Автор Тема: Опел мерива А, искуства и мислење.  (Прочитано 10538 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Опел мерива А, искуства и мислење.
« на: 06 Септември 2019, 17:36:09 pm »
Како се проширува фамилијата така и ни треба поголемо фамилијарно возило.
Одлуката падна на Опел Мерива А.
Е сега би сакал да споделите искуства околу моторите кои ги поседуваат. Значи дизел отпаѓа одма. Ме интересира 1.4 16v 1.6 и 1.8. Предности маани, искуства со истите во астра, вектра и тн.

Може и да предложите некој ако продава мерива, да идам да ја видам.

Значи во план ми е да не брзам со купување возило, може ке се купи и после нова година.

Епа дечки пукајте.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
Одг: Опел мерива А, искуства и мислење.
« Одговори #1 на: 06 Септември 2019, 17:40:26 pm »
1.4 исто отпаѓа,така да само 1.6 и 1.8 😊,моторите се супер,меривата е просторна внатре и за таа цена не наоѓаш подобро за парите,може слободно да ја затвориш темата 😂😛

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 06 Септември 2019, 18:16:36 pm »
Ете, како на @KaZaN, само што ти бараш бензинче.

И јас би одел на 1.6 или 1.8 моторите, само имај во предвид дека ако планираш да ја плиносаш, ќе изгубиш добар дел од багажникот, а ако веќе простор ти е потребен...

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #3 на: 06 Септември 2019, 18:17:45 pm »
Па буџетот толку дозволува, колку една Мерива А не дека нешто посебно ми се допаѓа на лик, ама па е практична.

Зашто отпаѓа 1.4? Кварлив, тром?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #4 на: 06 Септември 2019, 18:20:58 pm »

Ете, како на @KaZaN, само што ти бараш бензинче.

И јас би одел на 1.6 или 1.8 моторите, само имај во предвид дека ако планираш да ја плиносаш, ќе изгубиш добар дел од багажникот, а ако веќе простор ти е потребен...

Плиносување обавезно, а за просторот и со гума во гепек има повеќе од доволно простор.

Присутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #5 на: 06 Септември 2019, 18:30:56 pm »
Значи прескокни го 1.4,ете најевтини се на оглас...моторот е тром за таа кола,моторот е на ланче шо често се оптеретува и се слуша како "дрнка" и ако го плиносаш исто како да си земал магаре пред умирање 😂

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6 на: 06 Септември 2019, 18:43:39 pm »
Ги споредував 1.4 и 1.6. Вака на хартија немаат некоја голема разлика. 1.6 мислам беше 105 кс и 150 Nm а 1.4 90кс и 125Nm. Дали вреди за тие 15кс и 25Nm да се плаќа повисока регистрација и зелен картон?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7 на: 06 Септември 2019, 18:47:21 pm »
Значи прескокни го 1.4,ете најевтини се на оглас...моторот е тром за таа кола,моторот е на ланче шо често се оптеретува и се слуша како "дрнка" и ако го плиносаш исто како да си земал магаре пред умирање

Да бидам реален, комшија пред месец дена зема 1.4 мерива па по тивок мотор немам слушнато. Пријатно ме изненади колку е тивок и од надвор иако е на ланче.
А за тром си е тром па поготово со плин и клима.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #8 на: 06 Септември 2019, 18:53:20 pm »
Ako ja drnkas 90%niz grad slobodno zemi 1.4 i fukni plin i nakrivi kapa ako povekje patuvas na otvoreno togas baraj pojak motor. Za gradski uslovi 1.4  e taman. Baska ako izlagas u godinata ednaska zosto da plakjas duplo zelen karton.
Koleska imase 1.6 srebrena ja prodadoa sega pred 2 nedeli od zort. Toa bea lugjeno sto im se zapalija stanovite vo kisela voda pred 2 meseca. Kolata si ja doteraa tip top letni zimski gumi plin i namestija i otide kurban ama za cena neznam.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #9 на: 06 Септември 2019, 19:19:02 pm »
Не 90% туку 95% ке се вози низ град. Еднаш во годината се оди на одмор и тоа е тоа.

Е сеа мене лично желба ми е да биде 1.6 или 1.8 али ако најдам и добро сочувана 1.4 дали да ја зимам или не?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #10 на: 06 Септември 2019, 19:21:28 pm »
1.4 го имам на астрата. Од досегашно искуство, е евтин и едноставен за одржување. На ланче е. Тивок и мирен. За 90% градска вожња и неколку пати на отворено сосема таман. До кај 3000 вртежи е мртов, над тоа е пожилав. Бара шалтање при претекнување, али се е ствар на навика.

Пожилав е од конкурентите со ист мотор, исто така и поекономичен. На отворено, ако ти е "лесна" ногата, знае и под 6л/100км да троши. Од лично искуство, толку.

Од муабети, знам дека нема проблеми со плин при редовно одржување, @djidji ти е жив пример. Знам луѓе што имаат поминато и по 300.000км без промена на ланче и без посериозни дефекти.

Е сега, сето ова го знам за Астра. Меривата би требало да е малце поголем потрошувач у споредба со астрата, ради габаритот и формата што ја има.

1.6 во Мерива, вози колега од работа. Он има само пофални зборови. Единствено нешто што ми го наведе како "проблем" беше што после ден-два возење на плин, одма му се пали CHECK сијаличката и свети се додека не се врати на бензин. Зашто, и како-што, не знам. Кога јас барав Мерива за мене, 1.6 ми го фалеа како доста добар. И за одржување, и за потрошувачка и за се. Али како шо реков погоре, ова од муабети. Немам лично искуство.

За 1.8 немам нешо многу информации, само знам дека е доста пожеден у споредба со 1.4 и 1.6 :D

Ако се решиш за дизел, повели, дојди, види, провози. :D

Јас би земал и 1.4 и ич не би мислел.

Кога ќе си ја купиш, ќе си ја засакаш. Ќе ти се засвиѓа повеќе од сега. :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #11 на: 06 Септември 2019, 19:55:57 pm »
Казан фала ти на опширниот одговор, ке ги земам сите работи во обзир.
Ако не ти е проблем да го прашаш колега ти каков плински уред има и каде е местен?

Како што кажав, надворешно не ми се допаѓа многу многу ама ентериерот па многу ми прави мерак. Просторна е внатре, многу фиокички, мрежички....убава централна конзола и така.

Верувам дека ке ја засакам.

« Последно менување: 07 Септември 2019, 20:21:43 pm ZilePunto »

Присутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #12 на: 06 Септември 2019, 20:11:35 pm »
Абе нема да веруваш ама меривата ми е бивша недостижна симпатија разбираш 😛😂,јас барав 1.7 сдти 125кс фејслифт со 6 брзини,catch me верзија 2008/9 ама фиато ми пресече пат и него го зедов,и сеа сум фиаташ наместо да предужам како опелаш 😁

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #13 на: 07 Септември 2019, 09:30:54 am »
Хахахаххаа мене па срце ми вика гранде пунто ама па потребите викаат мерива. И мора некој копромис да се направи.

Инаку и јас повеќе сакам мерива фејслифт(со прозирните штопови) ама пред се ке гледам колата да е добра. Е сеа каква ке улета, ке видиме. Желбите се едно приоритетите друго.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #14 на: 07 Септември 2019, 09:52:43 am »
Глеав по огласи, нема многу-многу бензинци. Зошто си толку скептик за дизелче?