Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 759007 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3240 на: 02 Јануари 2018, 15:34:44 pm »
имаме и вакви примери: http://fortune.com/2016/06/04/in-chile-solar-power-outgrows-the-grid-so-theyre-giving-it-away/
Aкo малку повнимателно прочиташ, ќе видиш дека бомбастичната информација од насловот за Чиле, се однесува само за помал дел од годината (лето), и само за некои мали места (каде некој фукнал огромни инвестиции во соларни централи, огромни во однос на побарувачката на енергија на тоа мало место):
„...spot electricity prices in Chile have dropped to zero in some places on 113 days“.

Во рамките на голема слика за Чиле, ништожно и небитно.
Реалити чек со факти:
Energy in Chile is dominated by fossil fuels, with coal, oil and gas accounting for 73.4% of the total primary energy. Biofuels and waste account for another 20.5% of primary energy supply, with the rest sourced from hydro and other renewables.
https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Chile

Еве и други линкови за соларна енергија
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_by_country
Тука вика за Германија од 6.2-6.7 %, што е мала бројка,но на линков http://planetsave.com/2012/03/06/top-6-countries-using-solar-energy/
вика дека планираат до 2050 комплетно енергија да добиваат од обновливи извори на енергија (не само фотофолтаици,јасно е тоа).

Помалку од 7%... Тоа е значајно? Како?
И пази тоа е една од најразвиените држави во светот, со многу пари за фрлање. Каде се гледаме тука ние?

Понатаму, и сам велиш „не само фотофолтаици“. Виде погоре во графикот за Германија, дека најголемиот дел од енергијата од обновливи извори е всушност од горење биомаса? (читај дрва, гранки, бали од жнеано жито, итн).
Податоците кои ги изнесувам се од The Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AG Energiebilanzen):
https://ag-energiebilanzen.de/40-1-Tasks-and-Objectives.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #3241 на: 02 Јануари 2018, 17:06:06 pm »
Цела статија ја прочитав внимателно :* и не само таа за Чиле, фала љубави!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4627
« Одговори #3242 на: 02 Јануари 2018, 21:37:12 pm »
Ок Ван,титни ми кога ќе донесат природен гас до домаќинставата,пошто тоа е најисплатливо.Се иде напред само ние ќе имплементираме нешто за кое касниме 30 години најмалце.И додека почнеме да го користиме ќе биде неисплатлив гасот,не за џабе сите се одат натака.Крај краева,ниту ти,ниту јас,па не верувам и дека некој друг тука на форумов е доволно стручен да оцени дали е исплатливо(во било која смисла) да се инвестира во природен гас или обновливи извори на енергија.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #3243 на: 02 Јануари 2018, 21:39:51 pm »
momci,sto bi rekle do kade e smogot? do visina na sredno vodno ili uste pogore?do koja nadmorska visina?
poso ja pamtam slikata od 3te kuli dzevari kako najgornite katovi im se nad smogot.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3244 на: 02 Јануари 2018, 21:42:04 pm »
Топ е да имаш стан на топ флор во Џеврија скај шити. Кога ќе пораснам сакам на најгорниот спрат таму да имам апартман. Ни смог, ни комарци, ни муви, чист ваздух, поглед на цел плебис..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #3245 на: 02 Јануари 2018, 21:49:07 pm »
Топ е да имаш стан на топ флор во Џеврија скај шити. Кога ќе пораснам сакам на најгорниот спрат таму да имам апартман. Ни смог, ни комарци, ни муви, чист ваздух, поглед на цел плебис..
imase glasini deka 3000 evra kvadrat bilo za tie na najgornite spratovi
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3246 на: 02 Јануари 2018, 23:46:01 pm »
Цела статија ја прочитав внимателно :* и не само таа за Чиле, фала љубави!

И?
Како не успеа да разбереш дека Чиле од фотофолтаиците не добива ни еден (1) процент од годишната енергетска потрошувачка?

Какво значење има (за цело Чиле) ако некое село во Чиле има фотоволтаик фарма?
Ти ако ставиш кај тебе дома неколку панели, што значи тоа за вкупната македонска потрошувачка на енергија?

Што не ти е јасно, и тебе и на другите, од реалноста дека фотоволтаик енергијата во догледно време не може да биде решение за ниедна држава во светот? Или поубаво заспиваш навечер кога некој ти раскажува приказни за добра ноќ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3247 на: 03 Јануари 2018, 00:25:03 am »
Чиле има инсталирана моќност од околу 18GW. Лани 1.8GW инсталирана моќност е добиена од сонце и ветер.
Мирно спијам, ти благодарам за грижата за моето здравје.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3248 на: 03 Јануари 2018, 00:42:54 am »
Прво, зборуваме за вкупните, целосните енергетски потреби на една држава, Чиле во случајов.
Второ, никој ниту зборуваше ниту те праша за „инсталиран електродистрибутивен капацитет“ на Чиле, кој го цитираш.

Сеедно што тоа било прво што излегло на пребарувањето. :)

Реалити чек со факти:
Energy in Chile is dominated by fossil fuels, with coal, oil and gas accounting for 73.4% of the total primary energy. Biofuels and waste account for another 20.5% of primary energy supply, with the rest sourced from hydro and other renewables.
Според ова, едвај 5% од енергијата ја добиваат од обновливи извори (од кои фотоволтаиците се најмалиот сегмент). Ајде лека ноќ и убави соништа, ние будните ќе се замараме со загадувањето додека вие (мнозинството лековерни) сте заспани од приказните.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4315
« Одговори #3249 на: 03 Јануари 2018, 00:54:32 am »
И јас мислам дека е подобро да се форсираат инвертери и други топлински пумпи а гас да се донеси до поголемите капацитети. Пример за почеток нека ја гасифицираат ТЕЦ Неготино па да можиме сами да си ја произведиме струјата.

