеш да ставиш од тие за на крцкалка што се. Обичен рачваст ставам на него но деско црниот испакнат дел не ти дозволува да вртиш ни по 1мм ни лево ни десно. Никако неможе да излезе тој штрав дур не се извади водната по мене можеби грешам но 99% ќе мора.

Битно сега знам кој термостат е кај мене. Зборам со Прчот вика овие термостати се повлечени од употреба нема. Па така испадна дека сепак морам да менувам куќиште.

Стигнаа во меѓувреме, па неделава ќе појдам до кај мајсторите што ми ги препорача Казан ако се нафатат да ми сменат се надевам ќе завршам работа брзо.

Се надевам дека не е се вака комплицирано на колава.

П.С. у зима више на кола не чепкам ни сијалица!

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #228 на: 04 Февруари 2022, 21:21:08 pm »
Сменет термостатот во вторникот.
Средата не ја возев, случајно дознав еден човек имал иста астра со исти мотор му пишав баш за ова и вика:

„Pa mnoguu, sekogash vo zima zagreva bavno, mene nekade posle 20-tina km

Normalno e toa kaj Opel, taka mi vika majstorot, se sluchuva da vozam na udolnica i da padne temperaturata

I kaj mene pajga ako postojam nekoe vreme vo mesto“

И вчера ја палам некако оптимистички

тука првпат пуштам парно на 2ка

ИИИИИИИИИИ крајниот резултат

самоубиство

да знаев дека ќе биде исти к*р ќе си ги сменев дисковите за парите.

Одкако е кај мене. Помислив да не се врати на нула после оваа бројка па ја фатив и стварно се врати. А баш мислев вториов трип ќе ми стој така да знам колку јас сум поминал.

Некако ми крши филм колава вчера готов бев да ја огласам...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #229 на: 04 Февруари 2022, 21:49:26 pm »
Леле ќе јаде @Tischläufer хамбургер од 7-ца ;D ;D
Ти пак удри утрински тест дали цревото према хладњак е топло кога колата ќе загрее на 30-40 степени... Нема да бидеш ни прв ни последен што монтирал нов а расипан термостат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #230 на: 04 Февруари 2022, 21:51:40 pm »
И кај мене е исто на фиеста дизел. Од аеродром до аеродром Петровец неможе да загрее до работна температура а има 25км. Овој е втор термостат откако на првиот попушти куќиштето. И со првиот иста ситуација беше. Го пробав тестот со цревото према хладњак и не беше топло. Едноставно така е и се помирив со тоа.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1087
« Одговори #231 на: 04 Февруари 2022, 21:53:50 pm »
Средата не ја возев, случајно дознав еден човек имал иста астра со исти мотор му пишав баш за ова и вика:

Normalno e toa kaj Opel, taka mi vika majstorot, se sluchuva da vozam na udolnica i da padne temperaturata

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

самоубиство

Одкако е кај мене. Помислив да не се врати на нула после оваа бројка па ја фатив и стварно се врати. А баш мислев вториов трип ќе ми стој така да знам колку јас сум поминал.

Абе нормално е да падни температурата со парно пуштено. Пробај без парно за колку километри ќе загреј до 90 °

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #232 на: 04 Февруари 2022, 22:07:07 pm »
Јас незнам што си се замарал, толку е од 10-15 км за да загрее. Кога бешњ наутро во 07:00 -9 степени хиподром-кисела вода општина-кисела вода стаклара немаше 90 степени ниту цитроен, фиат, лексуз, туксон... Така да не се оптеретувај со тоа на колку километри е стрелката на средина, битно да има парно на 2-3 км

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #233 на: 04 Февруари 2022, 22:45:26 pm »

самоубиство

Јас неколку пати напоменав дека ми е чудно како воопшто стигнува до 90 степени со расипан/отворен термостат.
Дали се осеќа промена на температура од парното кога ќе падне стрелката?

Трип 1 го ресетирам на секое ставање гориво, трип 2 го ресетирам за одредени дневни километражи/релации, нема логика да вртат до 100.000км

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #234 на: 04 Февруари 2022, 23:35:41 pm »

Ти реков јас дека ти е океј колата. И не е само кај Опел туку кај сите дизели кои се ефикасни, па дури и бензинци.
Не се оптеретувај со стрелката, будала, битно нека има греење.

Леле ќе јаде @Tischläufer хамбургер од 7-ца ;D ;D
Ти пак удри утрински тест дали цревото према хладњак е топло кога колата ќе загрее на 30-40 степени... Нема да бидеш ни прв ни последен што монтирал нов а расипан термостат.

Мхм-мхм-мхммммммм

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #235 на: 05 Февруари 2022, 01:23:17 am »
70ц нормално?

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #236 на: 05 Февруари 2022, 02:11:02 am »
Можда е нормално кај овој тип на мотор, не дека кај секоја кола е така, кај мене на пример, на -13 при 120 км/ч и со пуштено парно на 3јка, стрелката не мрдна од средина.

Штом и со нов термостат е истата ситуација, тогаш не се замарај, едноставно така ја направиле од фабрика....или најди некој со дијагностика па пратете температура во возење, можи стрелката сака да драпа  ;)

Инаку знам какво е чувството на разочарување, после монтирање на нов дел без ефект  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #237 на: 05 Февруари 2022, 02:21:19 am »
Тоа е тоа чувство кога ти се иде да си влепиш една пошто си се изглупирал непотребно и си велиш памет за друг пат.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #238 на: 05 Февруари 2022, 05:13:07 am »
На која температура е пуштено на двојка?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #239 на: 05 Февруари 2022, 07:40:30 am »
Тоа е тоа чувство кога ти се иде да си влепиш една пошто си се изглупирал непотребно и си велиш памет за друг пат.
Можда беше во право за колава(уууште не сум нај убеден дека „така треба“ иако ќе те частам пљеска со пиво и покрај тоа што не прифати кладба), ама никој не се изглупирал со тоа што мисли дека колата треба, а не може да одржува работна температура како што треба :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.