Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 613279 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #165 на: 08 Февруари 2013, 00:47:36 am »
лугето возеле стари канти (возила, автобси, пикапчиња, транспортни камиончиња) и се о ред? да точно е тоа, но во сиромашна држава како нашава, добро е што имаат што да возат... еве јас имам неколку дизел возила и ниедно не ми е еколошко.. немам бре доволно средства да купам неколку нови возила со еуро стандарди.. едноставно немам... и ако ми забранат да возам со нив, ке ја затворам фирмата и уште 5-6 семејства ке останат без извор на средства за живот... па ти види сега со што си играш во муабетот... а такви како мене во државава ги има многу...

Потпис, печат и доставено до архива за ова што го кажа онак.

Тоа е тоа, економскиот стандард на граганите е нула, а ние сакам да воведуваме стандарди во останатите области. На никој верувајте на никој не му е мило да се задоволува со нешто старо, дотраено, сите сакаме да купуваме нови работи и по извесен период откако ке се амортизираат истите да се заменат со нови, ама кога извинете на речников, газот од качаник ни се гледа, сите тие работи за користење на нови производи, коли и што ти е знам се тешко изводливи.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #166 на: 08 Февруари 2013, 00:51:38 am »
фило во која кладилница работиш сега?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #167 на: 08 Февруари 2013, 00:54:14 am »
Карпош, кај жито лукс продавницата.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #168 на: 08 Февруари 2013, 00:57:20 am »
Опа, ВХ а ? :) Имаше порано една јака типка таму, не знам дали е уште...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #169 на: 08 Февруари 2013, 01:03:41 am »
лугето возеле стари канти (возила, автобси, пикапчиња, транспортни камиончиња) и се о ред? да точно е тоа, но во сиромашна држава како нашава, добро е што имаат што да возат... еве јас имам неколку дизел возила и ниедно не ми е еколошко.. немам бре доволно средства да купам неколку нови возила со еуро стандарди.. едноставно немам... и ако ми забранат да возам со нив, ке ја затворам фирмата и уште 5-6 семејства ке останат без извор на средства за живот... па ти види сега со што си играш во муабетот... а такви како мене во државава ги има многу...

Потпис, печат и доставено до архива за ова што го кажа онак.

Тоа е тоа, економскиот стандард на граганите е нула, а ние сакам да воведуваме стандарди во останатите области. На никој верувајте на никој не му е мило да се задоволува со нешто старо, дотраено, сите сакаме да купуваме нови работи и по извесен период откако ке се амортизираат истите да се заменат со нови, ама кога извинете на речников, газот од качаник ни се гледа, сите тие работи за користење на нови производи, коли и што ти е знам се тешко изводливи.

па така де... јас несакам да седнам во ново комбе, да ми мириса на свежо и чисто, на секои 10.000 км да сменам само масло и филтер? наместо сега што се јебавам со ова крцкало, она крцкало... да мењам се на време, зашто би повлекло друг дефекти... зборам за било кое возило...  ама проблемот е ШТО МЕЊАМ ДЕЛОВИ РЕДОВНО... наместо да си го прчам 200-300 илјади па шитни го после... лесно е да кажеме како треба... ај да те видам направи така... и јас сакам, ама нема...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #170 на: 08 Февруари 2013, 01:06:24 am »
Опа, ВХ а ? :) Имаше порано една јака типка таму, не знам дали е уште...

