Автор Тема: Нови летни гуми  (Прочитано 53517 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
Одг: Нови летни гуми
« Одговори #60 на: 20 Февруари 2020, 21:24:18 pm »
Кога ќе земеш пиши дали се тивки. Ама биди искрен
Jas gi vozam. Citav za toa deka se malce pobucni od konkurencijata pred da gi kupam.

Verojatno se malce pobucni od novi Michelin, no daleku potivki od Michelin Primacy 3 koi gi zameniv na izminati 35.000 km.

Za sporedba kinergito se potivki, no sto deka se potivki koga znacajno zaostanuvaat vo vozni karakteristiki i na suvo i na dozd.
Samiot Hankok gi dava dijagramite. Pa sega malce i ako se pobucni, barem jas stalno vozam so muzika i nesto zvukot od gumite ne mi preci do tolku.
Na okolu 60 do 80 se oseka mala bucavost od gumite (so sekoja guma bi se osetilo) a veke na 120 dominira zvukot od vozduh.

Taka da jas taka igrav.

E sega sto ke se desi koga Hankokot ke naprai 20.000km, toa ke vidime :)

Pak ke kazam odnos cen/kvalitet e bez konkurencija, barem so marzite koi gi zepaat kaj nas za Continental i Michelin.
Koj odi do Solun po nekoja druga rabota, moze da si dobie edna guma gratis :)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #61 на: 20 Февруари 2020, 22:24:22 pm »
Кога ќе земеш пиши дали се тивки. Ама биди искрен
Сега сум во Македонија, кога ќе одам ќе земам и ќе пишам искуство без разлика што сум одбрал.
Нормално е понекогаш и да пробаме нешто ново. Сепак возам дизел и мислам дека галамата од гумите нема да се осети ама тоа ќе знам кога ќе ги земам и кога ќе тргнам на пат.

Инаку континенталки изгор скапи. Не знам дали се исплати да се купат ако вршат работа и поевтини, а поевтини не мислам на кинески, туку на Bridgestone или Hankook.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #62 на: 25 Февруари 2020, 08:17:13 am »
@Power to the people  ми стигнаа гумите ама никаде не видов бројка за thread wear rating. Иначе гумите се произведени декември 2019, made in Slovenia и одвај чекам да ги монтирам.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #63 на: 25 Февруари 2020, 09:15:54 am »
Супер гуми да ги извозиш со арно и лезет. ;)
Колку ги зема ако не е тајна?

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5518
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #64 на: 25 Февруари 2020, 09:25:12 am »
Preporaka od mene za Uniroyal RS3.
Na dve koli gi vozam veke 3ta sezona ke mi bide ovaa.
Odlicni se, prethodno Toyo vozev so svojstva tuka se nekade , so toa sto Toyoto se potrosija mnooogu pobrzo.
Imam iiskustvo i so fabrickite Dunlop koj bea praveni za pustina, mal dozd i mislis sanka vozis.

Overall RS3kata za parite nudat dobri performansi, definitivno bi gi kupil pak, za mokro da ne zborime, dobro kocenje i drzenje na istite.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #65 на: 25 Февруари 2020, 09:45:19 am »
@Power to the people  ми стигнаа гумите ама никаде не видов бројка за thread wear rating. Иначе гумите се произведени декември 2019, made in Slovenia и одвај чекам да ги монтирам.

Баш тука после temperature го пишува и тоа, ама ете нема.

Инаку:
Bluresponse 320
Wetproof 350 300
Nanoenergy 3 400 420

Обично и ова е некаков маркер на гумата колку се троши, да не бараш по тестови.
« Последно менување: 27 Февруари 2020, 07:32:33 am Power to the people »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #66 на: 25 Февруари 2020, 09:45:51 am »
74 еур парче т.е. 296 еур за сите четири.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #67 на: 25 Февруари 2020, 09:51:46 am »
Баш тука после temperature го пишува и тоа, ама ете нема.

Инаку:
Bluresponse 320
Wetproof 350
Nanoenergy 3 400

Обично и ова е некаков маркер на гумата колку се троши, да не бараш по тестови.
Што означуваат овие бројки? :-[

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #68 на: 25 Февруари 2020, 12:34:20 pm »
На википедија подетално е објаснато ако сакаш да навлегуваш толку во детали. Муабетот ми беше дека на некои гуми ја има оваа информација и можи секој да види колку ќе му траат гумите, грубо. Тие броjките се од гумите кои ги имав/имам.

А во кратки црти:

Цитат
The treadwear grade is a comparative rating based on the wear rate of the tire when tested under controlled conditions on a specified government test track. A tire graded 200 would last twice as long on the government test course under specified test conditions as one graded 100. In theory, this means that a tire with a 200 grade will wear twice as long as a tire with a 100 grade.

https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Tire_Quality_Grading#Methodology

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #69 на: 25 Февруари 2020, 12:39:04 pm »
74 еур парче т.е. 296 еур за сите четири.
Џабалак :)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #70 на: 25 Февруари 2020, 17:27:52 pm »
На википедија подетално е објаснато ако сакаш да навлегуваш толку во детали. Муабетот ми беше дека на некои гуми ја има оваа информација и можи секој да види колку ќе му траат гумите, грубо. Тие броjките се од гумите кои ги имав/имам.

А во кратки црти:

Цитат
The treadwear grade is a comparative rating based on the wear rate of the tire when tested under controlled conditions on a specified government test track. A tire graded 200 would last twice as long on the government test course under specified test conditions as one graded 100. In theory, this means that a tire with a 200 grade will wear twice as long as a tire with a 100 grade.

https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Tire_Quality_Grading#Methodology

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Ова објаснување на википедија е ужасно катастрофално. Една реченица е превртена на два пати, токму таа што ја цитираше и повторно не е разбирливо што значат вредностите. Има некој друг линк или да пише на кирилица да го разберам?

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
« Одговори #71 на: 25 Февруари 2020, 17:50:27 pm »
Колку пари толку музика.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1213
« Одговори #72 на: 26 Февруари 2020, 10:28:42 am »
Preporaka od mene za Uniroyal RS3.
Na dve koli gi vozam veke 3ta sezona ke mi bide ovaa.
Odlicni se, prethodno Toyo vozev so svojstva tuka se nekade , so toa sto Toyoto se potrosija mnooogu pobrzo.
Imam iiskustvo i so fabrickite Dunlop koj bea praveni za pustina, mal dozd i mislis sanka vozis.

Overall RS3kata za parite nudat dobri performansi, definitivno bi gi kupil pak, za mokro da ne zborime, dobro kocenje i drzenje na istite.
И јас возам dunlop на ц класа (така ја зедов од германија) летни, и бајаги лизгаат на влажно дури и суво. Сега кога те прочитав ми се споија работите.

Кога ќе ги менувам строго премиум ќе купам, ако треба 2 по 2 ќе купувам. А ги рачунав за премоум данлоп

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #73 на: 26 Февруари 2020, 10:46:54 am »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #74 на: 26 Февруари 2020, 11:34:25 am »
Koi se ovie Maxxis?

Nesto slicno ko esa tecar sto prai nekoi dobri modeli.