Автор Тема: Formula 1 - Season 2020  (Прочитано 158198 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Formula 1 - Season 2020
« Одговори #1200 на: 06 Декември 2020, 23:16:18 pm »
Како фан на Хамилтон, морам да кажам дека од ова денес што го видовме дефинитивно болидот му дава огромна предност.

Тоа со питот не кажува ништо, се гледа дека болидот во раце на одличен  возач буквално гарантира победа. Интересно би било Мерцедес да го сменат Ботас со некој како Расел, Верштапен,  Рикардо па да гледаме борба,  Ботас си потврди дека не е тркач и не е достоен за да го предизвика Хамилтон.
Раиконен, да ги направи сите сарма ;D

И да се прави како ништо да не се случило :D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6813
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1201 на: 07 Декември 2020, 07:59:22 am »
На Мерцедес поважно му беше Ботас да биде пред Расел, па макар тоа ги чинело и подиум(и)

Па не баш, го викнаа прв во боксот и со нови гуми по 3-4 круга дури да влези Ботас ја зголеме уште толку разликата меѓу нив на 8 секунди, а можеа обратно да направат и Ботас да излезеше прв, просто.

hamilton ke go odjebese timot i nemase da vlaga u boks... i ke bese prv

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

За да го направиш тоа треба да имаш авторитет, и години и години искуство. :D

Точно, само што Расел не можи да му сучи мустаќи на Мерцедес, каде услуга му направија што го викнаа па уште и шериф да му изиграва, па ги остави нив да одлучуваат.
А беше очигледно цела трка дека 1 пит стоп е тамам, на 45-ти смена Расел на хард а остануваа уште 43 круга.

Како гледач ова се гледаше од километри, ама не знам мерцедес што мислеа, 1-2 врака, тие зедоа да покриваат, ништо.
Рејсинг поинт му одржа лекција само со Строл кој преку 40 кругови возеше со меките гуми со кои и се квалификуваше, а тврдите ќе ги издржеа сигурно сите 87 круга.
Перез ја заслуже победата, каде ќори едните а другите глуви, и оп фала.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #1202 на: 07 Декември 2020, 08:15:29 am »
Ботас после првиот пит стоп пред да се деси вториот кобен пит стоп за двајцата, имаше некаде 9 секунди разлика од Расел. После неколку круга започна да се намалува и стигна до кај 4ипол секунди и тука почна сејфти кар и сите гомнарии што им ги направија на двајцата во пит стоп. Доколку им ги ставија точните пневматици и на двајцата скоро сигурен сум дека Ботас ќе го поминеше Расел и ќе беше прв, али јебига, се дешаваат грешки.

Дури и да победеше Расел, тоа во ниту еден случај неможе да влијае на успешноста на Хамилтон кој е легенда. Едно е да победиш една трка во стилот на инди рејс кар со 3 кривини, друго е да си конзистентен на сите трки, некогаш да ги донесуваш правилните одлуки а некогаш да возиш како луд со intermediate гуми (хинт- турција пред некоја недела). Значи неможе да земеме една единствена работа зошто Хамилтон е најдобар, туку е сплет на неколку.

https://www.instagram.com/p/CIdzUWLBZGJ/     ;D

« Последно менување: 07 Декември 2020, 08:24:07 am vlatko.klp »

• Сениор
« Одговори #1203 на: 07 Декември 2020, 08:43:48 am »
Ботас после првиот пит стоп пред да се деси вториот кобен пит стоп за двајцата, имаше некаде 9 секунди разлика од Расел. После неколку круга започна да се намалува и стигна до кај 4ипол секунди и тука почна сејфти кар и сите гомнарии што им ги направија на двајцата во пит стоп. Доколку им ги ставија точните пневматици и на двајцата скоро сигурен сум дека Ботас ќе го поминеше Расел и ќе беше прв, али јебига, се дешаваат грешки.

Хаха, колку си во заблуда.
Прво, Расел а и било кој друг кога ќе излези од боксот со нови гуми, вози неколку брзи кругови и потоа си легнува на некое темпо, пошто нови гуми и да го покрие тој зад него, пред него, Расел направе 9 секунди разлика и се стабилизира. Во меѓувреме тој имаше и проблеми со моќноста на моторот, ама арно се реше тоа, па потоа откако Ботас влезе во питот исто така направе неколку брзи кругови и ја намале разликата на 4.5 секунди како што памтам.

Следно, драма!

Ботас влезе во 48 круг за хард и ја заврше трката на истите а во боксот џабе влезе. Строл исто така заврше на хард а смена неколку круга пред Ботас.
Ботас е зад Строл после рестартот заради пит драмата. И што направе Ботас тука?

Ајде Расел го престигна дека ете со медиум гуми, за потоа пак да вози зад Строл и Саинц на радио да вика „Што прави овој?“.
Го кочеше Саинц кој можеше да го престигни Строл додека сеуште му беа ладни гумите, а Саинц беше на нови медиум, и првите неколку круга беа најбитни.
До толку е слаб во престигнувања што со „посвежи“ гуми и побрз болид ништо не направе над Строл. Што поголем доказ од ова?

Види го аголот под кој влегува во последната кривина кога го престигна Рикиардо, скоро невозможно да земи залет прописен за да ја одбрани позицијата од Албон. Само што го престигна Саинц не знаеше што линија да фати, логиката ич не му работи, 3-ца во 3 кривини го престигнаа.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1204 на: 07 Декември 2020, 08:50:18 am »
Разликата пред пит стоп беше некаде 5 секунди. Па Расел смени гуми, па после 2 круга влезе Ботас. Разликата беше после ова 9 секунди која дојде до 4ипол после неколку круга. Ако не памтиш, прегледај уште еднаш трката и тие моменти. Факт е дека ботас после првиот пит стоп имаше голема разлика од 9 секунди која што брзо ја анулира но после се случи тоа што се случи.

