Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595033 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #1455 на: 28 Мај 2015, 11:15:21 am »
Пиши му мејл и ќе ти каже од кај му се податоците па гледај дали ги менува он или не.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1456 на: 28 Мај 2015, 11:35:21 am »
Сеа ќе испадне дека зборел за апликацијата за мерачите ;)

не зборам на јапонски симо... искоментирав тоашто го видов.. дека не се точни податоците... дали е од апликацијата, дали е од мерачите, дали е од институтот, до било кој... воопшто не го коментирав тоа и не ме интересира кој е “крив“ за грешните податоци... со дарт се објаснуваме затоа што СЕЛЕКТИВНО чита делови од еден пост и СЕЛЕКТИВНО и самоиницијативно си спојува делови од текстот па реплицира на тоа. меѓу другото зема да ја брани апликацијата, зашто си сконта сам дека јас ја нападнав апликацијата... ако апликацијата на мене ми презентира податоци за кои велам дека се грешни, тогаш велам дека тоа е грешно, а кај е “црвот“, нека се замараат тие што треба да се замараат... за широка народна маса кои се корисници на краен продукт, одговорот е јасен и краток: не е точно тоа што се гледа...

Пиши му мејл и ќе ти каже од кај му се податоците па гледај дали ги менува он или не.

ете ти уште еден доказ дека не го разбираш македонскиот јазик... каде ти побогу прочита дека џонтра го обвинува тој што ја направил апликацијата и каде прочита дека он ги фејкува податоците? аман бе дарт... не летај преку текстот, не скокај без да сватиш, убаво прочитај и согледај ги аспектите сите.

всушност, еве тебе за кејф, ни јас не мислам дека апликацијата ги фејкува податоците... мене ми е кристално јасно дека таа онлајн апликација отчитува податоци кои се презентирани на интернет.. исто како и сите оние аапликации за временски прогнози, само отчитуваат веке некои податоци... ама како што реков, тоа е апсолутно небитно во муабетов... целиот муабет се сведува на тоа дека податоците и мерењата се грешни. кој и каде ја утиња (преправа), сеедно е... дали некој намерно го прави тоа софтверски, или мерните станици не се одржувани, или со апликацијата се менува... значи на еден куп ги турам сите, затоа што мене како краен орисник тоа и не ми е битно. она што ми е битно е дека е неточно тоа што го гледам...
« Последно менување: 28 Мај 2015, 11:41:28 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1457 на: 28 Мај 2015, 11:42:33 am »
Ај престанете да се инатите за глупости, ниту може со одокативен метод да се измери загаденост, ниту мерењата ја покажуваат вистинската слика. Потребни се мерења на само на честички, туку и на гасови и други штетни материи во воздухот.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1458 на: 28 Мај 2015, 11:55:17 am »
е па тоа јас цело време го кажвам и сите истото цело време го потврдуваат.. еве ова болдираново од тебе цитатот:

Ај престанете да се инатите за глупости, ниту може со одокативен метод да се измери загаденост, ниту мерењата ја покажуваат вистинската слика. Потребни се мерења на само на честички, туку и на гасови и други штетни материи во воздухот.

другиот муабет е уствари само млатење празна слама...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1459 на: 28 Мај 2015, 15:17:19 pm »
@onak

Онак податоците се официјални од мерните станици, не сум знаел дека не требало да ставаат мерни станици кога можеле тебе да ти дадат 1000 евра месечна плата и да им се јавуваш со официјалните податоци во дирекција :) :) :)

Која е гаранцијата дека мерните станици даваат точни податоци?
Која е гаранцијата дека податоците не се изменети пред да бидат презентирани?

Не постои никаква гаранција. А постои ли мотив да се фејкуваат податоците? Секако дека постои и тоа многу силен мотив.

Зошто се сомневам? Затоа што знам дека е возможно и тоа лесно изводливо. Дали имам практично искуство со такви работи? Да, имам практично искуство со фејкување на податоци од мерни инструменти.

Апликацијата изгледа акко солидно изработена од технички аспект. Но дали се квалитетни податоците што ги презентира? Не знам, имам основана причина да се сомневам.

