Автор Тема: Трилема: Golf 6/Opel Astra J/Seat Leon (2009-11 годиште)  (Прочитано 24400 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Одг: Трилема: Golf 6/Opel Astra J/Seat Leon (2009-11 годиште)
« Одговори #75 на: 20 Мај 2020, 15:29:42 pm »
Јас би рекол најпрво промена на масло, филтри, каиши, водна пумпа, комплетна проверка на подвозје и кочници, гуми, па дури после ремап и радио :)

П.С. Сега ги гледам сликите од Леонот, провери го зјајот меѓу хаубата и предниот браник и хаубата и предната маска, се надевам дека само на сликата изгледа така лошо :)

За првиот дел  - тоа го подразбирам, механички делови проверка и промена по потреба.

За вториот дел - и јас го забележав тоа одма (OCD :D), ќе го проверам во живо...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #76 на: 20 Мај 2020, 15:38:22 pm »
@balanar Не ти фати око оној „домашен“ Голф 6 со 120 к км на саатот што ти го препорачав наназад, со комплетна историја во Порше, регистриран и два сета гуми?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #77 на: 20 Мај 2020, 15:44:33 pm »

Него, вчера барав по форумов за ремап на таа верзија на мотор, 1.6TDI и мојот впечаток е дека се препорачува. Некаде цените се движеа 300-400 евра за Stage 1 (140кс, 320Nm), по она што прочитав од луѓе тука.
Дали (ако се одлучам за да ја земам) би било препорачливо да направам ремап?
Доколку правиш ремап глеј да е кај некој официјален застапник на OnlyRevo / RevoChip @M3V8  може да ти каже повеќе околу ова

И кои би биле првите промени после земање на половна кола, евентуално?
Сигурен сум дека сакам да го сменам фабричкото радио (сакам Андроид (Dog Security имаат информативни видеа на Фејсбук, како се со цени?)) и клима-фолии. Гуми, доколку постоечките се лоши?

Радио у дог ти е околу 450 евра, подобро барај ОЕМ од некој удрен леон или слично, ем поевтино е ем e подобро - имаш све што ти треба на фабричкото, освен ако немаш некоја опасна потреба да гледаш јутуб видеа у кола ;D

Еве ти го фабричкото Seat RNS 510 види си на јутуб има видеа како е инфотаиментот на него
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #78 на: 20 Мај 2020, 16:07:10 pm »
Аман бре, 450 евра за 2DIN со Андроид 8....

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #79 на: 20 Мај 2020, 20:03:18 pm »
Нарачај си сам од Али Експрес кога ќе дојде ред.
Да, можеш да го чипуваш 1.6тди, ама 50/50 мислам дека работната температура нема да му биде под 105 степени кои нема да ти ги прикаже на шалтабла, само на дијагностика, ова од искуство, видено и пробано да се најде решение, се створил проблем во главата, минорен, ама се појави после чипување.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #80 на: 21 Мај 2020, 11:39:45 am »
Да, можеш да го чипуваш 1.6тди, ама 50/50 мислам дека работната температура нема да му биде под 105 степени кои нема да ти ги прикаже на шалтабла, само на дијагностика, ова од искуство, видено и пробано да се најде решение, се створил проблем во главата, минорен, ама се појави после чипување.

Ај подетално кажи што да се прави, кај е проблемот? кај мене е ремапиран 1.6, да знам што да очекувам.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #81 на: 21 Мај 2020, 23:27:19 pm »
Еве ти нешто интересно http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3597018 - Фокус 1.6 тдци 2011
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #82 на: 24 Мај 2020, 13:13:18 pm »

Ај подетално кажи што да се прави, кај е проблемот? кај мене е ремапиран 1.6, да знам што да очекувам.
Проблемот беше во каналите, на крај се смени и глава.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #83 на: 30 Мај 2020, 18:22:20 pm »
Здраво, сакам да прашам некој ако евенутално знае.
Што е разликата во двата различни дисплеи во Леон од втора генерација (фејслифт)?

Знам дека првиот е помодерен, доаѓа во опремата со фабричкото радио со Bluetooth, како и дека има опции за подесување на разни работи во врска со колата т.е има Settings мени.
Второто е поедноставно?
Ако добро се сеќавам, Леонот на @marjanot го имаше првото.

Јас веројатно ќе го земам Леонов, чекам на увоз само.
Според италијанската регистрација, најдов дека е регистриран до 01.07 годинава, што значи дека се вози таму. Плус најдов дека на 08/2018 има пријавено 163.000км, што веројатно значи дека километражата на сликите подолу е реална.

(Дали може да се исполираат гребнатиниве на стаклово врз инструментите или мора да се бара ново стакленце?)

