Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 744564 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4035 на: 26 Декември 2018, 17:49:17 pm »
Ова е колку паѓа на единица квадрат. Не е поврзано со соларни панели. Соларна енергија. Од ова си множиш со ефикасност на панелот, квадратура се.

Ако имаш 100% ефикасност и 100% покриеност на 1м2 ќе имаш толку.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #4036 на: 26 Декември 2018, 18:05:04 pm »
Сакав да видам колку површина би било потребно да се покрие со панели за да се задоволи годишната потрошувачка ако може да се складира некаде енергија.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4037 на: 26 Декември 2018, 22:29:03 pm »
Prasaj go google, izracunaj bi bilo zanimlov podatak. Posledno efikasnosta bese 27%. Amanpred mn vreme toa.
Posle ne ti trebaat baterii, moze ra kompenziras na pr da mu davas na bugarot denski struja, ln tebe na vecer da ti vrakja.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #4038 на: 26 Декември 2018, 22:39:55 pm »
А математиката дека панелот старее? Дека има животен век и кога ќе му помине дека исто така неможе баш секаде да се фрли затоа што спаѓа во toxic waste?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4039 на: 26 Декември 2018, 23:01:56 pm »
Nz, kolku ima lifetime? Shto imaat toksicno?
П.с. еве едно одлично решение, додуша не е баш соларен панел ама е доста почисто од јаглемжн и гас а одржавањето не би требало да е нешто комплицирано, на огледалата не би им требало нешто посебно... Зиме снег ќе зачистат, ама би требало да е далеку поедноставно од копање руда...
https://m.youtube.com/watch?v=LMWIgwvbrcM
Па после имам гледано некој си панели базирани на растенија, ама не знам што чудо беа.
« Последно менување: 27 Декември 2018, 00:53:59 am Bicikle »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #4040 на: 27 Декември 2018, 08:52:53 am »
Одвоите 20 минути.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4041 на: 27 Декември 2018, 08:59:05 am »
Еве и друг опис:

Еве и претходно дискутирано:
Да го решиме веднаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4042 на: 27 Декември 2018, 12:01:50 pm »
Одвоите 20 минути.

Убаво направена презентација, и многу информативна.
На жалост после првите 10 минути се провлекува bias и необјективност на презентерот.

Имено целата теза е заснована на тоа дека нуклеарната енергија таква каква што е денес, е чиста енергија.
Дефинитивно не е.

Нуклеарна енергија заснована на фисија е земање заем од иднината, земање заем од нашите потомци. Затоа што искористеното гориво бара постојано ладење и специјално складирање во специјални водоотпорни контениери. Тоа кошта пари, труд, и внимание. И прашајте се сега колку време треба така да се чува и да се лади искористеното гориво?

Плутониумот има полуживот (зрачи радијација) до 24 илјади години. Да, 24000 години. 24 века.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_waste
Цитат
Plutonium has a half-life of that can stretch to as long as 24,000 years. The ongoing controversy over high-level radioactive waste disposal is a major constraint on the nuclear power's global expansion.
Сега живееме во 21-ви век, од раѓањето на Исус. Опасноста од складираното искористено гориво од нуклеарните централи ќе заврши во 46-ти век.

Кои се шансите дека во следните 100 години, 1000 години, нема да се случи некоја голема природна катастрофа на местото каде е складирано искористеното гориво од нуклеарните централи? И сето тоа да се истури во животната околина?
- Одговорот на ова не е потребен, веќе е даден со цунамито во Фукушима, и со целата еколошка катастрофа што се случува и до ден денес таму. 5 години по несреќата од Фукушима, во Пацифичкиот Океан сеуште истекува вода од складираното искористено гориво, и од тоа што е останато од реакторите..