Еве ти пак прочитај му го постот и ќе видиш каде напишал дека се сомнева.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1460 на: 28 Мај 2015, 15:37:48 pm »
Миле кој си па ти тебе да ти даваат гаранција за мерните инструменти? Има институции за тоа што се задолжени, ти имаш право со поднесено барање по закон за информации од јавен карактер да побараш информации за се околу мерните инструменти па кога ќе ти ги достават тогаш донеси си заклучок дали се фејк или не се информациите. Онак, немораш до толку да се правиш инаетлија кога и сам си свесен дека е драстична разликата од зимата и моменталната состојба и ако веќе не ги признаваш тие инструменти и информации како веродостојни со кој памет планираш освен ти самиот да си веруваш дека ти си поверодостоен од тие инструменти, јас или било кој друг од форум да ти веруваат? И ако не планираш било кој да убедуваш дека си во право тогаш и немораш да убедуваш дека вредностите од инструментите не се точни!

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1461 на: 28 Мај 2015, 16:41:35 pm »
Земете свои инструменти и измерете. Се до тогаш само шпекулации и завери може да вртите.

Мислам дека ни тие што се моментално активни не се контролирани од една институција. Дел од нив се поставени и се одржуваат од независни организации.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1462 на: 28 Мај 2015, 20:01:25 pm »
Ahtung, aj prrocitaj uste ednas i ke vidis deka ne zboruvam za mernite instrumenti tuku za podatocite NAVODNO OD mernite instrumenti. Odnosno podtocite koi se prezentiraat vo javnost ;)

Kako sto rekov, mnogu lesno moze da se fejkuvaat.

@ Vasil: kaj nas ne postojat nezavisni institucii

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1463 на: 28 Мај 2015, 21:04:47 pm »
Ако мислиш дека некој нема попаметна работа од тоа да фејкува податоци во рил тајм ок.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1464 на: 28 Мај 2015, 21:06:57 pm »
:D

Па ако не го уклучиш паметот....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1465 на: 28 Мај 2015, 21:11:48 pm »
Уште година ипол до чистиот гас и чистиот воздух од Сибир. :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1466 на: 28 Мај 2015, 21:36:14 pm »
Ако мислиш дека некој нема попаметна работа од тоа да фејкува податоци во рил тајм ок.

не не.. грешка си пак... текстот од твојот пст, дозволи да го мааалку едитирам... првото би звучело вака:

некој има многу паметна работа да фејкува податоци во риал тајм...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1467 на: 28 Мај 2015, 21:37:47 pm »
Миле кој си па ти тебе да ти даваат гаранција за мерните инструменти? Има институции за тоа што се задолжени, ти имаш право со поднесено барање по закон за информации од јавен карактер да побараш информации за се околу мерните инструменти па кога ќе ти ги достават тогаш донеси си заклучок дали се фејк или не се информациите. Онак, немораш до толку да се правиш инаетлија кога и сам си свесен дека е драстична разликата од зимата и моменталната состојба и ако веќе не ги признаваш тие инструменти и информации како веродостојни со кој памет планираш освен ти самиот да си веруваш дека ти си поверодостоен од тие инструменти, јас или било кој друг од форум да ти веруваат? И ако не планираш било кој да убедуваш дека си во право тогаш и немораш да убедуваш дека вредностите од инструментите не се точни!

како сакаш да ти докажам дека не се точни податоците? да не треба специјално за тебе и другите инаети да купам станица за мерење честици? или сакаш можеби да издадам некаков налог за проверка на податоци? како мислиш дека можам да ти докажам такво нешто, освен да ја прифатиш мојата понуда, и да дојдеш на пијачка, па да се увериш сам... друг начин нема...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #1468 на: 28 Мај 2015, 21:41:32 pm »
За Миле
http://airquality.moepp.gov.mk/
спореди ги податоците, ако фејкаат и овие, поднеси барање за пристап до податоците.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1469 на: 28 Мај 2015, 21:43:53 pm »
треба.
треба, што? пак во твојот памет исселектира едно делче од целиот текст и си одговори на него без да посочиш на што мислиш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk