Автор Тема: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm  (Прочитано 33718 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
« Одговори #105 на: 09 Ноември 2019, 21:17:53 pm »
Позади нема виљушки. Потпунки треба да ставиш на чашките на амортизерите.
Иначе и мене едно време почна споро да ми крева темп. и на спуст од некое ритче ептен паѓаше темп.
Си сменав термостат и од тогаш нема мака. Си работи топ.

Иначе тие другите на В се Вернет. Оди со него.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
  • Пораки: 45
« Одговори #106 на: 14 Ноември 2019, 16:27:51 pm »
Дечки сменив термостатот и сега загрева доста побрзо и си ги крева 90те степени.
Потрошувачката во градска вожња катастрофа.
Со ресетиран борд, и поминати 25км, ми покажува 10.9 литри просек. Што е премногу. А менувам брзини воглавно на 2000 обртаи.
Исто приметив и претходно, го ресетирам бордот поминав 3-4км, си извади нормален просек, но постоив минутка-две  во место и просечната потрошувачка се качи со самото стоење во место од пример 7.5, преку 9.
Мислев со изваден дпф и исклучен егр, сменет термостат, ќе биде пониска потрошувачката, а испадна дека е исто лајно.
Многу ме разочарува ова.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #107 на: 14 Ноември 2019, 16:34:03 pm »
Нормално е по ресетирање да крене просечна потрошувачка ако се стои во место по семафори.

По изминати 50 км почнува да се стабилизира на пониски вредности.

По 100/200 поминати км, не варира во толкав обем.

Затоа се вели просечна потрошувачка на поминати километри :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #108 на: 14 Ноември 2019, 16:38:01 pm »
Дај чоек напраи еден циклус со полнење до капаче, извозуење цел резервоар, и пак полнење до капаче, со забележување на поминатата километража и натоечното гориво, па да видиме колку троши. Вака „поминав 3км, стоев у место, ја возев у рикверц 500м, ја чекав девојка ми да се нашминка“, ништо не значи. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #109 на: 14 Ноември 2019, 17:09:16 pm »
Дај чоек напраи еден циклус со полнење до капаче, извозуење цел резервоар, и пак полнење до капаче, со забележување на поминатата километража и натоечното гориво, па да видиме колку троши. Вака „поминав 3км, стоев у место, ја возев у рикверц 500м, ја чекав девојка ми да се нашминка“, ништо не значи.
Ставено нафта за 500, поминати 65 километри и некои 30-40 минути работа  во место колата кога беше сменет термостатот. Бордот го ресетирав откако си  отидов од кај Жаре.
Уште колку има до резерва според ова ? 1 литар?
Кај мене е проблем што не ја возам колата кога сум втора смена, туку само прва, пошто нели, законски не смеам.
Каква врска има тоа дали е цел резервоар или пола или четвртина?
Ако колата троши 8/100 треба со 500 денари да помине 100 километри а не 70-75 ?
Дали тоа што просекот се крева кога колата стои во место е некаков показател за нешто ? Сензор некој кој допринесува до поголема потрошувачка во место ?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #110 на: 14 Ноември 2019, 17:09:47 pm »
Ај кога сме кај потрошувачката..
Може е дискутирано ама не сум видел, некој да ми каже што ја мери потрошувачката и каде?
Чудното ми е во моменталната потрошувачка, во конкретниов случај на Пасатот, во лер покажува 0.5l/h, кога ќе тргнеш нели се зависно од педалата на гас колку ја стскаш, во 5та кога одржуваш брзина од рецимо 80км/ч држи некој просек, кога застануваш и кочиш дали е 4та па 3та па 2ра моменталната стои на 0l/h, се тоа ми е ок и сфатливо. Она што ме буни е кога ова последно, на застанување, се движиш 60км/ч ја избацуваш од брзина и кочиш, е тогаш моментална се пореметува, иде до 20l/h. Зошто е тоа така?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4018
« Одговори #111 на: 14 Ноември 2019, 17:30:51 pm »
0,5 L/h со брзина од 10 Km/h e 20L/100km. Пошо ти требаат 10 саати да пројдеш 100км со таа брзина.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #112 на: 14 Ноември 2019, 17:54:03 pm »
Дали тоа што просекот се крева кога колата стои во место е некаков показател за нешто ? Сензор некој кој допринесува до поголема потрошувачка во место ?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Кога стоиш во место трошиш гориво а не врвиш ништо, нормално дека ќе крева просекот.

И ти немаше 30год пријателе, јас би возел и после 23, не знам кој полицаец би проверил дали си почетник, никаде на возачка не пишува.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #113 на: 14 Ноември 2019, 18:07:05 pm »
Ставено нафта за 500, поминати 65 километри и некои 30-40 минути работа  во место колата кога беше сменет термостатот. Бордот го ресетирав откако си  отидов од кај Жаре.
Уште колку има до резерва според ова ? 1 литар?
Кај мене е проблем што не ја возам колата кога сум втора смена, туку само прва, пошто нели, законски не смеам.
Каква врска има тоа дали е цел резервоар или пола или четвртина?
Ако колата троши 8/100 треба со 500 денари да помине 100 километри а не 70-75 ?
Дали тоа што просекот се крева кога колата стои во место е некаков показател за нешто ? Сензор некој кој допринесува до поголема потрошувачка во место ?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Значи пак ќе ти кажам, додека не почнеш да возиш нормално, додека не потрошиш еден резервоар и наточиш пун резервоар, 3000-3500 денари, па да ги извозиш тие и пак напуниш до врв 55-6 литри, и тогаш да видиме дали ќе поминеш 500 или 800км, ќе знаеме колку троши. Вака, ни ти знаеш, ни ние може да погодиме.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #114 на: 14 Ноември 2019, 18:11:14 pm »
Кога стоиш во место трошиш гориво а не врвиш ништо, нормално дека ќе крева просекот.

