Автор Тема: Formula 1 - Season 2021  (Прочитано 136018 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Formula 1 - Season 2021
« Одговори #1275 на: 13 Декември 2021, 14:30:17 pm »

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #1276 на: 13 Декември 2021, 20:23:45 pm »
Честито победа на Макс и на тие што го поддржувате.

Не навлегувам како ја земаа титулата, одлична сезона сепак, зачинета со многу грешки на ФИА.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1277 на: 13 Декември 2021, 21:17:39 pm »
Значи ти како фан на тркање и Формула1 сакаше Хамилтон да земе титула под сејфти кар? :)

Трката (и титулата) Мерцедес ја изгуби поради курчевитост и неменување гуми, иако имаа две чисти, бонбона прилики да ја зацементираат позицијата.

Редбул не остави ништо на случајност, сработија тактички и ги покрија сите сценарија па дури и оние "ако дае господ".

Во поглед на возење да не збориме, ако не му се тргнеш на Хамилтон на 30 метра за да може да те помине, одма си плаче кај Тото дека е дејнџер'с драјвинг.

Такви возачи нека идат на драг патека, таму никој не ги чепка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1278 на: 13 Декември 2021, 21:42:53 pm »
Во поглед на возење да не збориме, ако не му се тргнеш на Хамилтон на 30 метра за да може да те помине, одма си плаче кај Тото дека е дејнџер'с драјвинг.

Такви возачи нека идат на драг патека, таму никој не ги чепка.

„Техниката на Мерцедес“ 4:36
« Последно менување: 13 Декември 2021, 21:48:00 pm Deni »

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1279 на: 14 Декември 2021, 07:35:55 am »
Трката (и титулата) Мерцедес ја изгуби поради курчевитост и неменување гуми, иако имаа две чисти, бонбона прилики да ја зацементираат позицијата.

Ништо немаше чисто, можеа под виртуелното да сменат и изгубат позиција а Верстапен да излезеше напред, па да го бркаа него со стари гуми.
А со безбедносното ризикот беше да сменеа и да изгубеа позиција и трката под безбедносно да заврши.

Во двата случаи после макс влегување во бокс губеа позиција. Така да, секако беа е6ани.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1280 на: 14 Декември 2021, 09:56:48 am »
Kako fino si legnavme i si se naviknavme na timski naredbi. A koga prv pat pocnaa so timski naredbi kojs galama se krevase/krevavme.
Realno trebase site da im se trgaat i da gi ostavat dvajcata da se presmetaat. Se trkaa za poedinecna a ne timska titula.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1281 на: 14 Декември 2021, 10:16:02 am »

Ништо немаше чисто, можеа под виртуелното да сменат и изгубат позиција а Верстапен да излезеше напред, па да го бркаа него со стари гуми.
А со безбедносното ризикот беше да сменеа и да изгубеа позиција и трката под безбедносно да заврши.

Во двата случаи после макс влегување во бокс губеа позиција. Така да, секако беа е6ани.

Приликите беа чисти зошто Мерцедесот е очигледно доста побрз од се што излезе на патека. На правци особено, го искуси тоа Перез кога пробуваше да го успори Хамилтон.

Така да, и да изгубеа позиција, ќе ја вратеа сигурно барем првиот пат.

На крај, пак изгубија позиција ама поради грешна тимска одлука.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #1282 на: 14 Декември 2021, 10:30:11 am »
Taka e. Trebase da go pokrijat maks po vtoriot boks i oni da smenat gumi.
Sepak e ulicna trka i golema moznost za sejfti kar. So posvezi gumi maks mnogu tesko ke pominese so softot.
Sekako ke se zbrcase u hamilton i taka ama...odposle site sme pametni :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #1283 на: 14 Декември 2021, 10:39:50 am »

Приликите беа чисти зошто Мерцедесот е очигледно доста побрз од се што излезе на патека. На правци особено, го искуси тоа Перез кога пробуваше да го успори Хамилтон.

