Автор Тема: Нови летни гуми  (Прочитано 62694 пати)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
Одг: Нови летни гуми
« Одговори #90 на: 26 Февруари 2020, 14:17:30 pm »
....
205/55/16 Конти се околу 4800 денари по гума (80евра).
205/60/16 се моите и се околу 105 и повеќе евра.

И сега после толку пишување и тупење на мозокот, нека кажи некој реално дали осетил разлика во секојдневното возење одкако променил од Ханкук/Матадор и слични во Конти/Мишелин и слични или било која не-кинеска марка ? Гума ко гума, само да е нова.

Ова важи за возила под 250 коња, возени за секојдневни фамилијарни/лични потреби  :)

Сега можи да си продолжите  ;D
Разликата е една секунда реакција и држи среќа да не бидеш ставен во таква ситуација.
Се зависи каде возиш во каков сообраќај. Да патуваш 1000 и кусур километри не е исто со возење пред маало. На толку голем пат има да видиш се и сешто и може ќе треба да реагираш подобро отколку само во маало.

Без разлика Ханкок, Матадор или некоја друга средна класа гума ама премиум гумите подобро се лепат и се тријат од другите. Разлика се гледа во тие клучни секунди кога треба да избегнеш некого на патот или да закочиш.
« Последно менување: 26 Февруари 2020, 14:24:21 pm vandex »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #91 на: 26 Февруари 2020, 14:24:06 pm »
И сега после толку пишување и тупење на мозокот, нека кажи некој реално дали осетил разлика во секојдневното возење одкако променил од Ханкук/Матадор и слични во Конти/Мишелин и слични или било која не-кинеска марка ? Гума ко гума, само да е нова.

Ова важи за возила под 250 коња, возени за секојдневни фамилијарни/лични потреби  :)

Сега можи да си продолжите  ;D
Golemi razliki ima od guma do guma, na testovi za kocenje najlosata zapira po 5-6 metra podocna. Znaci razlika pomegu sudar ili ne.
Jasno e toa od testovite.
E sega ne deka ke te spasi od sudar najdobrata guma ako veke sakalo da bide. No pri isti uslovi razlikata e ocigledna.

Mislam deka ne treba da imas 250ks za da vozis 60km/h ili 100 km/h.
Kontaktot so podlogata e preku guma, bez razlika dali se raboti za kola od 1000 evra ili 100.000 evra.
50 ili 500 konja.

Ne se teshite deka ako vozite sporo deka pokvalitetna guma ne vrsi rabota.
Barem koj moze da si dozvoli, neka ne stedi na gumi. A moze da se procepka i najde dobra guma po dobra cena.
Na primer najevtinata guma vo mojata dimencija (205/55/16) e 500 denari poevtina od Hankokot koj go zemav po cena od 3300den.
Conti 6ka bese 4500, Michelin 5200, veke drasticna razlika vo cena za slicni gumi.

Nekoj taa razlika vo pari ke gi izgori za mesec dena za cigari ili eden rucek ili iskacanje, ama za gumi koi ke gi vozi 5 godini skapi bile...

I ne mesajte Hankook so Matador. Hankook e mnogu blisku so premium brendovite a po top cena.
Barem na Ventus Prime 3 mozam da tvrdam koi go vozam, a prethodno izvadiv Michelim Primacy 3.
Ete imalo i nekoi Maxxis so jaki performansi...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #92 на: 26 Февруари 2020, 14:42:13 pm »
Темата почна со

Предложете 16 инчни летни гуми. Цена отприлика до 80 евра по гума.

па продолжи со

А зашо се пишува во темава кога веќе има ваква тема со мн подолг стаж?!?
Затоа што купувам нови гуми.
Затоа што 500-600 страни не се прегледни за таа намена што ми треба.
Затоа што во 500-600 страни се пишувани милион разни потреби
Затоа што немам нерви да листам 500-600 страни.
Затоа што оваа тема не е пречка да се пишува во другата тема.
Затоа што оваа тема ми заврши многу повеќе работа отколку таа со 500-600 страни.