@andrej_111 - Она што зборевме за зјајот помеѓу хаубата и левото крило го нема на првата слика, веројатно станува збор за артифакт при сликањето на таа слика од блиску.

« Последно менување: 30 Мај 2020, 18:36:05 pm balanar »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #84 на: 31 Мај 2020, 00:27:55 am »
Вториот дисплеј (поедноставниот) одеше во прво ниво Reference, првиот одеше од второ ниво опрема нагоре, Style, Sport, FR.

Според сликиве, овој е прво ниво на опрема Reference, нема паркинг сензори, блутут итн., бандажите му се екстра и одеа како дополнителна опрема во Style.

Првите две слики од инструмент таблите се од бензинци, овој што го чекаш е дизел.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #85 на: 31 Мај 2020, 01:35:20 am »
Благодарам!

Да стигне во МКД, па да го видам/пробам. Не ми е таксан.

На линков ја најдов брошурава:

https://asset.moto.it/pricelist/auto/856e61d9ca7f0b74b09d30e1665fcec1/leon-brochure.pdf

Дополнителна опрема:
http://asset.moto.it/pricelist/auto/ba800973f888999859d115d975bc97e5/leon-accessori.pdf

@marjanot -треба да преведам и да видам... Mислам дека не е Reference, туку Style.
- Во Reference кај Италијаниве не одело и dual-zone клима, а колава има.
- Исто има и темпомат (не се гледа на сликиве, така ми кажаа), а во Reference нема.
- Бандажите се 17" Agra и не се нуделе како опција зa Reference, туку за Style.
- Команди на волан нема на Reference.
- AUX и USB (како погоре) одело сериски од Style, па нагоре.
- Паркинг сензори биле опција зa Style.
Исто, кога ја пишав регистрацијата во Targa Scanner ми даде дека е Style опрема.

edit  - Сепак е Style, италијанскиот. Во брошурата горе пишува дека радиото RCD 310 (она од сликите) доаѓало фабрички и за Style. А со тоа и дисплејот е таков поедноставен. И на огласов е истиот дисплеј и радио:

https://www.autoscout24.it/annunci/seat-leon-1-4-tsi-125pk-style-clima-cruise-benzina-nero-19e3d40d-3be6-4cad-bfc5-c98ccf81f114?cldtidx=3&cldtsrc=listPage
« Последно менување: 31 Мај 2020, 02:35:11 am balanar »

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #86 на: 31 Мај 2020, 16:09:40 pm »
тогаш се некои комбинации кај нас со опремата

кај нас и во Refference имаше команди на волан, мал инфо дисплеј, медијата што ја има овој што го меркаш, без усб/аукс, без паркинг сензори итн..

во Style беа стандард големиот инфо дисплеј, друга медија (како кај мене што беше), паркинг сензори (кај сите Style без доплата) итн..

Agra-та и тука беа со доплата во Style опрема

ги имав сите брошури и ценовници, како и табелите со опрема ама ги дадов со колата

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #87 на: 04 Јули 2020, 15:13:36 pm »
Дечки, доколку би гледал автомобил (Леон) од Скопје, каде да го однесам за проверка? Мојот мајстор не би можел да го земам од Штип.

Дали да го однесам во Порше, која е цената за таква проверка и дали ќе проверат тоа што треба или ќе ме претрчаат само?
Или предложете мајстор со работилница, па да го однесам таму за проверка, секако со соодветна наплата од негов страна.
Со други зборови, како и каде најсоодветно да проверам половен Сеат Леон од 2010/2011 година?

Решив малку да го проширам буџетот, но не би сакал да купам мачка во вреќа.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
« Одговори #88 на: 04 Јули 2020, 17:51:43 pm »
Дечки, доколку би гледал автомобил (Леон) од Скопје, каде да го однесам за проверка? Мојот мајстор не би можел да го земам од Штип.

Дали да го однесам во Порше, која е цената за таква проверка и дали ќе проверат тоа што треба или ќе ме претрчаат само?
Или предложете мајстор со работилница, па да го однесам таму за проверка, секако со соодветна наплата од негов страна.
Со други зборови, како и каде најсоодветно да проверам половен Сеат Леон од 2010/2011 година?

Решив малку да го проширам буџетот, но не би сакал да купам мачка во вреќа.
Да видиш со сервис Митревски во Припор, или пак во Злокуќани имаше уште еден, @марјанот ќе ти каже подобро

Sent from my iPhone XS using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #89 на: 04 Јули 2020, 18:32:47 pm »
@marjanot :)

edit. - Најдо, станува збор за Саше Др. Авто, има и бројче пишувано Марјанот од мајсторот.

Сепак,  кај да носам Леон? Митревски некако повеќе ми е фален за VW, што читав по форумов...
« Последно менување: 04 Јули 2020, 18:52:11 pm balanar »