И ти немаше 30год пријателе, јас би возел и после 23, не знам кој полицаец би проверил дали си почетник, никаде на возачка не пишува.
Треба да е ептен глупав за да не успее да провери.
Се знае, гледа возачка дозвола, гледа нема две години откако е издадена. Следно што проверува е моќност на колата во сообраќајната и тоа е тоа.
Уште еден месец, па после ќе биде лесно. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #115 на: 14 Ноември 2019, 18:12:03 pm »
Војвода, незнам зошто си збунет.

Ресетираш, поминуваш 1км без застој со нормална вожња и гледаш рецимо 5l/100.
Застануваш и гледаш како со секоја измината секунда почнува да расте просекот.
Тоа е така затоа што си поминал само 1км а моторот работел/трошел гориво рецимо 5 минути во место.
Ако ја оставиш да работи 15 минути може да ти покаже и 20l, но ако почнеш да возиш со секои изминати 100 метри ќе почне да се намалува просекот исто така брзо како што се зголемувала претходно.

Ресетирај и не обрнувај внимание на просечната се додека не изминеш барем 100км, дури тогаш ќе имаш пореален показател за просечната потрошувачка во зависност од условите во кои возиш и од стилот на возењето.

Ако сепак нешто се сомневаш, направи како што ти кажа Симо. Нема лажги на тој начин :)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #116 на: 14 Ноември 2019, 19:41:33 pm »
Ako ti e gaseno erg softverski radi sto povise vozduh pominuva niz mafot avtomacki kalkulira pogolema potrosuvacka.
Isto i kaj mene na 159 2.4 von grad kalkulira pogolema potrosuvacka.
Vo grad mnogu faktori vlijaat na potrosuvacka.
Ista kola razlicno ke trosi ako zivees vo centar ili dracevo.

Sent from my SNE-LX1 using Tapatalk

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #117 на: 14 Ноември 2019, 20:13:20 pm »
Војвода, незнам зошто си збунет.

Ресетираш, поминуваш 1км без застој со нормална вожња и гледаш рецимо 5l/100.
Застануваш и гледаш како со секоја измината секунда почнува да расте просекот.
Тоа е така затоа што си поминал само 1км а моторот работел/трошел гориво рецимо 5 минути во место.
Ако ја оставиш да работи 15 минути може да ти покаже и 20l, но ако почнеш да возиш со секои изминати 100 метри ќе почне да се намалува просекот исто така брзо како што се зголемувала претходно.

Ресетирај и не обрнувај внимание на просечната се додека не изминеш барем 100км, дури тогаш ќе имаш пореален показател за просечната потрошувачка во зависност од условите во кои возиш и од стилот на возењето.

Ако сепак нешто се сомневаш, направи како што ти кажа Симо. Нема лажги на тој начин :)
Епа како да не се сомневам, дали е океј со 500 денари да поминам 75 километри ?
Ете прееска го доизвозев останатото гориво, и таа бројка испадна.   
Ако овој мотор во просек троши 8/100 градска, тоа значи дека со таа сума на пари јас треба да поминам 100 километри. Односно околу 35% повеќе.
Од тие 75 километри, 40 се пројдени со променет термостат, останатото со стариот. Во тие поминати километри се и некои 40 минути работење во место кај Жаре.  Рутата ми беше Лисиче- Ситимол, односно  проаѓање низ гужви кај билна - рекорд.
Ете сега ставив 1000че, од бензинска до дома 1.5км рута, ми даде 6.8, со возење во 4та, на некои си 1500 обртаи, значи нормално возење без гужви.
Ако нешто значи, почеток на фебруари треба да се прави мал сервис.
Баш ме интересира што ќе испадне на крај.
Да не утнал нешто дечкото што ми вадеше ДПФ ( по препорака на Жаре), и ми стави фабричка  мапа, со избришан дпф.
Затоа и ме интересираат и вашите искуства, резултати.
На групата за Алфа Ромео на Фејсбук, сите велат дека просекот им е 8/100 градска, толку е и кај мојот роднина, толку беше и кај дечкото од кој што ја купив ( ~7.8 ).

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #118 на: 14 Ноември 2019, 20:13:45 pm »
Вај мојо Фиат ич не троше,те го вејче 2 месеца Ф гаража дреме,тие вашите ка трошат Ф место незнам,викнејте поп со босилок и вода да ги попрска 😂

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #119 на: 14 Ноември 2019, 20:18:24 pm »
Толку ќе биди и кај тебе ако не ја брчиш 40 минути во место.