Се надевам дека доволно наведов и ве молам ако имате некоја конкретна критика за некое мислење слободно пишете.
Ако имате намера да го критикувате насловот, не значи дека мислењата во неа не се во ред.
Затоа што оваа тема е хронолошки средена за моите потреби отколку таа со 500-600 страни каде не знам кој со кого комуницира.
Затоа што некој во таа тема може да го прескокне моето мислење.

Отварајте теми, нема таква забрана во правилата. Таа што ме интересира пишувам во неа, таа што не ме интересира ја прескокнувам. End of story...

пс- администрацијата нека ги исчисти сите офтопик мислења затоа што оваа тема нема да биде 500-600 страни. Ако на авторите на мислењата им смета тоа, тогаш префрлете ги во темата од 500-600 страни.

Без брзање колега клабер, јас не мислев дека треба да прочиташ 500 страни. Само темата можеше да се постави таму и биди сигурен дека истите муабети ќе се свртеа.
Замисли сите прашање од тие 500 страни да беа нови теми :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #93 на: 26 Февруари 2020, 14:44:45 pm »
Тие што се секираат за таа фамозна секунда а во исто време имаат ограничен буџет, јас ги нарекувам пицајзли.
Оклопен транспортер гасеничар ако веќе размислувам за секунди и останати непредвидливи ситуации. Ама и тогаш не си 100% безбеден.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #94 на: 26 Февруари 2020, 15:00:17 pm »
Темата почна со

Предложете 16 инчни летни гуми. Цена отприлика до 80 евра по гума.

па продолжи со

А зашо се пишува во темава кога веќе има ваква тема со мн подолг стаж?!?
Затоа што купувам нови гуми.
Затоа што 500-600 страни не се прегледни за таа намена што ми треба.
Затоа што во 500-600 страни се пишувани милион разни потреби
Затоа што немам нерви да листам 500-600 страни.
Затоа што оваа тема не е пречка да се пишува во другата тема.
Затоа што оваа тема ми заврши многу повеќе работа отколку таа со 500-600 страни.

Се надевам дека доволно наведов и ве молам ако имате некоја конкретна критика за некое мислење слободно пишете.
Ако имате намера да го критикувате насловот, не значи дека мислењата во неа не се во ред.
Затоа што оваа тема е хронолошки средена за моите потреби отколку таа со 500-600 страни каде не знам кој со кого комуницира.
Затоа што некој во таа тема може да го прескокне моето мислење.

Отварајте теми, нема таква забрана во правилата. Таа што ме интересира пишувам во неа, таа што не ме интересира ја прескокнувам. End of story...

пс- администрацијата нека ги исчисти сите офтопик мислења затоа што оваа тема нема да биде 500-600 страни. Ако на авторите на мислењата им смета тоа, тогаш префрлете ги во темата од 500-600 страни.

Без брзање колега клабер, јас не мислев дека треба да прочиташ 500 страни. Само темата можеше да се постави таму и биди сигурен дека истите муабети ќе се свртеа.
Замисли сите прашање од тие 500 страни да беа нови теми :)
Не ми е тоа замислата со оваа тема и не оди офтопик. Овој пост пиши си го во друга тема, тука пишуваме за гуми.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #95 на: 26 Февруари 2020, 15:04:31 pm »
Тие што се секираат за таа фамозна секунда а во исто време имаат ограничен буџет, јас ги нарекувам пицајзли.
Оклопен транспортер гасеничар ако веќе размислувам за секунди и останати непредвидливи ситуации. Ама и тогаш не си 100% безбеден.
Една секунда е доволно да изреагира возачот да избегне судар или да закочи. Некој ќе рече тоа е кратко време ама е доволно.
Во таа една секунда колата нема исто да заврти каде што сакаш или да закочи исто со средна класа или премиум гуми.
« Последно менување: 26 Февруари 2020, 15:11:37 pm vandex »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #96 на: 26 Февруари 2020, 15:09:58 pm »
Не се секирај, доволно е погрешно да изреагираш.

И сигурен сум дека ќе ја обвиниш гумата ;D

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #97 на: 26 Февруари 2020, 15:13:43 pm »
Имаш и кинески Корона гума за 599 денари.
Имаш и Континентал за 100 евра.

