Автор Тема: Opel Meriva 1.6 Facelift  (Прочитано 81108 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3523
Одг: Opel Meriva 1.6 Facelift
« Одговори #240 на: 27 Август 2020, 16:37:42 pm »
Ако не се пали перка, нема компресорот да се запали, си има заштита.
Препорака.
https://www.facebook.com/pages/Angel%20Gts%20Sevis%20Grup/557457547978962/
« Последно менување: 27 Август 2020, 16:48:13 pm t0m1cA »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #241 на: 27 Август 2020, 16:45:44 pm »
Нели е иста перката за хладњак и клима?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #242 на: 27 Август 2020, 16:47:36 pm »
Ако не се пали перка, нема компресорот да се запали, си има заштита.
Компресорот ќе се запали, ама ако перката не уклучи и направи измена, тогаш се активира заштитата.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #243 на: 27 Август 2020, 16:58:26 pm »
Денес бев да ја дополнам климата. Фалеше околу 250 грама фреон. Дечките во БОМИ профи. Никаде не пушта.

Е сеа проблемот си остана. Ни перката ни компресорот се палат.

Каде да ја носам колата да испитаат до што е проблемот? Дали треба да е сервис за клима или може и мојот механичар?

Или каде се наоѓа осигурач/реле за климата па да пороверам да не е до него?

Мило ми е што топ си поминал во Боми. Инаку релето барај го тука околу акумулаторот најверојатно, може и под воланот, ама најчесто таму се само осигурачи. Побарај си мењуал на Мерива, ќе ти каже кое точно реле е за компресорот.

http://autoklima.mk/ овие ќе ти ги препорачував, убаво работат, ама малку спори се, треба да ги замараш да ти го средат компресорот, бидејќи работат на комбиња и автобуси.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #244 на: 27 Август 2020, 17:04:48 pm »
Да иста перка е. Е сеа коа спомнавте перка па ми се врзаа некои работи.

Пред одмор менував антифриз. Идејки накај Струга кога се спуштав од Стража почна да се спушта температурата од 90 степени се симна скоро до 70. Кога продужив да визам на право пак си дојде до 90. И знам отиде термостат.
Сега низ Скопје си стига до 90 ама многу поспоро од предходно. Ваљда термостатот е заглавен малку подотворен.

Дали овие работи може некако да се поврзани?

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3523
« Одговори #245 на: 27 Август 2020, 18:07:07 pm »
Да иста перка е. Е сеа коа спомнавте перка па ми се врзаа некои работи.

Пред одмор менував антифриз. Идејки накај Струга кога се спуштав од Стража почна да се спушта температурата од 90 степени се симна скоро до 70. Кога продужив да визам на право пак си дојде до 90. И знам отиде термостат.
Сега низ Скопје си стига до 90 ама многу поспоро од предходно. Ваљда термостатот е заглавен малку подотворен.

Дали овие работи може некако да се поврзани?

И ладен да е моторот, надвор ако е пекол и пуштиш клима, ќе се уклучи перката ради компресорот. Така да не верувам термостатот да прави проблем за климата.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #246 на: 27 Август 2020, 18:20:51 pm »
Не се поврзани како што рече @t0m1cA ама покрај компресорот, дефинитивно ѕирни го или смени го термостатот, зависи како се движат цените.

Единствено така да се намалува температурата со исправен термостат сред возење е ако се спушташ по Стража/Ѓавато/Плетвар во зима, па на 80-100км/х ќе почне да се лади до кај 80тина степени. Сега, треба и да биде зима зима, а не како последнава.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #247 на: 27 Август 2020, 18:20:52 pm »
Така де и јас така мислам ама викам ај да си прашам.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #248 на: 27 Август 2020, 18:21:51 pm »
Не се поврзани како што рече @t0m1cA ама покрај компресорот, дефинитивно ѕирни го или смени го термостатот, зависи како се движат цените.

