Одамна не сум пишал ништо но тоа незначи дека ништо не се случува
Како што гледам последно било промена на задни плочки.
25.11.2022
на 141 860км ставени зимски гуми. Со летните поминато 8 423км.
Следно ми светна „провери мотор“ негде почеток декември, а во меѓувреме колата почна све почесто да прави регенерации (околу 150км). Па така на 10.12.2022 заврши на мајстор опелски да види што е проблем. Мајсторот вика грешка околу DPF гарант е полн. И дур јас се мислам прашувам тука што да правам вадам или чистам ете го се јавува пак нашол скинат кабел кој идел кон DPF вика земија пробај вози можда е тоа.
Секако дека не поминав толку лесно за 150км пак регенерација, после таа на 60км. И ми пукна филмот па ја однесов да го извади и да го решам трајно. Колата ја возам претежно градска и нејќев да се замарам пак со истото кога ќе го затнам. Ова го кажувам зошто 2 пат ми светнува дека DPF от е полн. Па така на 19.12.2022 односно на 142 380км колата остана без DPF.
14.02.2023
Сменет заден брисач
145.408км немам точен датум односно некогаш во март вратени летните гуми а со зимските поминати 3 500км.
Исто во март отидов кај мајсторот за кој прашував тука претходно.
Му објаснив за перката и ситното тропкање што го приметив, па ја оставив колата за целосна проверка.
Човекот фин и културен за разлика од тоа каде све бев или пробав да отидам претходно па ќе видиме до кога.
Кажува дека подвозјето е супер нема ништо за менување ја пробал колата вика едвај приметив такво нешто нема потреба сеуште да се замарам со тоа, но неговата сумља е во амортизерите поради претходно искуство со постариот модел на астра. Кажува дека фабричките едвај дочекувале 100 000км.
Тоа што спомнав околу перката. Ја уклучил на компјутер и така ја возел све било во ред нема никаква грешка. Разговаравме околу тоа и сега не сме 100% сигурни но најверојатно вентилацијата кога е наместена во стакло горе може да ја пушти перката (иако е без клима) со цел да одмагли побрзо. Разговарал и со негови колеги кој работат во овластен исто му кажале дека најверојатно е до тоа.
16.04
Наполнивме 2 години дружба и поминати 24 313км заедно.
И за крај следеше регистрација 13 000ден
Следно ќе проверам колку ме коштала втората година со колава.