Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595350 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1620 на: 28 Октомври 2015, 09:33:33 am »
Дизеливе не отруја. Цела вечер вртат по град изгледа.
Џабе везеш, и да им ја преселиш РЕК Битола на сред село, пак талентиве ќе млатат слама дека дизелите им го загадиле воздухот...Башка зимно време помрсна смесата, башка што дизел зимно време се остава у лер пола саат да загрее пошто тоа е многу добро за моторот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #1621 на: 28 Октомври 2015, 09:37:28 am »

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #1622 на: 28 Октомври 2015, 10:34:21 am »
mi kaza koleska sto zivee kaj posledna 15-ka, na mislenje e da go prodava/menuva stanot, vo kukite od pozadi isklucivo se gorat stari gumi....crn cad od odzacite i mirisa na plastika mnogu duri vo grlo pecelo, prozori posle 16 ne otvaraat...

Луди се тие во лисиче, во шишиња од 1.5 литро ставаат што останало од некоја столарска работилница и ги набиваат, но тоа не им е доволно, земаат и ги ставаат во старо уље, исто така иверка потопена во уље палат, кондури, гуми... и уште што не.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1623 на: 28 Октомври 2015, 10:44:16 am »
mi kaza koleska sto zivee kaj posledna 15-ka, na mislenje e da go prodava/menuva stanot, vo kukite od pozadi isklucivo se gorat stari gumi....crn cad od odzacite i mirisa na plastika mnogu duri vo grlo pecelo, prozori posle 16 ne otvaraat...
нуме.. знаеш кај сум со локација така? знаеш каде е и боро... те канам вечер, да поминеш у сервис на кфе-пиво или самтинг елс... дојди околу 20-21ч... ако успееш да поседиш пола саат, те частам и вечера... неподносливо е...

Едно прашање: Каде, како, и во што ги горат гумите? Цел живот се грејам на дрва, па никогаш немам горено гуми за греење, па ми е малце нејасно како иде процедурата.

јас имам местено парно на дрва во лисиче, во тие куќи, поише пати т.е. поише куќи...  НИЕДЕН од нив парната не ги греат на дрва.. однсоно имаат некој кубик за резерва, ама начелно во котлите се пикаат гуми, пластики, шишиња... има еден со огромен сервис, од 150+ квадрати, доле му е сервисот, горе му е делот за живеење... во долниот дел, во сервисот му е котелот... човекот го преадаптира котелот со метален леѓен и се грее на прегорено уље.. кога ке му снема, бута што стигне.. тој котел го купи половен и уште нема котелот видено дрво во него... кога ке ми се јават и ке ме прашаат за инсталација и поставување на греење и ке речат дека имаат половен котел, јасно ми е што ке прави..

на сите им кажам уште во местење дека ако некој ден се отвори некаква тел. линија или здружение некое кое ке прима повици за пријави од тој тип, дека ке ги пријавам... несовесно е тоа до крјна точка...

а дека и дизелите загадуваат, да загадуваат... во таков густ смог, можам комотно да ги гледам издувните гасови од тракторов мој... даваш гас и димот си седи тука, не се качува нагоре...
базичниот проблем е што нема циркулација на воздух. не дува ни малку ветер.. лист не се мрда... урбанизирањето на овој дел од градот си го зима својот данок, поготово што е неплански направено се...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #1624 на: 28 Октомври 2015, 11:10:27 am »
И тие што пушат цигари загадуваат, ама смогот во Скопје не е од нив, а не е ни од автомобилите!
1 оџак на дрва загадува колку 100 дизел автомобили во просек. 1 оџак на гуми и кондури не знам колку пати повеќе загадува.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1625 на: 28 Октомври 2015, 11:13:54 am »
Се сеќавам на времето се греевме по дома на нафта, а во останатите соби ма термо печки и тоа од оние големите.
Ама не ни чинело ..независност, плурализам, демократија ни требало...тоа било најбитно.

;D

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #1626 на: 28 Октомври 2015, 11:34:30 am »
Што прават еколошкиве друштва, ако воопшто постојат!?

