Автор Тема: Nov vozac, mislam deka udriv kola  (Прочитано 6966 пати)

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
Nov vozac, mislam deka udriv kola
« на: 15 Август 2020, 00:33:35 am »
Zdravo,
Jas sum nov vozac i deneska  vozev vtor pat sosem sama i se bese ok. Duri i se parkirav sosem korektno. No, koga sakav da izlezam od parking, zaglaviv malku i stvoriv kolona, me fati panika a i sram,pa koga konecno trgnav da izlezam mozno e da udriv edna od kolite vo branikot, poglednav i nemase steta zatoa sto vozev mnogu poleka, ama sepak sega sum zagrizena za toa da ne nekoj od kolite sto cekaa da vlezat ja zapisala registracijata na kolata ( eden covek mi se razvika) i dali treba da cekam prijava duri i ako kolata nemase nikakva steta. Ve molam da ne me osudite, bev vo panika i ne mozev pravilno da razmislam. Znam deka trebase da zastanam i da ostavam podatoci ama stvarno ne mi ni tekna. Znaci imam dva prasanja do vas
1. Dali treba da cekam prijava, i ako da do koga otprilika bi mi stignala?
2. Dali da se prijavam sama?
3. Kakva e kaznata za vakov prekrsok?
Fala ako nekoj me soslusa i posovetuva, ako ne barem kazav nekomu cim ne mozam doma da kazam.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Nov vozac, mislam deka udriv kola
« Одговори #1 на: 15 Август 2020, 01:03:25 am »
Прво што треба да си знаеш е дека треба да бидеш спремна за самото однесување на останатите учесници во сообраќајот. Во град како Скопје, сите очекуваат да знаеш да возиш како професионален шофер.

Сите сме биле почетници at some point, и природно е да испаничиш, да го пуштиш пребрзо кумплунгот, да ти изгаси колата, да дадеш повеќе гас од потребно и слично. Понатаму возењето ќе ти стане сосема механички и рутински, ќе ги забораваш и моменти дека си ставила појас на тебе.

Доколку си сигурна дека нема штета на каросеријата на другата кола, од типот на тешки гребаници, вдлабнатини во врата, во браник, каде и да си имала контакт, тоа е тоа, живот иде даље. Ќе има и наредни пати кога тебе ќе ти го допрат возилото, ќе пренесат боја (paint transfer) и мал милион слични случаеви, па ќе си заминат без око да им трепне.

Во случај на сообраќајка, еве да ја преувеличиме така, потребно е да се направи увид на лице место од соодветен службеник, без да се поместуваат возилата, уште помалку да си заминеш од паркингот. Вака кога сите се дома и тоа веќе биднало, нема што да мислиш на прекршок.

Повеќе пракса и помалку нервози :)

P.S. можно е да ти биде преместена темата во друг департмент, ќе каже утре @zeroSignal  ;D
« Последно менување: 15 Август 2020, 01:13:32 am dbl.dzo »

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 15 Август 2020, 01:39:14 am »
Алфа Ромео, затоа што нема опција, или не можам да ја најдам за да ти реплицирам, се надевам дека и вака ќе прочиташ: многу, многу благодарам за времето што го одвои да ми одговориш, па и малце да ми ги смириш живците. Имај најубава вечер.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 676
  • Pixel Perfect.
« Одговори #3 на: 15 Август 2020, 01:53:38 am »
Следниот пат кога ќе те фати паника или се створи гужва со коли околу тебе, ги пушташ сите четири жмигавци и си кулираш во колата додека не се расчисти ситуацијата околу тебе.
Нека свират колку сакаат, кога тогаш ќе си продолжат кај шо тргнале. Ова ти е златно правило ако се најдеш во незгодна ситуација.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55030
  • Махер
« Одговори #4 на: 15 Август 2020, 06:41:36 am »
Дали ти завршува табличката на АС? На Орце Николов и Рузвелтова вчера беше ова? Голф 6 сив удри?

Пријави се, во секој случај. Затоа се осигурани колите. Ако си сигурна дека ништо немало, уживај.

(Ако е горниов случај со Голфот, имаше штета на браникот)
« Последно менување: 15 Август 2020, 06:50:37 am Deni »

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 871
« Одговори #5 на: 15 Август 2020, 07:13:00 am »
Прво што треба да си знаеш е дека треба да бидеш спремна за самото однесување на останатите учесници во сообраќајот. Во град како Скопје, сите очекуваат да знаеш да возиш како професионален шофер.

