Автор Тема: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm  (Прочитано 33645 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
« Одговори #45 на: 03 Октомври 2019, 07:53:25 am »
За 150€ оди извади го и вози раат, од еуро4 на еуро3 ќе падни, а дека нема да поминиш на технички тоа тешко... ќе поминиш и фала ќе ти речат.

Ти со еден изваден дпф к*р ќе свиткаш во екологијата кога комшијата гуми во котелот фрла. Ако врвиш 10к годишно, ти пак помалку ќе загадуваш од некој со 20к, ама нели тоа не се важи. Гас до даска на секој семафор и назад облаци, ама нели и тоа не се важи.

Направи си како ти е психички и економски поисплатливо.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
  • Пораки: 45
« Одговори #46 на: 03 Октомври 2019, 19:13:28 pm »
Дечки ја земав колата :D
Е сега има една мала заебанција, колата доаѓа само со 1 клуч и тоа резервниот, значи нема далечинско на него.
Имам картичка со кодот за клучот, ме интересира дали сте имале искуство со цени за тоа колку би ме чинел обичен резервен клуч, или да направам ист како овој што го имам сега само со далечинско.
Добив дополнителен попуст за клучот, секако.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20211
« Одговори #47 на: 03 Октомври 2019, 19:35:26 pm »
Е сега има една мала заебанција, колата доаѓа само со 1 клуч и тоа резервниот, значи нема далечинско на него.
Имам картичка со кодот за клучот, ме интересира дали сте имале искуство со цени за тоа колку би ме чинел обичен резервен клуч, или да направам ист како овој што го имам сега само со далечинско.

Прашај во веро џамбо кај клучарот колку ќе те кошта.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #48 на: 03 Октомври 2019, 19:57:22 pm »
за даљинско полесно се средува, откоклу за кодот на кључот. Најди старо даљинско од друга 147-ца (по можност исто фејслифт), и најди некој со мултиекускан дијагнсотика со соодветни кабли, ќе го пријави даљинското у боди компјутерот. За кодираниот клуч или треба да се направи копија на сегашникот код, или да се муља малце хардверски, за да се упука нов ID tag.
Секако, опцијата преку дилер да ти набават нов клуч, секогаш постои, ама подигни си кредит од банка прво.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #49 на: 03 Октомври 2019, 20:08:21 pm »
прашај си за секој случај во аутомобиле ск,може да е најефтино.
Јас за ибица за нов клуч со кодирање околу 100 евра платив во тогашен ка-дис,а по кључариве ми бараа 150 еур и тоа не оригинален клуч.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #50 на: 03 Октомври 2019, 20:11:49 pm »
Исти случај како мојо фиат,направив обичен резервен во Ск за 50€,далечинските тој ми кажа оти со тек на време заебавале (кинески биле)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #51 на: 03 Октомври 2019, 20:12:11 pm »
Јас сум купувал клуч од Аутомобиле СК, знам дека не е најефтино ;D Како и да е, од прашање, не боли глава.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #52 на: 08 Октомври 2019, 21:48:31 pm »
Ајде бе војвода  представија после ке ја средваш (секако ке треба нешто да прашваш  :D  ), ме копка да видам како изгледа алфичето.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #53 на: 09 Октомври 2019, 00:26:36 am »
Си ја земал?

Ај на здравје бричење.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #54 на: 09 Октомври 2019, 10:36:54 am »
Ајде бе војвода  представија после ке ја средваш (секако ке треба нешто да прашваш  :D  ), ме копка да видам како изгледа алфичето.
Другар јас сум Нуб за коли, откако положив пред 22 месеци, до сега дали 50км имам извозено. Уште се навикнувам, ниту на перење не сум ја однел сеуште xD
Така да за асално представување треба да се има некакво искуство, мене колата во се ми е супер, пошто ми е прва. Така да моето мислење незнам колку е меродавно :D Здравје на пролет :)
Иста боја е како твојата, само со стандардните 17ки :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #55 на: 09 Октомври 2019, 12:21:36 pm »
Со среќа нека е. Знаев дека на крај ќе ја земеш :) Добар избор имаш, колата ти го прави меракот, ја знаеш колку толку историјата, за резервни делови не се секирај гинима сеа 147 на тон у МК.

Околу дпф, незнам што да ти кажам, ја би го исчистил најпрвин ако сумата не е преголема. Ако стане реален проблем за колата, би го извадил.
Турбото не му се секирај, тука е Ужице :)

Цвилењето. Јас типувам на гумици на балансштангла. Ефтин дел, скапа раб рака поради тоа што цел трап треба да се симне. Италијани јбг.