Само јаки казни треба за вакви негативци - кој ќе биде фатен како гори уље, гуми, чевли, прагови да му се одземе куќата и продаде на лицитација! Не, не ми е смешно, мислам дека е смешното што сеуште се толерираат вакви шерифи. Нека се воведе ова па да видиме дали ќе има таков смог. Како може да се нема еколошка свест јас не можам да си објаснам.

Како што со дрвата прават - ако те фатат како превезуваш дрва нелегално збогувај се со камионот/тракторот/комбето.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20664
« Одговори #1627 на: 28 Октомври 2015, 11:37:10 am »
Не барај еколошка свест кај народ што нема никаква.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #1628 на: 28 Октомври 2015, 11:46:39 am »
Не барај еколошка свест кај народ кој нема пари да се згрее во зимо.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1629 на: 28 Октомври 2015, 11:50:53 am »
Со еден ајфон 6с 128гб ќе се грееш цела зима.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8959
« Одговори #1630 на: 28 Октомври 2015, 11:54:42 am »
е тоа е тоа македонскиот синдром, парадокс или како сакаш наречи го.

за што се има а за што се нема ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #1631 на: 28 Октомври 2015, 12:00:19 pm »

За еколошка свест се грижат државни институции и организации и тоа по пат на финансиски стимулации за користење еколошки продукти. Се` дур не се постави таква релација помеѓу екологијата и исплатливоста, обичниот човек, не само од оваа држава, ќе користи она што му е најефтино. Од таму и:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1632 на: 28 Октомври 2015, 12:03:29 pm »
нуме.. знаеш кај сум со локација така? знаеш каде е и боро... те канам вечер, да поминеш у сервис на кфе-пиво или самтинг елс... дојди околу 20-21ч... ако успееш да поседиш пола саат, те частам и вечера... неподносливо е...

Едно прашање: Каде, како, и во што ги горат гумите? Цел живот се грејам на дрва, па никогаш немам горено гуми за греење, па ми е малце нејасно како иде процедурата.

јас имам местено парно на дрва во лисиче, во тие куќи, поише пати т.е. поише куќи...  НИЕДЕН од нив парната не ги греат на дрва.. однсоно имаат некој кубик за резерва, ама начелно во котлите се пикаат гуми, пластики, шишиња... има еден со огромен сервис, од 150+ квадрати, доле му е сервисот, горе му е делот за живеење... во долниот дел, во сервисот му е котелот... човекот го преадаптира котелот со метален леѓен и се грее на прегорено уље.. кога ке му снема, бута што стигне.. тој котел го купи половен и уште нема котелот видено дрво во него... кога ке ми се јават и ке ме прашаат за инсталација и поставување на греење и ке речат дека имаат половен котел, јасно ми е што ке прави..

на сите им кажам уште во местење дека ако некој ден се отвори некаква тел. линија или здружение некое кое ке прима повици за пријави од тој тип, дека ке ги пријавам... несовесно е тоа до крјна точка...

а дека и дизелите загадуваат, да загадуваат... во таков густ смог, можам комотно да ги гледам издувните гасови од тракторов мој... даваш гас и димот си седи тука, не се качува нагоре...
базичниот проблем е што нема циркулација на воздух. не дува ни малку ветер.. лист не се мрда... урбанизирањето на овој дел од градот си го зима својот данок, поготово што е неплански направено се...
Онак слободно ако знаеш можеш да пријавиш во општина аеродром а ако не сакаш пушти ми пп со податоци јас лично преку луѓе во општина  ќе пуштам инспекција кај него дома!

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20664
« Одговори #1633 на: 28 Октомври 2015, 12:04:30 pm »

За еколошка свест се грижат државни институции и организации и тоа по пат на финансиски стимулации за користење еколошки продукти. Се` дур не се постави таква релација помеѓу екологијата и исплатливоста, обичниот човек, не само од оваа држава, ќе користи она што му е најефтино. Од таму и:

Повеќе сакав да го истакнам немањето на никаква свест, а камо ли еколошка. Не ти требаат финансиски стимулации за да имаш развиена свест.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43712
  • Il Moderatore
« Одговори #1634 на: 28 Октомври 2015, 12:06:56 pm »
Тоа што се нема свест се нема, јас само кажав од кај треба да потекне иницијативата за свест кај народот, не само за екологија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.