И двете се гуми, не? Гума не се уништува или не пролизгува?
Што ќе одбереш?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #98 на: 26 Февруари 2020, 15:22:58 pm »
Види сега, со оваа теза да одиш на дуел со политичарине :)

Да не го барам твојот пост каде веќе речиси ги издефинира работите околу цените, перфомансите и буџетот.
До тука беше легитимна дискусијата :)

Некаде постирав видео на друга тема (на Француски) каде си дискутираат за гумите. Во тој реклаказала муабет се спомна дека во Британија ќе вовеле при преглед на технички да не поминуваат возила со гуми постари од 5 години, па сега види понатаму.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #99 на: 26 Февруари 2020, 15:25:17 pm »
Не ми е тоа замислата со оваа тема и не оди офтопик. Овој пост пиши си го во друга тема, тука пишуваме за гуми.

Ок клабер, my bad. Уживај во гумите, убави моменти да си доживееш.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #100 на: 26 Февруари 2020, 15:30:49 pm »
Види сега, со оваа теза да одиш на дуел со политичарине :)

Да не го барам твојот пост каде веќе речиси ги издефинира работите околу цените, перфомансите и буџетот.
До тука беше легитимна дискусијата :)

Некаде постирав видео на друга тема (на Француски) каде си дискутираат за гумите. Во тој реклаказала муабет се спомна дека во Британија ќе вовеле при преглед на технички да не поминуваат возила со гуми постари од 5 години, па сега види понатаму.
Извини ама политичарите ќе ти дадат Корона гуми за 100 евра.
А јас викам оди сам купи си Континентал.
Башка мојата максимална граница е 80 евра и во игра влегуваат сите гуми до 80 евра, вклучително и тие Корона за 599 денари.

Епа сега мои пари, мој избор, не? Претпоставувам сите знаат што ќе одберам веќе.
btw се согласувам со забелешката до каде течеше дискусијата како што треба, па затоа останатите офтопик мислења сакам да се избришат. Бидејќи јас ја отворив оваа тема имам воедно и замисла што ми треба од неа, затоа сакам офтопик мислењата да бидат избришани.

Ок клабер, my bad. Уживај во гумите, убави моменти да си доживееш.
Фала, кога ќе земам ќе пишам искуство.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #101 на: 26 Февруари 2020, 16:23:04 pm »
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24046.msg1127378.html#msg1127378

До тука беше во ред, потоа почна да навлегуваш во непотребни детали оправдувајки се со секундите...

Многумина се сложивме околу фактот дека гумите почнуваат да ги губат првобитните својства по 50000км или 5 години, и тоа за гуми во рангот за кои воглавно и се водеше дискусијата. Никој не спомна кинезарија како опција.

Мене лично ми се допаѓа форумов поради толерирање на офтопиците, се добива забавна компонента ;D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #102 на: 26 Февруари 2020, 16:32:13 pm »
Аиии до секунди и милиметри од спасување живот стигна муабетов со гумите...
Шо збораш бреј???

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #103 на: 26 Февруари 2020, 16:39:22 pm »
Без да навлегувам во овој-рече-оној-рече, ќе напоменам само да се воздржите од лични навреди.

Инаку, мојот став за гуми неколку пати сум го кажал - оние четири правоаголничиња контактна површина се единствениот контакт кој мојот автомобил го има со подлогата. Соодветно на тоа, ќе ги купам најдобрите гуми кои можам да си ги дозволам.

Претходно возев Hankook Ventus V12 evo2, 225/45/17. Гумите беа добри, не беа одлични. Кога дојде ред да ги сменам, ги сменив за Continental PremiumContact 6 во истата димензија. Разликата е огромна. Разликата во цена не беше толку голема.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #104 на: 26 Февруари 2020, 17:43:33 pm »
Јас на Шкодата извозев Continental SportContact 5 и Pirelli P-Zero. Исти ми беа. Уствари коа ги ставив дента Пирелите подобри ми се видоа. После десет дена исти... Не знам за трошење како идат пошто возам 10-15к еден сет.
П.С.
Имам чувство дека зимските ми се подобри од двете горе наведени. Good Year Ultragrip performance gen1