Пред колку време ? Пошто ја лани од мај до октомври работев таму, па сеа од срединава на јануари пак ме вратија. Иначе имаме ние во фирма доста јаки типки 8) :D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3042
« Одговори #171 на: 08 Февруари 2013, 01:07:07 am »
Пред 4 години :) Средно само таму дремевме, евтино кафе + убав поглед во деколте :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #172 на: 08 Февруари 2013, 01:09:12 am »
Ау незнам, ама поголемиот дел од вработениве се девојчиња, така да, кај да те пратат, повеке ке бидеш со колешки :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #173 на: 08 Февруари 2013, 01:12:02 am »
цицките продаваат, а не стапови... вие сте колатерала, за евентуалните обратни да се палат на вас... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #174 на: 08 Февруари 2013, 01:14:30 am »
Баш ме гајле мене, они нека продаваат, промет се прави, врти сучи, ја плата пак ке зеам :P :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #175 на: 08 Февруари 2013, 01:18:37 am »
тоа е нај битно.... кеш у рука...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #176 на: 08 Февруари 2013, 07:09:21 am »
прашина? рече прашина имало во воздухот? братче... кога ке вдишеш длабоко, осеќаш дека не дишеш прашина туку чад-смог а не прашина... тоа не дека нема улога, ама дека е тоа загадувањето, е па баш и не е, така да муабетот за прашина, кал на гумите по 2 килоетри на асвалт и прљави возила не ти држи... иди во ново лисиче навечер после 22ч во правецот пред мирко... 1 кола на 1 минута проаѓа... од каде прашина? а бандерата со уличното осветлување ја гледам со матење во видот.. исто како да е магла ама не е.. сива е, не е бела...

ало... моето излгагање не се однесуваше на загадувањето воопшто, туку на загадувањето со микроскопски тврди честички, што беше нагласено повеќе пати.

се потепав пишување и никој не чита внимателно :-(

загадувањето на воздухот во скопје со микрочестички потекнува од горење дрва, мазут, прашина и стари автобуси/камиончиња.

кој сака да чита повеќе за овој тип загадување, тука има бааги ствари:

http://en.wikipedia.org/wiki/Particulates
http://en.wikipedia.org/wiki/Dust_collector

уште еднаш ќе го потенцирам примерот со Сингапур каде што се постигнати извонредни резултати со справувањето со микрочестичното загадување. Главен извор на пм кај нив? Прашина од градилиштата. Регулисано.

а ако не збориме за пм загадување, туку загадување воопшто, тогаш бензинците поради помалата ефикасност загадуваат повеќе од дизелашите.
« Последно менување: 08 Февруари 2013, 07:33:33 am filipv »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #177 на: 08 Февруари 2013, 08:01:25 am »
Кај нас сеуште се увезуваат НОВИ дизели без DPF. Покрај горењето на ЈАГЛЕН (4 куќи во блиски комшии горат камен јаглен за огрев), дрва, мазут и дизел за греење....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #178 на: 08 Февруари 2013, 08:39:29 am »
Кај нас сеуште се увезуваат НОВИ дизели без DPF. Покрај горењето на ЈАГЛЕН (4 куќи во блиски комшии горат камен јаглен за огрев), дрва, мазут и дизел за греење....

новите дизели без дпф се микроскопски мали и трошат ко расипан празен упаљач, па кумулативното загадување е мало, па затоа и ги задоволуваат еуро 4 стандардите.

ја би забранил греење на дрва во централното градско подрачје, стари аутобуси и камиончиња, увоз на коли испод еуро 4, а би вовел еко тест при регистрација и драконски казни за генијалците кои вадат катализатор/дпф или кои креваат облак чад позади себе (тие нема да можат да ја регистрираат колата ради еко тестот, па чим вози со чад значи вози без сообраќајна, па и за тоа плус уште една казна)

И не може кал наулица да носиш. И тоа треба забрането да биде (ко што е у нормален свет). Ќе си земеш ќе си ги замиеш тркалата со вода пред да искочиш на пат, а не да оставаш километар каллива трага позади тебе, која ќе се исуши и ќе се претвори во прашина.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #179 на: 08 Февруари 2013, 09:46:11 am »

се согласувам со тебе за политиката на увозот на тие канти... се согласувам со тебе за индустриските капацитети и за топланата на мазут... и не е една, 3 се...

И во Велес е немаштија, и многу семејства се без извор на средства за живот, па никој не сака топилницата повторно да проработи. Ако проработи, нема да имаат потреба од средства за живот, бидејќи нема ни живот да имаат.

А за скопските топлани, колку што знам двете големи (Исток и Запад) ги приклучија на гасоводот, само Север не е приклучена. Наспроти ова е официјалната информација дека мазутот учествува со 30% во греењето на Скопје, а учеството на Топлана Север не е ни приближно толку во целата математика. А и ТЕТО учествува сега во греењето, така да нешто не штима со бројките...