Затоа кажувам дека нуклеарна енергија заснована на фисија е земање заем од иднината и земање заем од нашите потомци.
Идејата дека е „чисто“ нешто што следните 24 илјади години треба да се лади и да се чува во специјални услови за да не ја отруе планетата, е смешно невистинита теза. Било какво нарушување на ладењето, дефекти, и/или нарушување на структурната целина на објектот за складирање носи катастрофи, како што видовме и сеуште гледаме во Фукушима. А несреќи, земјотреси и полошо, секогаш имало и ќе има. Да не го спомнуваме и човечкиот фактор, и тероризмот (ај да не им давам идеи).

Дека ова не е приказна, се прврдува и со фактот дека Франција полека ги затвора своите нуклеарни централи:
France to close 14 nuclear reactors by 2035
https://phys.org/news/2018-11-france-nuclear-reactors-macron.html

Понатаму во презентацијата во видеото, се објаснува дека „радијацијата не е толку опасна“ врз основа на извештаи од ОН каде се манипулираат податоците. На пример, велат „нема докажано зголемување во другите видови канцери“ - а не велат дали и како се обиделе да го докажат ова. Вела дека „нема заклучок за штета при пораѓањето и рожбите“, што е адвокатски говор за нешто за што не успеале да се договорат за консезуален заклучок. И многу други вакви примери.

Ефектите на радијацијата врз здравјето се документирана и позната работа. Никакви презентации на ТЕД, и извештаи од ОН, не се медицински докази.

Објективно екологијата на планетава секој ден иде повеќе у пичку матер, а институциите како ОН само ги заташкуваат работите за да се избегне паника кај популацијата.
« Последно менување: 27 Декември 2018, 12:07:48 pm Van »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #4043 на: 27 Декември 2018, 12:15:33 pm »
Ми улета, колку е вистина не знам, но знам дека ако е точно ќе го наруши воспоставениот ток на економијата.
Впрочем има документарци за отпор кон соларната енергија како на пример во Флорида. Не ми текнува како се викаше документарецот, скоро го гледав.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4045 на: 27 Декември 2018, 12:43:04 pm »
^^
Убаво кажано... Логично и вистинито.
Се гледа дека човекот не е од ниедна од двете устрани партии кои го заташкуваат проблемот со децении. Пошто логика и вистина не се алатки прикладни за клептократите кои се на власт.

Ми улета, колку е вистина не знам, но знам дека ако е точно ќе го наруши воспоставениот ток на економијата.
Ураниум се форсира како гориво, затоа што нуспродуките кои остануваат во искоростиеното гориво - се користат за производство на нуклеарни бомби и за други воени цели.

Развој на фисија од Ториум се игнорира, меѓу другото и пошто Кина има големи резерви од Ториум, а Кина сакаат да ја држат енергетски гладна - мислам дека не мора да објаснувам зошто. Инаку чинам дека некаде читав дека фисија од Ториум дава „помалку опасен“ нуклеарен отпад. Нека објасни некој што ја познава подобро оваа проблематика.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #4046 на: 27 Декември 2018, 12:47:26 pm »
Како успеа несреќата во Фукушима да ја споредиш со складирањето на отпадот? Несреќи СЕКОЈГАШ ќе има, не само во нуклеарната индустрија. Замисли сега да рокне некој змејотрес од 10 степени (рихтер) во Скопје, па да се сруши ХЕЦ Матка, ХЕЦ Козјак и се поплави пола Скопје? Ајде да не правиме ХЕЦ бидејќи се небезбедни?

Ако не си информиран, еве ќе ти подобјаснам дека катастрофата во Фукушима не се лучи поради човечка грешка, лоша (слаба градба), лош безбедносен систем за ладење. Едноставно никој не предвидел дека некогаш морето ќе може да навлезе повеќе од 1км во копното, а со тоа комплетно да ги поплави сте пропратни елементи од електраната кои останале парализирани.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4047 на: 27 Декември 2018, 13:10:05 pm »
Фала ти што ме „информираше“.