Колата се центрира и напред и назад. Прашај си кога послесен пат е направено тоа. Добро центрирање прави огромна разлика во удобноста на возење. Секако со соодветни гуми за 17.

Пошо си положил пред скоро 2 години, претпоставувам си помлад, те молам немој да се сељачиш со незрело возење. Попаметниот попушта и живее подолго.
Кога ќе поминеш некоја година и 5 цифри во извозени км, ќе ме сфатиш.

Долго да те служи и да не те надживее.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #56 на: 09 Октомври 2019, 13:06:03 pm »
Со среќа нека е. Знаев дека на крај ќе ја земеш :) Добар избор имаш, колата ти го прави меракот, ја знаеш колку толку историјата, за резервни делови не се секирај гинима сеа 147 на тон у МК.

Околу дпф, незнам што да ти кажам, ја би го исчистил најпрвин ако сумата не е преголема. Ако стане реален проблем за колата, би го извадил.
Турбото не му се секирај, тука е Ужице :)

Цвилењето. Јас типувам на гумици на балансштангла. Ефтин дел, скапа раб рака поради тоа што цел трап треба да се симне. Италијани јбг.

Колата се центрира и напред и назад. Прашај си кога послесен пат е направено тоа. Добро центрирање прави огромна разлика во удобноста на возење. Секако со соодветни гуми за 17.

Пошо си положил пред скоро 2 години, претпоставувам си помлад, те молам немој да се сељачиш со незрело возење. Попаметниот попушта и живее подолго.
Кога ќе поминеш некоја година и 5 цифри во извозени км, ќе ме сфатиш.

Долго да те служи и да не те надживее.
Фала ти, подобра да си купиш. :)
Нема никакво летање со колата ниту сега ниту за 10 години, безбедноста ми е на прво место. Касно полагав за кола, инаку 30 имам xD
Колата е одлична, за парите подобро нема дефинитивно и во лик и во опрема и во моќност. :)
Е сега вчера приметив и нешто друго, пошто вечерта беше многу ладно приметив дека задната врата позади возачот, малце заебава.
Вчера ја повлеков рачката за отварање дур колата беше заклучена и некако отпорот на рачкат го снема, беше многу лесна по вториот обид.
Ја отклучив колата и задната врата пак не се отвораше. Од внатре едвај ја отворив. Но послетоа пак не сакаше да се затвори, онака одеше до крај вратата но не се затвараше. После неколку обиди на затварање на сите врати, некако се затвори и си работеше океј.
Пак кога пробав со истиот метод пак истото ми го направи.
Денес пошто е потопло со истиот метод пак се олабави рачката, но после прво заклучување на централното си се затвори како што треба и си работеше.
И само таа врата прави така, рачките на другите врати не го губат отпорот како неа.
WD40, би помогнало нешто, пошто гледам таму е малце како подзапрљано.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #57 на: 04 Ноември 2019, 14:13:27 pm »
Да направам мал апдејт на темава :) Извадив ДПФ, егр е исклучен, сменив цревото што оди до турбина, и колата се препороди, се осеќа дека побрзо забрзува. :)
Исто и најдов половен клуч со далечинско за 1000че, кодирање на него заедно со режење на нов клуч за да си работи се како што треба  уште 2000 и сега веќе не се чувствувам како Југо да возам. :)
Али ми цвичи/крцка нешто предницата сем сабајле кога е влажно.
Што мислите за Технор брендот што Жаре го продава ?
Дали кога би менувал нешто, тоа би ми би најдобар избор во поглед, цена/квалитет ?

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #58 на: 04 Ноември 2019, 14:26:29 pm »
Мислам дека се работи за https://www.teknorot.com/en/ турска компанија за делови за суспензија. Веројатно е во рангот „колко паре толко музика - а не су скупе“. Жаре би работел само со TRW да бира, но никој не дава рука да купи резервен дел по тие цени. Веројатно односот цена/квалитет е примерен за овие.

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
« Одговори #59 на: 04 Ноември 2019, 14:54:51 pm »
Мислам дека се работи за https://www.teknorot.com/en/ турска компанија за делови за суспензија. Веројатно е во рангот „колко паре толко музика - а не су скупе“. Жаре би работел само со TRW да бира, но никој не дава рука да купи резервен дел по тие цени. Веројатно односот цена/квалитет е примерен за овие.
Другар јас не размислувам баш така.
Ако еден дел е 50% поскап, а трае 100% повеќе, тоа е поефтино.
Мене ме интересира, што и каде може да се најде нешто што е со добар квалитет и цена, и што ќе трае ?
Што е најпаметно да се купи и од каде  ?