Цитат
Ботас е зад Строл после рестартот заради пит драмата. И што направе Ботас тука?

Алооо?!?! Ботас влезе вториот пат му ги извадија гумите и пак истите му ги ставија  ;D возеше со стари хард гуми и прашуваш зошто бил спор после рестарт?!?!!? Саинц и Рикардо имаа свежи гуми.

• Сениор
« Одговори #1205 на: 07 Декември 2020, 08:59:46 am »
Хахахахах,

Факт број 1:
- влезе после 4 круга од Расел, не 2

Факт број 2:
- Да со истите гуми возеше од првиот бокс, или ете други хард стари ако му ставија што сигурно не беа постари од тие што возел, ако нешто сум ќор јас.

Факт број 3:
- На Ботас старите гуми во трката беа понови од на Строл. (во трката, на тренинзи не знам кој колку ги возел претходно, ама сигурно не планираа уште еден бокс до крајот, значи беа добри)

Факт број 4:
- Со исти гуми Строл ја задржа својата позиција над Саинц, Рикиардо, Албон и Квјат, Ботас не а побрз болид имаше.

« Последно менување: 07 Декември 2020, 09:05:15 am Power to the people »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1206 на: 07 Декември 2020, 09:06:46 am »
Факт бр 5. Пошто Строл возел со исти гуми ондак е бољи од Ботас, нели?

тоа што ботас глезе после 4 а не 2 круга уствари ја прави работата уште потешка за ботас кој сепак успеа да му се доближи на расел но за жал тимот се испосра на крај.

• Сениор
« Одговори #1207 на: 07 Декември 2020, 09:23:01 am »
Да, колку и да го мразиме Строл што влезе и остана со пари во Ф1 сепак се разви во подобар возач.

Тоа што вие неколку, фанови на Ботас гледате еден мал дел каде тој извозе можеби празна патека брзо, е исто како да велите сонцето е портокалево оти 15 мин пред зајдување е.

Перез со неколку кругови понови гуми го престигна и Строл и Окон, и си ја заработе победата, а замисли исти болиди возат со Строл и се изборе за позицијата, немаше тимски наредби.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1208 на: 07 Декември 2020, 09:30:18 am »
Абре скраја да е какви фанови на Ботас или било кој. До душа си купив лани капче од Саинц па незнам дали тоа ме прави фан. Пошто гледам "фанови" како тебе како се однесуваат пу пу пу сркаја да е и јас да сум фан.

Ботас со 25 круга стари гуми го влагаат во пит стоп, почнува левата предна кочница да гори, па после 20 секунди му ги бутаат истите гуми со изгубени температури и очекуваш да се брани и во исто време да претекне некој?!?!

Се што барам е  здрав разум. Ниту Строл ниту Окон, ниту Перез ниту Саинц ниту Рикардо не влегоа во пит стоп и дремеа 20 секунди и не им ги ставија истите извозени гуми. Ти дали имаш воопшто капацитет да размислиш што тоа значи понатака во трката да возиш со такви гуми што дремеа на пит стоп онака оставени и после вратени повторно?

А расел на радио 10 пати stay off the curbs, stay off the curbs и после гумата пукнала, епа ПУКНАЛА кога сака по секоја цена да се покаже. Јебига, неискусен е но ќе дојде и неговото време.

• Сениор
« Одговори #1209 на: 07 Декември 2020, 09:50:23 am »
Работата е да ги гледаш непристрасно работите, инаку фан сум на Рикиардо јас.

Ништо не му беше на гумите дури чекаше, имаа неколку кругови зад безбедносното возило и сите беа на иста позиција со температурата на гумите, освен тие на помеки што беа ги загреаа побрзо после рестартот. Штета што ја нема термо камерата оваа година да видиш колку се ладни на сите зад безбедносното возило.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1210 на: 07 Декември 2020, 10:20:52 am »
Значи и ова е факт, ништо не им беше на гумите? :) Освен температурните проблеми, дали имаш појма што значи да застанеш ФУЛ СТОП да извадиш гуми и повторно истите да ги ставиш?

Единствен факт е дека Ботас направи пит стоп на кој му ги ставија старите извозени гуми и тоа и те како негативно му се одрази на перформансите. На никого тоа не му се случи.  Нормално, имаше лош старт на трката што го чинеше скапо но ќе беше интересно зошто се повеќе му се приближи на расел се до виртуал сејфти кар.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4022
« Одговори #1211 на: 07 Декември 2020, 11:08:13 am »
Usually mercedes screws bottas race to make hamilton win. Now that they had george instead of hamilton they got confused and screwed both of them  ;D

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1212 на: 07 Декември 2020, 12:39:01 pm »
Сите зборувате за некакви сценарија, можни ситуации итн. итн. А никој не спомнува како во директен дуел и борба за позиција Расел му го скина г'зето на Ботас и тоа у делот од патеката каде што има највеќе кривини.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1213 на: 07 Декември 2020, 13:19:33 pm »
^ и тоа во потесен кокпит и број помали патики

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1214 на: 07 Декември 2020, 13:23:39 pm »
Сите зборувате за некакви сценарија, можни ситуации итн. итн. А никој не спомнува како во директен дуел и борба за позиција Расел му го скина г'зето на Ботас и тоа у делот од патеката каде што има највеќе кривини.

Каде што се најбитни гумите. Расел со ганц нови гуми, Ботас со лепени сечени монтирани гуми 30 круга +