Испаѓа така, али види под какви услови се заврши трката. Пола заостанати болиди (баш тие што беа измеѓу Макс и Луис) се пуштени да заобиколат, другите не. Тие што беа пуштени не ни се вратија на време во колоната. Па сега имаш ситуација пред Сајнц, заостанати болиди и му спречуваш шанса да го нападне Макс. Не викам дека ќе го нападне, али сепак, трка е нели?

Друго, Мерцедес не влезе во пит бидејќи нивните пресметки викаа дека нема време да се испочитуваат сите процедури и трката ќе заврши под SC. Меѓутоа пошто ФИА очигледно сакаше да си го намести победникот, имаа win-win ситуација. Ако Луис влезеше во пит, ќе излезеше втор ќе да ја завршеа трката под SC. Ќе почнеа да се влечат со Вилијамсот, па да метат, па правосмукалки, па пушти ги СИТЕ заостанати, па чекај да се вратат итн... А, ако не влезе (како и што се случи), ќе направат се за да има бар 1 круг трка. Макар и само Макс да вози.

На крај краева, што се другиве возачи? Идиоти? Па и тие имаат спонзори и тие се борат за пласман. Како може дел да пуштиш да се вратат (не ни стигнаа да се вратат до крај), дел да седат како пиуни?

Не сум поборник на conspiracy theories воопшто, али па ова беше премногу смешно. Премногу е очигледно влијанието на Liberty Media за жал.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #1284 на: 14 Декември 2021, 11:00:31 am »
Kako fino si legnavme i si se naviknavme na timski naredbi. A koga prv pat pocnaa so timski naredbi kojs galama se krevase/krevavme.

Valteri, it's James.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1285 на: 14 Декември 2021, 11:17:23 am »

Мерцедес имаа иста прилика со Ботас. Шанса да го успорат Макс. Ама тие не го искористија тоа, Ботас си влезе одма во Бокс о му отвори широко пат на Макс.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1286 на: 14 Декември 2021, 11:57:47 am »

Мерцедес имаа иста прилика со Ботас. Шанса да го успорат Макс. Ама тие не го искористија тоа, Ботас си влезе одма во Бокс о му отвори широко пат на Макс.
Исто така стратегија со задржување позиција ретко користат тимови со најбрз болид. Тоа обично го користат тимови со поспор болид кој има помал бенефит од новите гуми и може да се моли дека ќе го задржи побрзиот болид зад себе со судни маки. Од друга страна пак со промена на пневматици кога имаш убедливо најбрз болид на патеката, ефектот на таа промена на пневматици е поголема за тебе. Имено и да си втор, за многу кратко време ќе го надминеш првиот со тоа што ќе може болидот да го испорача својот потенцијал на асфалтот.

Единствена логика, која ми текнува во моментов, зошто не сменија пневматици е дека сакаа по секоја цена да избегнат борба со возачи кои имаат поголем racecraft иако имаат поспор болид. Тоа беше евидентно во Турција и во Абу Даби со Перез. Да имаше посвежи гуми Перез претпоставувам дека ќе го вртеше на прст до крај на трката како сака, а тек па со сличен болид што спектакл ќе беше. Ко мало дете. Зошто како што може да забележиме техниката на возачите на Мерцедес се сведува на:„Blast down the straits, haaaard on the brakes and then go very slowly...

• Сениор
« Одговори #1287 на: 14 Декември 2021, 12:07:33 pm »
Да се надоврзам на муабетот на @IdeuX кој е на место, и ја опиша реалната ситуација со безбедносното.