Единствено така да се намалува температурата со исправен термостат сред возење е ако се спушташ по Стража/Ѓавато/Плетвар во зима, па на 80-100км/х ќе почне да се лади до кај 80тина степени. Сега, треба и да биде зима зима, а не како последнава.
Да да ке го сменам само чекам мајсторов да се ослободи малку.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #249 на: 27 Август 2020, 18:23:32 pm »
Колега има Астра и додека да сконта (муабет околу предрлање на плин) подолго време ја возел со рикнат термостат (отворен). Климата му работеше.
Нешто потоа му открив дека му се рикнати брзините на перката, кога ќе уклучи клима на ладна кола му се активира по некои 5 секунди најбрзата и работи на принцип пали, гаси,.
Веќе му е страв да направи муабет со мене ;D

Термостат и клима никако не се поврзани.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3907
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #250 на: 27 Август 2020, 21:19:29 pm »
Во врска со климата, ја би ти рекол да не си го губиш времето со авто механичари, да си идеш право кај мајстор специјализиран за клима.

Од искуство.

Погоре некаде ги препорачаа АЦЕ КЛИМА (autoklima.mk). И од мене препорака за нив. Два пати сум имал проблем, два пати го решија во тек на истиот ден кога ја однесов.

А за термостат, си имаш мајстор, ќе си завршиш работа.

Sent from my Mi 9T Pro

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #251 на: 27 Август 2020, 21:25:32 pm »
Казан како се со цена? Стварно не сум упатен со клима во кола. Може едно штрафче да стегне и 100€ да ми побара и да мислам дека е во ред цената.

Што конкретно ти поправаше на климата?

Едит: Сервисов се наоѓа кај депото на Македонски железници?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5693
« Одговори #252 на: 27 Август 2020, 22:13:00 pm »
Zile toa so temperaturata mislam deka e normalna rabota. Sega i jas koga se vrakjav od ohrid od straza nadole temperaturata bese nekade 80 a i na ramno nesto sitno pod 90.
Ne e kako niz skopje a za klimata jas bev pocetok na leto kaj ovie deckive na posledna 57ca  posle replek bas na krugot se i edno crevo trebase da se menja od tamo pusta freon mi pobaraa 3000 denari za novo crevo i normalno polnenje freon.
A za polnenje samo freon mislam deka bese 699 plus doplativ mislam 200 den za ona fluroscentnoto da vidat od kade tece.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #253 на: 27 Август 2020, 22:20:16 pm »
Кај мене не е нормално да е таква температурата. Претходно за два три километри стигаше до 90 степени. Сега од Визбегово до Хром едвај стига до 90. Термостат сигурно треба да се менува.

А за климата незнам што да правам. Дали да се консултирам прво со мојот мајстор или да идам кај Ацеклима.

Ке почекам да помине празников па ке видам што и како.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3907
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #254 на: 27 Август 2020, 22:23:53 pm »
Казан како се со цена? Стварно не сум упатен со клима во кола. Може едно штрафче да стегне и 100€ да ми побара и да мислам дека е во ред цената.

Што конкретно ти поправаше на климата?

Едит: Сервисов се наоѓа кај депото на Македонски железници?

Имав патешествие и јас со климата на Меривата. Го изодев потешкиот пат (половен компресор, па уште еден половен компресор итн итн) затоа препорачувам да не се заебаваш со механичари, право да си одиш кај специјализиран сервис за клима.

Е сеа, моја препорака е за овој конкретен сервис, поради мое лично позитивно искуство. Два пати бев, два пати бев за Цитроенот.

Првиот пат, немаше грам фреон, логично - од некаде пушташе. Ја остаив нешто као на отварање сабајле, у 9, ја земав истиот ден околу 17ч. Проблемот тогаш беше дупче на една од цевките низ кои поминува фреонот. Целиот зафат тогаш ме чинеше околу 2500 денари. Значи, полнење со обоен фреон, да се установи каде е дупчето, да се завари дупчето, да се наполни со фреон, да се тестира, и рутинска контрола после недела дена.

Вториот пат, тоа беше пред 3-4 месеци. Не уклучуваше компресорот. Мислев дека пак нема фреон, дека имам сличен проблем. Отидов, на лице место проверија, фреон имаше. Испадна дека е проблем со конекторот и жиците околу истиот. Слична ситуација, ја остаив колата сабајле на отварање околу 9, ја земав истиот ден околу 15ч. Беше прекината една од жиците на самиот конектор од компресорот. Зафатот тогаш ме чинеше или 800 или 1000 денари, не знам точно.

Иначе да, таму е сервисот. Влегуеш кај Тинексот (раде кончар), возиш позади колеџот, и од десна страна е сервисот. Летно време се доста зафатени. Мислам дека за проверка идеш секој ден меѓу 12 и 14ч, откако ќе проверат што е и како е, договараш термин и цепаш.