Сите сме биле почетници at some point, и природно е да испаничиш, да го пуштиш пребрзо кумплунгот, да ти изгаси колата, да дадеш повеќе гас од потребно и слично. Понатаму возењето ќе ти стане сосема механички и рутински, ќе ги забораваш и моменти дека си ставила појас на тебе.

Доколку си сигурна дека нема штета на каросеријата на другата кола, од типот на тешки гребаници, вдлабнатини во врата, во браник, каде и да си имала контакт, тоа е тоа, живот иде даље. Ќе има и наредни пати кога тебе ќе ти го допрат возилото, ќе пренесат боја (paint transfer) и мал милион слични случаеви, па ќе си заминат без око да им трепне.

Во случај на сообраќајка, еве да ја преувеличиме така, потребно е да се направи увид на лице место од соодветен службеник, без да се поместуваат возилата, уште помалку да си заминеш од паркингот. Вака кога сите се дома и тоа веќе биднало, нема што да мислиш на прекршок.

Повеќе пракса и помалку нервози :)

P.S. можно е да ти биде преместена темата во друг департмент, ќе каже утре @zeroSignal  ;D
Paint transfer ....ме изнасмеа сабајлечки

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 15 Август 2020, 10:13:17 am »
Дали ти завршува табличката на АС? На Орце Николов и Рузвелтова вчера беше ова? Голф 6 сив удри?

Пријави се, во секој случај. Затоа се осигурани колите. Ако си сигурна дека ништо немало, уживај.

(Ако е горниов случај со Голфот, имаше штета на браникот)
Не, не, беше кај капитол.

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 15 Август 2020, 10:14:16 am »
Следниот пат кога ќе те фати паника или се створи гужва со коли околу тебе, ги пушташ сите четири жмигавци и си кулираш во колата додека не се расчисти ситуацијата околу тебе.
Нека свират колку сакаат, кога тогаш ќе си продолжат кај шо тргнале. Ова ти е златно правило ако се најдеш во незгодна ситуација.
Фала, не знаев дека можам така. Duly noted.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4008
  • MadaFunker
« Одговори #8 на: 15 Август 2020, 10:49:23 am »
Не паничи, ако немало никаква штета нема што да се пријави. А сама пријавување во оваа држава е исто ко да си пукаш во нога..
Ко што пишаа погоре, полека, пуштај сите четири и нека свират колку сакаат ..
New blood of old school

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 15 Август 2020, 11:37:28 am »
Не паничи, ако немало никаква штета нема што да се пријави. А сама пријавување во оваа држава е исто ко да си пукаш во нога..
Ко што пишаа погоре, полека, пуштај сите четири и нека свират колку сакаат ..
Фала на одговорот, немаше штета а и не беше силен удар само мало туркање. Ќе знам за друг пат кога ќе ме фати паника 🙂🙃

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5900
« Одговори #10 на: 15 Август 2020, 12:45:30 pm »
Чао белла коме стаи,ва туто бене,нон преукупарти дел ауто 😁.
Арно ти викат друг пат пушти жмигавци,дигај хауба и прави се дека разговараш со шлеп служба бидејќи ти одкажала маќината 😁 ,после гужва спуштај хауба и гас 😎

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10141
« Одговори #11 на: 15 Август 2020, 12:48:51 pm »
Нели имаше нешто за возачи почетници да не смеат да возат сами извесен период?

Само прашувам :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5900
« Одговори #12 на: 15 Август 2020, 12:55:08 pm »
Мислам тоа за ноќе беше,после 22-23 часот...

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #13 на: 15 Август 2020, 13:04:57 pm »
За ноќе е тоа после од 23 - 05 часот дека не смеат да возат воопшто и уште едно правило имаше дека можат да возат некаде некаде не знам, на отворен пат or something, со сопатник кој има повеќе од 5 години возачка, барем така на теорија го учевме

Како и да е, таа темата ја отворила навечер, ама можеби во текот на денот се случило сето тоа :)

Отсутен Бела

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 15 Август 2020, 17:36:05 pm »
Чао белла коме стаи,ва туто бене,нон преукупарти дел ауто 😁.
Арно ти викат друг пат пушти жмигавци,дигај хауба и прави се дека разговараш со шлеп служба бидејќи ти одкажала маќината 😁 ,после гужва спуштај хауба и гас 😎

[/quote

Hahaha, ciao! Ete odlicna idea da se izvadam od sramot a i od situacija nekoj da izleze i na taa nervoza da me istepa. Ama aj da se nadevame deka nema da ima sleden pat.. there will be no nexf time!