Автор Тема: Ракија  (Прочитано 18064 пати)

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
Одг: Ракија
« Одговори #75 на: 26 Февруари 2021, 21:28:59 pm »

Доколку некој е заинтересиран за постара ракија жолта може да ме контактира во пп. Членот @M3V8 веќе на 2 наврати зима и може да го потврди квалитетот.

П.С. Утре доаѓам накај Скопје може да донесам доколку некој е заинтересиран.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Ногу пиратски му флезе на колегата Пират
:)

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Па еве некои членови побараа постара а колегата Пират кажа дека нема постара ракија. Јас само понудив, сепак и цената не е иста како на Пират.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Zedov od Stavrov rakija, samo pofalni zborovi, top e. Retko dobra rakija. Viski moze voda da nosi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8122
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #76 на: 22 Март 2021, 20:06:08 pm »
Другови, ќе има нова тура накај Скопје оваа или наредната недела, чекам да ми јават како ќе има можност за превоз.

Ако е некој за допуна или прва проба, нека повели.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #77 на: 22 Март 2021, 23:59:50 pm »
Абе, јас сум ЗА, ама возната шема ми е комплетно сменета и не би можел никаде да излезад пред 16:00.

Ако влета некој колега што може да помогне со деливери,
да се организираме. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #78 на: 23 Март 2021, 09:40:14 am »
Превозот монтираат до доцна по Скопјето, така да мислам дека фиксно се во Скопје по 16 часот.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #79 на: 14 Февруари 2022, 15:43:28 pm »
По повод Св. Трифун, традиционално како и секоја, така и оваа година се одржа натпревар во вино и ракија, но оваа година за прв пат на меѓународно ниво, со мостри и од соседните држави.

Вкупно 67те мостри ракија беа оценувани од страна на комисија од стручни енолози.

Мојата ракија препек 2020г со 45% алкохол, беше оценета многу високо, во златната класа и освои второ место во категоријата лозови рљкии, но за некој поен послабо од прво оценетата на еден србин од Белград.

Ја пробавме заедно со други дегустатори и таа ракија прво оценетата, мирна со премногу арома, но на мое задоволство коментарите беа наклонети кон мојата мостра ракија.

Исто така високи мислења добив и за обичната бела ракија 2020г, 50%, која некои членови тука ја конзумираат веќе. Обземен од задоволството за второто место, не проверив колку поени освои белата ракија. Ќе отидам до здружението некој ден и ќе проверам.

Е така се испофалив, голем мерак ми се направи
« Последно менување: 14 Февруари 2022, 15:49:17 pm pirat_07 »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #80 на: 14 Февруари 2022, 16:31:44 pm »
Cestitki

A moze li da se naraca od prepekot srebren :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #81 на: 14 Февруари 2022, 20:58:55 pm »
Ти пратив порака.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #82 на: 14 Февруари 2022, 21:02:42 pm »
Честитки! И јас би сакал да нарачам 3 литри, чисто да има за дома... На следно шетање накај Кавадарци ќе договориме нешто. :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #83 на: 16 Февруари 2022, 00:06:10 am »
@zeroSignal имаш порака.

Да се надоврзам, и белата обична ракија иако 11то место, оценета со високи 82 бодови и сребрен медал.

Би рекол дека сме среќни и привилегирани, со можноста да пиеме чиста и квалитетна ракија, за така скромна цена.

Препекот сепак е дупли процес на работа, а и за да се доведе до таа зрелост за да земе таква награда, потребно е многу време и знаење. Потребни се природни материјали кои мораат да поминат време и да достигнат технолошка зрелост, за да може да се користат како зачин за ракија. Од таму и цената не може да биде иста како обичната ракија.

На церемонијата на доделувањето на наградите, имаше ракии правени со хемикалии, кои на мое задоволство добија лоши коментари од дегустаторите. Тоа ми е главната цел и мото, да ја зачуваме чиста и природна.

Ракијата мора да го има шмекот на ракија! Штета е тоа да се одземе од самата ракија со употреба на хемија, правејќи ја ракијата нешто што не е, поистоветувајќи ја со нешто што не треба да биде.

За жал, без да бидам скромен, можам да тврдам дека повеќе од 85% од ракијата која доаѓа од Кавадарци и Неготино, е правена со шекер и е фарбана со хемија. Истата поединци ја промовираат како стара и ја продаваат и по 250 денари.

Не! Ова не го пишувам за да ја промовирам мојата ракија. Ова е протест против таквиот начин на правење ракија а особено пласирањето на истата како стара.

Поздрав клабери и на здравје, што и да пиете

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7069
« Одговори #84 на: 16 Февруари 2022, 00:15:16 am »
Свака част мајсторе, се гледа дека го работиш со срце и душа ова.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #85 на: 16 Февруари 2022, 06:46:38 am »
За да направиш добра ракија, треба марифет, добро грозје/сливи, добра и чиста шира, рамномерна дестилација, убави буриња и многу многу време. Браво другар што правиш таков убав еликсир. Понекогаш ми фали правењето ракија наесен.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #86 на: 16 Февруари 2022, 08:42:52 am »
Јас не сум по ракијата, ама ако некој зема - може 1л за мене да земе. Баш сакам да пробам како изгледа признаено добра ракија.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #87 на: 16 Февруари 2022, 09:13:28 am »
И јас би сакал да нарачам 3 литра од препекот - Скопје.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7069
« Одговори #88 на: 16 Февруари 2022, 10:32:09 am »
И за мене две флаши од препекот, нека има.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #89 на: 16 Февруари 2022, 12:47:53 pm »
Ок клабери.

Од причина што претходно не беше за продажба препекот, немав ни пишано цена. Сега и покрај тоа што количината привршува, со задоволство ќе одвојам посакуваната литража за досега нарачаните.

Цената на тој препек е 400 денари за литар. Затоа јас би ве замолил пак да ги потврдите нарачаните количини.

ЗА ЖАЛ, тука ќе престанам да примам порачки за наградениот препек. Имам направено друго буре препек, кое е направено по истиот рецепт како овој наградениот препек. Но направен е  минатата година и сеуште не е спремно за продажба и конзумација. Со задоволство ќе ве информирам кога ќе ја достигне таа зрелост.

Март месец во план е купување на поголем сад и правење на нова тура препек по истиот рецепт, која очекувам да биде спремна средина на 2023г.

Да не заборавиме, во Скопје во Аеродром има од обичната жолта ракија, која некој ја знаете и ве уверувам дека е одлична. Цената по старо е 160 денари за литар.

Благодарам.