Автор Тема: Купување кола од рента кар. Мислење и совет  (Прочитано 5642 пати)

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Барав по форумов ама не најдов

Ми дојде една понуда за кола од рента-кар, па сакам да одам да ја погледнам и да ја купам ако ми се допадне.

Се работи за C4 од 2012 година.
Ме интересира да не знае некој детално како оди процедурата?

Дали се плаќа данок и ако се плаќа, кој го плаќа истиот и колку % изнесува?

Дали треба да одат преку трансакциска парите при купопродажба или не?

Ако може некој совет детално каков е начинот?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Купување кола од рента кар. Мислење и совет
« Одговори #1 на: 29 Ноември 2020, 09:25:11 am »
Бидејќи се работи за правно лице 100%сум сигурен дека ќе оди преку трансакциска.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #2 на: 29 Ноември 2020, 10:23:11 am »
Sekoja transakcija za kupoprodazba nad 3000 evra odi preku transakciska.
Sklucuvate dogovor na notar, ti vwke treba da imash plateno pari. So zaverena uplatnica i tolku. Tvoja e kolata

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #3 на: 29 Ноември 2020, 12:16:12 pm »

Дали ако е на фирма колата во сообраќајна ќе биде заведена како на фирма пр. "Сопственик Тинекс" или стои лице со име и презиме на неа?
Може ли да се препознае?

2. Ако е на фирма Како оди регулирањето со ддв? Го има, нема или?
3. Во случај да има Како да знам дали е платено или треба да платам?

4.Ако има ддв на која цена се пресметува?

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #4 на: 29 Ноември 2020, 13:11:31 pm »

Дали ако е на фирма колата во сообраќајна ќе биде заведена како на фирма пр. "Сопственик Тинекс" или стои лице со име и презиме на неа?
Може ли да се препознае?

2. Ако е на фирма Како оди регулирањето со ддв? Го има, нема или?
3. Во случај да има Како да знам дали е платено или треба да платам?

4.Ако има ддв на која цена се пресметува?

1. На сообраќајната како сопственик мора да стои името на фирмата, во спротивно колата е на приватно лице.
2. На половна кола не се плаќа ддв затоа што тоа веќе еднаш е платено при првото купување. Значи фирмата ти издава фактура без пресметан ддв. Фактурата мора да се плати преку банка и да му се однесе на нотарот уплатницата.
3. Фирмата продавач прво треба да донесе решение за отуѓување на возилото, без ова решение возилото не смее да се продава.
3.а. Кај нотарот мора да биде присутен и управителот на фирмата или лице кое е ополномоштено од него.
Ова го знам од лично искуство кога ја продававме првата службена кола.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 29 Ноември 2020, 13:13:38 pm »
Sekoja transakcija za kupoprodazba nad 3000 evra odi preku transakciska.
Sklucuvate dogovor na notar, ti vwke treba da imash plateno pari. So zaverena uplatnica i tolku. Tvoja e kolata
Кога се работи за купување на возило од правно лице мора да оди преку трансакциска.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #6 на: 29 Ноември 2020, 19:45:17 pm »
Bez razlika za kakvo lice se raboti, nad 3000 evra samo so bankarska transakcija.
Kesh ne e opcija.

Za ddv neznam, valjda  ne zemash tovarno vozilo. Za tovarni vrakaat ddv za patnicko valjda e isto

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #7 на: 29 Ноември 2020, 23:17:58 pm »
Во овој случај ќе има изразено ДДВ во фактурата за возилото затоа што станува збор за рент-а-кар компанија. Тие (исто и такси и авто школи) имаат право на поврат на ДДВ кога купуваат ново патничко возило, па автоматски и мораат да го платат кога го продаваат возилото.

Секако ти би требало да ја договараш цената со вклучен ДДВ, кое после си го плаќа фирмата продавач.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
« Одговори #8 на: 02 Декември 2020, 13:49:05 pm »
Во овој случај ќе има изразено ДДВ во фактурата за возилото затоа што станува збор за рент-а-кар компанија. Тие (исто и такси и авто школи) имаат право на поврат на ДДВ кога купуваат ново патничко возило, па автоматски и мораат да го платат кога го продаваат возилото.

Секако ти би требало да ја договараш цената со вклучен ДДВ, кое после си го плаќа фирмата продавач.
Не ми е баш јасно последното а тоа е како фирмата продавач да си го плати ДДВ то. Единствено што купувачот може да преговара е за висината на комплетната сума. Доколку фирма купува тогаш таа може да си го пребие ддв-то но ако купува поединец тогаш тој мора да ја плати целата сума како за било кој производ што има ддв.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 04 Декември 2020, 00:17:24 am »
Еве преку пример:

Фирма Х (од било која дејност освен рент-а-кар, такси или автошкола) продава кола на физичко лице Y за цена од 5.000 евра. Фирмата Х го купила возилото ново 15.000 евра и во таа цена е вклучен ДДВ (2.288 евра), кое фирмата нема право да го поврати. Тука завршува приказната со ДДВто на ова возило, односно при продажбата кон Y, фирмата му издава фактура на 5.000 евра без изразено ДДВ и цела сума од 5.000 евра останува кај Х.

Фирма Х (рент-а-кар) продава кола на физичко лице Y за цена од 5.000 евра. Фирмата Х го купила возилото ново 15.000 евра со вклучено ДДВ од 2.288 евра кое си го повратила назад, значи реално возилото ја чинело фирмата 12.712 евра. При наредната продажба, фирмата Х е должна да издаде фактура со изразено ДДВ, во овој случај фактура на 5000 евра, од кои 762 евра се ДДВ. Физичкото лице Y плаќа кон фирмата Х 5000 евра, од кои 4.238 евра остануваат за фирмата, а 762 евра фирмата ги плаќа на државата на име ДДВ.

Се надевам разјаснив :)

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #10 на: 04 Декември 2020, 01:39:21 am »
Значи вака.

Купувам Mercedes S класа 100000 евра, го пријавувам како рент-а-кар.
Правам поврат на ДДВ - 18000 евра.
После повратот го продавам на жена ми 1000 евра.
Плаќам 180 евра ДДВ.
Колата ја купив за 82180 евра?!

Ми нема логика вака да е.
Сите ќе увезуваа коли вака.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1549
« Одговори #11 на: 04 Декември 2020, 07:50:13 am »
Може и увезуваат....

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12 на: 04 Декември 2020, 08:02:52 am »
Не верувам дека е така едноставно.
Сигурно има некои услови.
Нешто као 5 години да не смее да се отуѓи и слично.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 04 Декември 2020, 08:23:18 am »
Ќе ѝ ја ренташ на жената ти 5 години ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 04 Декември 2020, 09:10:13 am »
Кој сака да проба слободно нека регистрира рент-а-кар или такси компанија :)

Е сега, кола од 100.000 евра не може после година дена да ја продадеш 1.000 евра, туку се смета амортизација, па има најниска вредност по која би можела да се продаде.

Во некои понормални држави и не треба да си рент-а-кар или такси компанија за да вратиш делумно или целосно ДДВ на патничко возило, па таму е уште полесно да ја продадеш колата на жена ти 1.000 евра :)

П.С. Има еден куп возила во Македонија кои се патнички, а имаат Н1 хомологација за товарно возило, баш поради тој поврат на ДДВ. Кај товарно возило поврат на ДДВ врши било кое правно лице.