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3250 на: 03 Јануари 2018, 00:59:18 am »
Прво, зборуваме за вкупните, целосните енергетски потреби на една држава, Чиле во случајов.
Второ, никој ниту зборуваше ниту те праша за „инсталиран електродистрибутивен капацитет“ на Чиле, кој го цитираш.

Сеедно што тоа било прво што излегло на пребарувањето. :)

Реалити чек со факти:
Според ова, едвај 5% од енергијата ја добиваат од обновливи извори (од кои фотоволтаиците се најмалиот сегмент). Ајде лека ноќ и убави соништа, ние будните ќе се замараме со загадувањето додека вие (мнозинството лековерни) сте заспани од приказните.
Ах, добро, мене никој не ме праша, али затоа тебе те праша некој нешто, па се убаци и тука на мерње. :) Браос!
Секако дека ќе цитирам за електродистрибутивен капацитет, нема да зборувам за бродски транспорт и енергијата потребна за авионски летови. Фала богу дека некои потреби за енергија не може да се подмират со електрична. Но, кога станува збор за тоа како се добива електричната енергија, за која праиме муабет како можна замена за дрва бутање по ќумбиња, соларната има иднина. Тоа Чиле го има сконтано на време.
Цитат
According to the April 2016 CIFES report on Renewable Energy in the Chilean Electricity Market, Chile had a total of 52 renewable energy projects under construction as of April 5, 2016, representing a capacity of 2,692 MW. These are expected to come online between April 2016 and August 2018.

The country currently has around 2,082 MW of PV power plants under construction; 11,363 MW have already passed environmental checks and received the Environmental Qualification Resolution (RCA), further 5,296 MW are currently being evaluated.

The country had crossed 1 GW of installed solar power capacity at the end of January 2016
Можеш да собереш колку GW електрика ќе праи Чиле од обновливи извори за неколку години?! :)
И добро е, низ муабет стигнавме од 1% до 5% обновливи ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3251 на: 03 Јануари 2018, 01:20:41 am »
И добро е, низ муабет стигнавме од 1% до 5% обновливи ;)

Гледам расположен си за демагогија... :)

Толку е тешко да се прочита внимателно?
Кажуваат 5% од обновливи извори ВКУПНО. Значи не само од фотоволтаици, туку и од хидроенергија, ветерници, горење на биомаса, итн. Повторно, од фотоволтаици нема ниту ЕДЕН (1) процент. Ти пишува таму се убаво, само тебе нешто слабо ти се чита. Ама нејсе, ти продолжи си да читаш (и цитираш) наслови од типот: „In Chile, Solar Power Outgrows the Grid, So They’re Giving it Away“.   :-\

Ќе страдаме ние сите од загадувањево, додека вас мнозинството ве заспиваат со приказни и ве лажат дека овде во Македонија немаме потреба од природен гас и гасификација на Скопје (и сите поголеми урбани центри). Наместо тоа ќе сме иделе на фотоволтаици... Во превод „Ец Вазелин!“ (кој го знае вицот). :-X

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3252 на: 03 Јануари 2018, 01:44:22 am »
Јас стојам на страната дека нѝ е потребно све што модерната технологија пружа, и природен гас, и фотоволтаици, и ветерници и микро хидро-централи и микро гасни централи, а треба со декрет да се укине средновековен начин на размислување и горење све што гори во печки за топлење на домовите. Не знам зошто се конфронтираш со мене околу гасификација, ама ај, очигледно имаш потреба да влагаш у вербални дуели, нек ти биде.
А за Чиле, потсети ме у 2022 година да видиме до кај сме со фотоволтаиците што не ги бивало ;) (у меѓувреме, протарашкај колку е поефтина енергијата од PV, во однос на онаа добиената од цврсти и фосилни горива).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3253 на: 03 Јануари 2018, 02:19:35 am »
Ај сеа, зошто толку лично се разбираат работите?
Јас не се „конфронтирам со тебе“, јас се конфронтирам со твојот став. Ја поддржуваш репликата на @ficomk кој кажа дека гасификацијата е непотребна, пошто фотоволтаици биле решението. Цитираш некој бомбастичен наслов како Чиле демек толку енергија добива од фотоволтаици, па не знаат што да прават и ја даваат.
имаме и вакви примери: http://fortune.com/2016/06/04/in-chile-solar-power-outgrows-the-grid-so-theyre-giving-it-away/

Не се согласувам со мислењето. Реплицирам на истото. Со факти. Факти кои покажуваат дека во реалност Чиле не добива ниту еден единствен процент енергија од фотоволтици.

Јас сум за обновливи извори на енергија. Но уште повеќе сум за реалност. Реалноста вели дека гасификацијата е реално решение. Фотоволтаиците не се реално можно решение. Од државни енергетски потреби гледано, фотоволтаиците засега, и во догледна иднина, се само приказна на политичарите (на сите политичари, како што доаѓаат на власт така забораваат на ветувањата, пошто им одговара да нема гасификација).

Гасификацијата е реално решение. Не е совршено решение, но е реално решение.
Не случајно цела Европа е на природен гас.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3254 на: 03 Јануари 2018, 02:29:44 am »
А бе пред да почнеш да се конфронтираш со „ставови“, прати малце што се збори...

Прва фаза е носење плин до секоја куќа.
Втора фаза е, секој што има плин до куќа, да му се забрани да користи цврсти горива за греење.
Значи утре ако го донесат плинот, а задутре забранат користење дрва за огрев, проблемот ќе се реши во два дена од донесување на плин до секој дом.

не само да се покажуеш колку си најпаметен на светов и пошироко на цел форум :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!