Автор Тема: Нови летни гуми  (Прочитано 62473 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг: Нови летни гуми
« Одговори #225 на: 13 Мај 2020, 19:21:28 pm »
На која кола треба 2.0?
Sto e tolku cudno? Na fiestata treba 2.0 napred 1.8 nazad.
Не, не, ама до лани 2.0 пумпаа сите вулканизери за "помека вожња" од социјализмот останато на 128мици. А тоа кај доста коли е издишана гума.

Да има и некои аутца што возат и под 2, ама поретко.

Шуќур 2.5 што почнале да пумпаат, подобро малку препумпани отколку издишани. Поготово за наши патишта.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #226 на: 13 Мај 2020, 19:38:30 pm »
Кога немав втор сет бандажи за Меганот постојано морав да допумпувам до 2.2., исто со i10 допумпував до 2.3. Никако не можеа да запамтат, уште ме убедуваа дека е тоа многу.

На i30 веднаш купив втор сет бандажи, гумите се пумпаат на 2.5

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #227 на: 13 Мај 2020, 20:15:59 pm »
И ја на 2.5 ги пумпам, предните на 2.1 изгледаат ко издишани

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #228 на: 14 Мај 2020, 10:39:08 am »

Пробај напумпај колку што ти е препорачан притисок и кажи како ти се однесува колата (особено на отворено). Кај мене на 2.8 напумпани нови Hankook гуми колата воопшто не беше стабилна. Подобро ми се однесуваше по кривини (конкретно Плетвар) со зимските кинески гуми. Откако ги проверив и натокмив на 2.0 / 1.8 како друга кола да возев. Ова е притисок за макс 2 лица во кола, колку и што сме најчесто.

И да, делуваат на око дека не се добро напумпани, но верувам дека од фабрика имаат причина зошто пропишале да се пумпаат толку.

Муабетот ми е дека сме автомобилски форум, па да почитуваме тоа што инженерите потрошиле многу ум, време и пари. Да не пумпаме од око оти ни изгледа исшитена гумата или оти тој на вулканизер мисли дека знае се со своето 8мо одделение и ги пумпа дури не се направат "камче" или подистишени за помека вожња. А едноставно е, најчесто има лепенка на возачка врата/капачка од резервоар.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #229 на: 14 Мај 2020, 11:04:57 am »
Има дури и видеа што се случува кога возиш со пренапумпани или издишани гуми. Не е безбедно, не се заебавајте.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #230 на: 14 Мај 2020, 12:55:32 pm »
Не може да кажеш дека фиксно за сите коли е од 2.2 нагоре.

Има разлика и кај гумите напред-назад, плус имајќи го во предвид товарот кој се носи во колата.

Кај мене, нормално, на Астрата, напред 2.2, назад 1.9. На Полото, 2.2 со 2.

Добро де, не очекѕвав дека некој у крпче ќе ги го врзе. Затоа пишав, обично.
А ако некој се ориентира согласно моето напишано а не отворил Упатство од колата, што да кажам.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #231 на: 14 Мај 2020, 15:13:03 pm »

Пробај напумпај колку што ти е препорачан притисок и кажи како ти се однесува колата (особено на отворено). Кај мене на 2.8 напумпани нови Hankook гуми колата воопшто не беше стабилна. Подобро ми се однесуваше по кривини (конкретно Плетвар) со зимските кинески гуми. Откако ги проверив и натокмив на 2.0 / 1.8 како друга кола да возев. Ова е притисок за макс 2 лица во кола, колку и што сме најчесто.

И да, делуваат на око дека не се добро напумпани, но верувам дека од фабрика имаат причина зошто пропишале да се пумпаат толку.

Муабетот ми е дека сме автомобилски форум, па да почитуваме тоа што инженерите потрошиле многу ум, време и пари. Да не пумпаме од око оти ни изгледа исшитена гумата или оти тој на вулканизер мисли дека знае се со своето 8мо одделение и ги пумпа дури не се направат "камче" или подистишени за помека вожња. А едноставно е, најчесто има лепенка на возачка врата/капачка од резервоар.
добро и димензијата ми е малце над фабрички пропишаните 155/65/13 или 145/70/13, јас возам 155/70/13 затоа мислам дека малце повеќе треба инаку некоја разлика во возење немам осетено барем со летниве, зимскиве се друга приказна меки се ѕидовите дури и на 2.5 некако пак не знам повеќе пропаѓаат амортизираат.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #232 на: 15 Мај 2020, 07:50:14 am »
Aj на зима во ред, ама летово ладни гуми се пумпаат. Со загреани на бензиска ќе го утниш притисокот со неколку децимали, да не заборавите.

Отсутен sb23

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #233 на: 26 Февруари 2022, 00:35:34 am »
Момци здраво, релативно сум нов на форумов не ми фаќајте замерки. Какво мислење имате за Nokian Wetproof и Continental PC6 ?
Прилично без загреан за PC6, но ме замисли и моделов на Nokian прилично добро резултсти од тестови има.
Или пак споделете мислење за други модели. Немам некој лимит на буџет, сакам да купам причлично добра летна гума бидејќи поминувам доста од време на пат.

Димензија: 205/55-16 91V

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #234 на: 26 Февруари 2022, 09:04:36 am »
Continental PS6 gi vozam poslednive 5 godini.
Odlicna guma vo site letni uslovi. Em drzi em dolgo trae. Malce potvrda od Michelin ama zatoa i drzi.
Sigurno imam pominato so niv 40k i ima za uste 10k.
Koga ima ovakva guma ne ti treba Nokian wetpruf.

Samo sto izleze nova Michelin 4+, neznam dali ja dobile kaj nas ama sega vo Mart ke im stigaat taze letni gumi.
Ako neginjas nakaj komfor togas staj ja na lista.

Drugo sto bi ti preporacal za podobra cena Hankook Ventus Prime 3. Ovaa ja vozam na druga kola. Isto taka odlicna guma po povolna cena.
Mislam deka izleze i nov model Prime 4.

« Последно менување: 26 Февруари 2022, 09:10:44 am M3V8 »

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #235 на: 26 Февруари 2022, 09:38:59 am »
Tigar High Performance како се со бучавост, тивки се?
За 225-55 R16 димензија.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #236 на: 26 Февруари 2022, 09:58:31 am »
@MartinAlfista се сеќавам у некоја тема имаше пишано за савата што ги купи, од некоја фејсбук продавница ли беше, ако памтиш да споделиш од кај си ги земал ;D
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #237 на: 26 Февруари 2022, 10:05:29 am »
Каква фејсбук продавница, главен увозник за Sava е фирмата ;D

Еве детали:
https://www.facebook.com/savagumimkd/

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #238 на: 26 Февруари 2022, 10:19:09 am »
Sava otide nagore so cenata lani 215 60 17 hp2 5000den, sega prasuvam 5800den

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #239 на: 26 Февруари 2022, 16:06:45 pm »
Sava otide nagore so cenata lani 215 60 17 hp2 5000den, sega prasuvam 5800den

А гумите се тотален фејл, не вредат ни за пола од цената.