Автор Тема: Skoda Kamiq 1.5 TSI DSG7 Style  (Прочитано 12284 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8940
Одг: Skoda Kamiq 1.5 TSI DSG7 Style
« Одговори #30 на: 27 Март 2021, 07:20:15 am »
3 meseci cekav vozilo 2007ma koga nemashr nikakvi krizi. Sega moze i poveke da pocekash osven ako ne uleta neshto so slicna oprema pa da ti bide pobrzo

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13906
« Одговори #31 на: 28 Март 2021, 11:35:02 am »
Се наполна форумов со нови Шкоди еј ;D

Создравје да се вози Miksi. Само убавини.

Абе и другариве мои еден Scala 1.0 со топ опрема, друг Оctavia како твојата иста, братучетми Fabia... Ехеее
Ама мислам дека доста беа Шкоди.
Колку време е реално од нарачка до испорака? И јас пред некој ден нарачав Шкода со опрема по избор, рок на испорака 110 до 140 дена...

Sent from my SM-T860 using Tapatalk

Јас еден месец ја чекав. Средина јуни 2020, на 11 јули 2020 ја зедов.

Беше во првата пратка за Македонија.

Меѓувреме онака уз муабет ги прашав за ако сакам да сменам, доплатам за Суперб, ми рекоа 3 месеци ќе чекам.

Опремата ќе беше слаба и подобро добро опремена Октавија отколку лошо опремен Суперб.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1401
« Одговори #32 на: 02 Април 2021, 21:10:25 pm »
За евиденција: 5500km. Летни гуми (фабричките). Good Year Efficient grip 205/(не ми текнува)R17. Не ги баласираа као што треба, тресе на 130-140.
До сега за овие извозени километри, вкупната потрошња (знам дека е интересен податок овде па го видов) е 7,4.

Планови за пролетва: Фолии на задни стакла.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #33 на: 04 Мај 2021, 10:51:33 am »
Интересна потрошња си извадил.....Ваљда градска е повеќе возено?

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13906
« Одговори #34 на: 04 Мај 2021, 11:40:48 am »
205/55/R17 се кај мене. Моите се Michelin Primacy 4.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #35 на: 04 Мај 2021, 13:06:00 pm »
Топ!
Со здравје да се вози
многу безбедни и евтини киломтри  8)

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #36 на: 05 Септември 2021, 13:44:03 pm »
Да освежам малку. Денес сум грабнал да го исчистам Камиков као што треба. Фабрика, дома фатив внатре едно 2 саата, џам. Песок од плажа извадив за извоз. После тоа му улетав од надвор, џам. Два саата покасно еве врне...

Океј, малку за колата. До сеа ги исполни очекувањата. Коа седиш внатре оносно возиш имаш дојам на ефтиноќа ама па има се што ти треба и си цепа. Снага има ОК, иако целиот склоп/сетап 1.5тси дсг ми е некако груб и чуден. Се друго прилично добро за класата.
На одмор (Крф) го акав по безпаќе и добро се покажа, не запна нигде. Значи сепак е СУВ (без 4х4).
17.500км до сега. Пред некој ден бев на прв сервис (требаше на 15.000 ама закажаа касно па отиде преку) кој што кошташе нешто над 11.000.
Потрошувачка се движи од 6 до 8 литра. Просек на еден резервоар е скоро секогаш 7,4.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34090
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #37 на: 05 Септември 2021, 20:52:42 pm »
Ќе врне утре

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #38 на: 06 Март 2022, 14:26:03 pm »
23.000km. Немам ништо интересно да кажам за колата. Ни позитивно ни негативно. Заклучок ми е дека ефтини коли не треба да ги правиш скапи. Еве признавам грешка ми е што земав Style и плус уште дополнително нешто. Оваа кола треба да си е со средно ниво Ambition евентуално нешто есенцијално плус и мотор 1.0. Се друго е џабе платено пошто шо и да и направиш пак е.... тоа што е.
Замерка имам на склопот мотор + мењач односно како се тоа заедно функционира. Прво тргањето е толку ненормално што личи као да не знаеш да возиш, да му се слоши на тој до тебе. Занчи незнам како год да бидеш нежен со педалата оно рипа у прва. Друго што ми смета е што не можам баш да осетам некоја еластичност на мотор. Одма иде у степен два пониско и ти имаш чуство како да возиш атмосферец. Се ова нормално е мое субјективно гледиште, освен првата работа што е факт. 
Се друго си е добро, за пофалба се ЛЕД светла и потрошња од 8 литра просек. А да и бежичен CarPlay.
Од апгрејди има затемнети стакла позади (пошто иако Style, немаше).
Затачата си ја исполнува одлично и ми ги носи точаците сегде каде што ќе посакам.
Во прилог слики.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54969
  • Махер
« Одговори #39 на: 06 Март 2022, 15:34:57 pm »
Одлично срочено. Дали си проверил дали има Спорт мод, или пак некој ремап на моторот и плус за менувачот? Можеби може нешто од нешто да се спаси од колата.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #40 на: 06 Март 2022, 17:01:15 pm »
Одлично срочено. Дали си проверил дали има Спорт мод, или пак некој ремап на моторот и плус за менувачот? Можеби може нешто од нешто да се спаси од колата.

