Автор Тема: Fiat Bravo 2.0 m-jet  (Прочитано 23124 пати)

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
Одг: Fiat Bravo 2.0 m-jet
« Одговори #105 на: 22 Април 2022, 13:13:40 pm »
Со маглењето стакла го реши проблемот?
Не.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5831
« Одговори #106 на: 22 Април 2022, 13:16:02 pm »
Има машинско чистење у Скопје без да вадеш кокипот.

Sent from my ONEPLUS using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #107 на: 22 Април 2022, 13:18:16 pm »
Да не се растече казанчето внатре во кабина па се лом да направи.  :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #108 на: 22 Април 2022, 13:21:26 pm »
Ебемлига 😄

Отсутен nethervor18

• Почетник
  • *
  • Пораки: 23
« Одговори #109 на: 22 Април 2022, 14:21:37 pm »
Друженце ти ја расчитав темата и се сопнав на проблемот со притисок на уљето. 
Ептен чест проблем изгледа е тоа. И јас ја имам истата мака (Bravo 1.6 Mjet 88kw од 2008г.).
Знам дека и кај мене е тоа, ја имам купено гумицата веќе, ама ме сецна мајсторот кој рече многу работа е, а само што сменивме уље, па ќе чекаме до следен мал сервис.

Прво сменив сензор за притисок на уље, ништо.
Следно промена на масло 5w-30, и филтер со клапна (иако не сум 100% сигурен дека таков е филтерот иако ми тврдеше продавачот дека е), се поправи проблемот делумно. Многу побрзо се гасеше ламбичката за уље ама не е целосно решен проблемот.)
Претходно имаше 10w-40 уље од претходниот газда.

И сега на ред е гумичката на пумпата за уље.

И така, после цел овој текст, да те прашам на кој мајстор ја однесе? Јас сум од Гевгелија, па нема да е проблем да ја носам некаде во околината, бар ќе знам дека мајсторот го правел тој зафат претходно.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #110 на: 22 Април 2022, 15:27:16 pm »
Кој коњ ставал 10w-40 на турбодизел со дпф,иначе  двајцата сте од тој крај па може да си кажувате макитеее еден на друг 😄😀😁😂🤣.
Затава 1.9 закончеее кис4е 😅🥰😍🤩

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #111 на: 13 Јули 2022, 14:31:38 pm »
Имав проблеми со дотраени кочници, спремни за менување и дискови и плочки комплет.
Успут си порачав и стабилизатори предни. Се што можам сам да си заменам пред гаража, со сопствен алат и со сопствено знаење.
Па така си добив едно убаво пакетче од @Prcot за кој сум му вечно благодарен, прекрасен сооднос вложено-добиено.  :)

-предни стабилизатори FAG
-предни дискови и плочки Febi Bilstein
-задни дискови Ate и плочки Valeo

Прво успеав да пукнам штраф на еден стабилизатор па ајде порачувај нов само еден и ги заменив нив успешно во пар.  ;D

Возни карактеристики подобрени, добив и на висина напред, не закачува на банални работи и мислам нова кола дека возам сега.
Мада има уште за менување во предница, ама тоа мајсторот ќе му ја мисли кога ќе и дојде редот.

Следни беа предни дискови и плочки, успешно заменети и тие.

Мора се по правила и прописи да биде.  8)

Успешно сменети и позади на задна оска.

Ми се допаѓа како е била претходно одржавана колата, се гледа дека не штеделе на делови.

И така успешно променети сите делови што ги набавив, во домашна изведба.
Датум: 11.07.2022 на поминати километри: 237.620

Некоја сликичка бонус, испрана и стокмена.  :-*

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6138
« Одговори #112 на: 13 Јули 2022, 14:33:10 pm »
Ашколсун.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6796
  • French diamond
« Одговори #113 на: 13 Јули 2022, 16:45:20 pm »
Таман на време си ги сменал предните плочки :D На здравје кочење сега, ќе се изненадиш самиот после 600-700км од кочењето  :)

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #114 на: 13 Јули 2022, 16:49:26 pm »
Па да, внимавам повеќе сега до дека да „налегнат“.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6374
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #115 на: 14 Јули 2022, 07:32:21 am »
Kaко стојат дисковите на главина, немаат нешто штрафови?

Отсутен Passat3B

• Редовен
« Одговори #116 на: 14 Јули 2022, 07:42:04 am »
Kaко стојат дисковите на главина, немаат нешто штрафови?

Треба да има штрафови а од која причина ги немам јас тие штрафови не ми е јасно. Така ја купив колата, без нив.

Еве кои се тие штрафови и како изгледаат:

Прашав за нив кај Prcot ама немал посебно, во дисковите ги немаше, така да си држат „главните“ штрафови што го држат и тркалото.
Како и до сега што си беше.  :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #117 на: 14 Јули 2022, 08:30:13 am »
Така е со половните коли, ваденосеченолепено, се открива дури со некој дефект или редовна промена.
А Баланар не ми веруваше :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2185
« Одговори #118 на: 14 Јули 2022, 08:41:58 am »
Така е со половните коли, ваденосеченолепено, се открива дури со некој дефект или редовна промена.

Никој не рекол дека половните коли се без вадено/сечено/лепено, нешто си грешка.

Јас реков дека мојот Леон е проверен подетално 90% повеќе од луѓево што возат половни коли. Дали е премногу замарање или не - не би знаел да кажам, јас сакам колата што ја возам да биде исправна и без фалинки. Не само технички и механички, туку колку може и козметички. Па дури и софтверски, затоа и ја имам чепкано преку VCDS за да направам одредени корисни опции - достапни.

Ти ПРЕТПОСТАВУВАШ дека секоја половна кола е иста. Претпоставуваше во темата за Леонот (не во општи теми), затоа не се согласувам. Јас си знам кога, колку и како ја одржувам колата, мислам дека нема потреба од проповедање за вакви муабети за лепено/сечено/монтирано.
« Последно менување: 14 Јули 2022, 08:47:40 am balanar »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #119 на: 14 Јули 2022, 09:10:08 am »

Никој не рекол дека половните коли се без вадено/сечено/лепено, нешто си грешка.

Јас реков дека мојот Леон е проверен подетално 90% повеќе од луѓево што возат половни коли. Дали е премногу замарање или не - не би знаел да кажам, јас сакам колата што ја возам да биде исправна и без фалинки. Не само технички и механички, туку колку може и козметички. Па дури и софтверски, затоа и ја имам чепкано преку VCDS за да направам одредени корисни опции - достапни.

Ти ПРЕТПОСТАВУВАШ дека секоја половна кола е иста. Претпоставуваше во темата за Леонот (не во општи теми), затоа не се согласувам. Јас си знам кога, колку и како ја одржувам колата, мислам дека нема потреба од проповедање за вакви муабети за лепено/сечено/монтирано.
Не Ти, туку претходниците твои, односно нивните сервисирање се под знак прашалник.
Ти постирав и видео со едно БМВ кое поминало неколку сервиси и мајсторите не приметиле...

Ти не откри зошто егр не функционира како треба, односно не ја реши причината туку ја реши последицата...колата ти е без фалинки, уживај :)