Во врска со боксот под виртуелното. Ако влезеше Хамилтон ќе останеше Макс прв, и на тој начин Мерцедес предаваа предност која после требаше да си ја враќаат. Со оглед дека гумите ќе издржеа до крај и друг ризик од виртуелно/ безбедносно, можеби и втор ќе останеше до крај. А кој е будала да ризикува предност, па и последна трка?
Ама затоа Макс влезе, а подоцна Хамилтон не влезе наредниот круг оти виртуелното завршуваше и ќе изгубеше време од регуларен пит стоп што е повеќе од Макс и ќе излезеше зад него.
Иако Хамилтон беше побрз цела трка, 2-3десетинки по круг не му гарантираа дека ќе го престигнеше, а и не е улав во дуел со него да се впушта оти само Хамилтон можи да изгуби од непресметаното возење на Макс.

Е сега или го стигна кармата Хамилтон, или му се посреќе на Макс, а ФИА ја докусури работата на крајот. Едноставно никако математиките на Мерцедес не му одеа во предност.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1288 на: 14 Декември 2021, 12:08:20 pm »

Испаѓа така, али види под какви услови се заврши трката. Пола заостанати болиди (баш тие што беа измеѓу Макс и Луис) се пуштени да заобиколат, другите не. Тие што беа пуштени не ни се вратија на време во колоната. Па сега имаш ситуација пред Сајнц, заостанати болиди и му спречуваш шанса да го нападне Макс. Не викам дека ќе го нападне, али сепак, трка е нели?

Друго, Мерцедес не влезе во пит бидејќи нивните пресметки викаа дека нема време да се испочитуваат сите процедури и трката ќе заврши под SC. Меѓутоа пошто ФИА очигледно сакаше да си го намести победникот, имаа win-win ситуација. Ако Луис влезеше во пит, ќе излезеше втор ќе да ја завршеа трката под SC. Ќе почнеа да се влечат со Вилијамсот, па да метат, па правосмукалки, па пушти ги СИТЕ заостанати, па чекај да се вратат итн... А, ако не влезе (како и што се случи), ќе направат се за да има бар 1 круг трка. Макар и само Макс да вози.

На крај краева, што се другиве возачи? Идиоти? Па и тие имаат спонзори и тие се борат за пласман. Како може дел да пуштиш да се вратат (не ни стигнаа да се вратат до крај), дел да седат како пиуни?

Не сум поборник на conspiracy theories воопшто, али па ова беше премногу смешно. Премногу е очигледно влијанието на Liberty Media за жал.

Затоа во претходните постови пишав дека Редбул со стратегијата ги покри апсолутно сите сценарија, дури и тоа "ако даде господ да има сејфти кар".

Иначе, "местенката" предвидувам дека ќе одеше исто дури и Хамилтон да завршеше позади Верстапен после бокс, бидејќи не беше наклонета кон возач туку кон акција и кон тоа последната трка да заврши со тркање, а не со пимплање позади сејфти кар.

Ако збориме за bias на Маси, да бидеме искрени и да си кажеме дека Хамилтон ќари еден куп простор и време на првиот круг иако имаше време и простор да препушти позиција, а не беше пенализиран за тоа.

Како и да е, ако како фанови на тркање гледаме кој извози поатрактивно, агресивно, и во духот на Ф1 сезони од минатото, тоа не беше Хамилтон и мерак ми е што подобриот и похрабриот возач освои.

И ова го кажувам како вечен фан на Ферари, да не оставам впечаток дека станав фан на Редбул од 5 трки што ги имам изгледано сезонава :)

• Сениор
« Одговори #1289 на: 14 Декември 2021, 12:17:36 pm »
Да не мерам на снимката шо ја спуштив од трката ама Хамилтон и да доби на првиот круг време било можеби секунда плус. Реално небитно пошто со оглед на различните гуми, ќе си ја вратеше позицијата дали по некој или 10тина круга. Паѓаше Макс ко тула везеро во првиот стинт.

А во врска со рејскрафтот на макс е, "уби боже", ако успее да ја задржи колата на патот арно, ако не Хамилтон ќе се тргни. Повеќе ќе речам браво за Хамилтон што успева да се тргни во последни моменти. Прав камиказа е со Хамилтон ко ќе се бори.