Има спорт мод за мењачот, не сум сигурен дека нешто мења на мотор (за разлика од Супербот кој кога е во мод спорт, и сетап на мотор се мења, ако ништо више обртаи се над 1000) ама тргањето нема да ми го реши. Ремап само од APR би правел ама последно што гледав за овој мотор сеуште немаа. У суштина си има доста снага и доста е брзо. Ме интересира некој од овие со Октавииве тука да пише како е кај нив, мада не знам дали имаме со DSG.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #41 на: 06 Март 2022, 17:31:24 pm »
Октавиа 1.5тси со ДСГ не постои. Има 1.5тси со ДСГ само во комбинација со хибриден мотор.

Кај мене во sport mode, ја прави педалата за гас поосетлива т.е. побрзо реагира при помало притискање. Гас до крај мислам дека е исти во сите модови. Јас го возам во дифолтен, нормал мод и ретко во спорт.

За тргање, да знае и кај мене првите метра, тешко е за контролирање гаста. Нешто слично ко кангуру проблемот, само многу поблага варијанта... Обично тоа ми е излез од гаража, и возење во сокачето пред зграда, каде што обично го поминувам без гас и не го заприметувам. После прва кривина веќе се стабилизира гаста.
Загреана е сосема друга кола, гаста е скроз стабилна при тргнување.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #42 на: 07 Март 2022, 11:16:53 am »
Го приметив и јас она со тргнувањето кога ја испробав службената Скала 1.5 дсг на Порше Мк пред да ја нарачам мојата. Во прв момент ништо и после наеднаш силно забрзување, му кажав и на продавачот, тој се правеше како да не знае за што зборувам. Сепак ја нарачав мојата Скала 1.0 дсг бидејки беше најавено дека ке се корегира тој проблем, па ке видиме ,треба месецов да пристигне. Си прашал во Шкода дали има можеби некој софтверски "update" што ке помогне за тоа?

Отсутен comang

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 135
« Одговори #43 на: 07 Март 2022, 12:39:45 pm »
Го приметив и јас она со тргнувањето кога ја испробав службената Скала 1.5 дсг на Порше Мк пред да ја нарачам мојата. Во прв момент ништо и после наеднаш силно забрзување, му кажав и на продавачот, тој се правеше како да не знае за што зборувам. Сепак ја нарачав мојата Скала 1.0 дсг бидејки беше најавено дека ке се корегира тој проблем, па ке видиме ,треба месецов да пристигне. Си прашал во Шкода дали има можеби некој софтверски "update" што ке помогне за тоа?
Истиот проблем го имаше мој пријател со Audi Q3 (1.5TSi DSG) Го купи од тука од Порше. На CD (дипломатски) таблици, после го префрлија на работа во Словенија.
Исто и таму се пожали за моментот со тргање вие што го опишувате. Му правеа апдејт, но не беше задоволен. Во меѓувреме задолжи друга кола. Не е по колите како нас тука :), но се сеќавам кога го прашував како колата, тоа ми го спомнуваше. Се надевам го средили или ќе го средат со некој update.
ex AR 145 1.4TS, ex AR 159 1.9JTDm
AR 145QV.....

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3768
« Одговори #44 на: 07 Март 2022, 12:51:56 pm »
Па на секој тест на carwow на кола со ДСГ менѕвач, Матт го спомнува истото. Сите се jerky при тргнување.

Еве истото го вели за Кодиак со 2.0 ТСИ и ДСГ, на 08:07

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"