Јас всушност посочив дека складирањето на отпадот бара активно ладење и специфични складирање. И дека несреќи се дешаваат, како таа со Фукушима, и тоа ни покажува дека несреќи може и ќе има било каде што се чува нуклеарен отпад.

Кога ќе се земе времето на чување на отпадот од 20-тина векови и повеќе, статистиката вели дека се огромни шансите дека НЕСРЕЌИ ЌЕ СЕ СЛУЧАТ и на локација на складирање. Не само земјотреси, итн, туку и многу други работи, од кои не најмалку важен и тероризмот кој е во постојан пораст.

Цитат
Замисли сега да рокне некој змејотрес од 10 степени (рихтер) во Скопје, па да се сруши ХЕЦ Матка, ХЕЦ Козјак и се поплави пола Скопје? Ајде да не правиме ХЕЦ бидејќи се небезбедни?
Познат си по вакви мешање баби и жаби.

Поплавите деструктивни какви што се, нема да ја поебат животната околина во следните десетици векови. Ете ти пример со поплавите во Србија, имаа големи штети, но од еколошки аспект природата од поплави може само ќар да има (од калта, итн).
Во поплавените места во Србија сега нема никакви здравствени причини зошто таму не би живееле луѓе. За разлика од една Фукушима и Чернобил (која ги земам за пример за нуклеарни катастрофи) каде е живтно опасно да се престујува, не па да се живее.

Нерелевантни споредби. Баби и жаби.
Среди си ги аргументите кога веќе се нафаќаш да дискутураш?  :)

Ако не си информиран, еве ќе ти подобјаснам дека катастрофата во Фукушима не се лучи поради човечка грешка, лоша (слаба градба), лош безбедносен систем за ладење. Едноставно никој не предвидел дека некогаш морето ќе може да навлезе повеќе од 1км во копното, а со тоа комплетно да ги поплави сте пропратни елементи од електраната кои останале парализирани.
Непредвидување на реално можна ситуација која фактички се случила - тоа за тебе не е човечка грешка?

Како и секогаш се конфронтираш само за да се конфронтираш, не затоа што имаш нешто паметно да кажеш. Што се мене тиче - нема проблеми, забавно е. Колку повеќе се стегаш толку поубаво ми правиш.  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4048 на: 27 Декември 2018, 13:44:40 pm »
Уса има ураниум, си развила систем за ураниум користење и си направи војна како би се ослободила од тој ураниум. Кина има ториум, нека си се думаат тие за нивниот проблем.
Јапан го предвидоја цинамито, само се надеваа дека нема да има се случи толку брзо. Имено такво цунами предвидоја дека се дешава еднаш во 10к год и се надеваа дека кје се деси после 5-6к год, но не испадна така.
Ураниумот со тек на време станува позаебан дури и може да се активира по "само"2000 год. Да реагира ураниумот 100% ќе нема пробле оти ќе биде олово мислам . Исто да напраат обратен процес ќе нема проблем, ама соединување5о троши енергија за разлика од делењето.
Мики зш се противат за панели?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4049 на: 27 Декември 2018, 13:51:24 pm »
Vo usa se protivea za solarni paneli zasto se namalija smetkite za struja, a pocna naglo da raste pobaruvacka na solari  ;D, kopilinja, zatoa ...zasto sonce voda i vozduh, kako i struja, spored tesla, treba da e besplatna za svite

@ van se slagam deka nema sporedba so poplava, koja ke se upie i ke se normalizira tloto za nekoj mesec, duri ke ima i blagodet za pocva, osven ako ne e mnogu toplo pa da se nakotat komarci ali to se prska i gotovo...

@ marmlad brat sporedbava tie disaster,  ;D sam sebe go ubijal  :D, nema nikakov argument i sporedba, vo sekoj moment prifakam izlevanje na reka, ezero, voda, pred radioaktiven otpad, koj ke unisti i tlo i generacii na luge ponatamu...

slika od marmlad so sporedbata  ;D ;D ;D ;D  ;)