И мене ме пукна носталгија од темава

Ми текнува на времето, со другар ми, дечурија, слушавме плочи на еден сребрен SABA грамофон со доста солидно озвучување. Го донесе чичко му од Норвешка. Си слушавме плочи со рок енд рол, го гланцавме паркетот пробувајќи да научиме некои движења од „Брилијантин“ за да се прајме интересни пред чупињата. Ниту научивме движења, ниту им станавме интересни на чупињата

Имавме плочи, и си ги слушавме. Даваа плочи и по списанијата, „Наш свет“ на пример, а се купуваа и по трафики.
Имавме од трафики, имавме и наследени, „оригинални“

Деца ко деца, не внимававме многу, а и знаевме некоја плоча да си ја летаме како фризби

Такво беше времето, не се притресвавме многу.
Не беше модерно, нормално беше.
Многу од работите што едно време беа нормални, сега станаа модерни. И скапи.
Брат ми имаше купишта стрипови. Огромен читаш на стрипови, како и целата негова генерација. Сите имаа, си разменуваа. Нормално беше да се чита стрипови. Читаа и петкаши, читаа и единичари. Сега е модерно, хипстерски... само хипстерите читаат стрипови

Порано ми купуваа Олстарки без да се бунат зато што беа најевтини, поевтини од Адидас, Најки, Пума. Ем ефтини, ем „рокерски“

Сега се модерни, секоја втора шмизла ги носи, а и секое второ бебе. Затоа се скапи.
Порано сите имавме плочи и касети... оригинални најчесто, такви имаше

SABA грамофонче и SABA декче, кои покасно ги заменавме со Сони и Панасоник лајтшоу каначки со ЦД шаржери со по 5 цедеа

Грамофончето... подарено на некои роднини на другар ми, веројатно тие поќе го ценеле отколку ние, шутраците.
Комшијата пред некои 35-40 години, од Австрија си донесе голем систем, комплет со грамофон. Шнајдер. Сеуште добро изгледа, комшијата стаклар, му изработе витрина, за да си го чува како очите. Син му ги измава скроз звучниците, ги ставе во багашникот на Југото... такво беше времето де, како што реков, не се потресувавме многу

Сега криво ми падна што ги летавме плочите како фризби и што не ги зачувавме... не за мене, туку еве ќе ги подарев на некој што ја цени нивната вредност.