Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 161864 пати)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
Одг: Антифриз
« Одговори #90 на: 11 Ноември 2012, 01:58:26 am »
ок битно во резерварчето да се гледа дека има антифриз,математики многу не се потребни :)
а за ова треба да си го ѕирнеш термостатот

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #91 на: 11 Ноември 2012, 06:08:34 am »
Немаш добро испуштено воздух, затоа и немаш парно.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #92 на: 11 Ноември 2012, 08:32:22 am »
@Saxo Mac
мислам дека си од Лисиче,однеси ја позади МП имаш сервис/продавниче за антифриз и слични работи,ќе ти средат како што треба да не се замараш

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
  • Пораки: 1518
« Одговори #93 на: 11 Ноември 2012, 13:51:53 pm »
ne sum od lisice inace fala ali ako javi problem ke idam tamu vcera dobro se pokaza cel den go vozev ne digna temp samo so se smrznav u kola poso parno jok :D  zile .. kaj bi mozelo da se naogaat tie cepcinja za vozduh ?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #94 на: 11 Ноември 2012, 13:53:33 pm »
@Saxo Mac
мислам дека си од Лисиче,однеси ја позади МП имаш сервис/продавниче за антифриз и слични работи,ќе ти средат како што треба да не се замараш

У пералната?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #95 на: 11 Ноември 2012, 14:38:42 pm »
Имаш воздух во хладњачето за парно.  Може да пробаш една финта, ако не знаеш како да го испуштиш воздухот од системот:
Кога ти е ладна колата, отвори го капачето од експанзиониот сад, запали ја колата, остави да загрее и да отвори термостатот. Нивото во садот ќе се подигне кога ќе загрее, дури и може да прелее. Изгасни ја колата, затвори го капачето, кога ќе се олади, вакуумот што ќе се создаде во системот, би требало да помогне да излезе воздухот од хладњачето. Ако не, провери со некој исусен како правилно се испушта воздух од системот на твојата кола.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #96 на: 11 Ноември 2012, 15:06:27 pm »
Па не би знаел кај се наога кај тебе. Ако ти е од помош кај мене има на самиот хладњак пластично штравче со ушки и од тука се испушта воздух. А можеш и Симо да го послушаш.

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #97 на: 11 Ноември 2012, 15:22:47 pm »
aham epa kaj mene na samiot hladnjak ima takvo plasticno strafce ali od tuj mi procuruva antifriz ... ebm li ga

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #98 на: 11 Ноември 2012, 15:27:16 pm »
Имаш воздух во хладњачето за парно.  Може да пробаш една финта, ако не знаеш како да го испуштиш воздухот од системот:
Кога ти е ладна колата, отвори го капачето од експанзиониот сад, запали ја колата, остави да загрее и да отвори термостатот. Нивото во садот ќе се подигне кога ќе загрее, дури и може да прелее. Изгасни ја колата, затвори го капачето, кога ќе се олади, вакуумот што ќе се создаде во системот, би требало да помогне да излезе воздухот од хладњачето. Ако не, провери со некој исусен како правилно се испушта воздух од системот на твојата кола.
simo kaj mene termostat otvara po podolga rabota na motorot  a inace iam primeteno doke otvoreno kapaceto od sadot se kreva nivoto  ali nema sansi da dojde tj moment da go otovori termostatot  pred da istece tecnosta :D haha taka da moze da napraam da go otvoram i da ja zapalam dodeka da dojde nivoto do pretekuvanje
togas da izgasam i da zatvoram  ako moze taka  da probam (celta  mi e dali moze istaata postapka so mi ja kaza ti samo da go isklucam momentot na otvaranje termostat )

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #99 на: 11 Ноември 2012, 16:23:09 pm »
aham epa kaj mene na samiot hladnjak ima takvo plasticno strafce ali od tuj mi procuruva antifriz ... ebm li ga

Запали ја нека загрее(нека отвори термостатот) и полека подоштрафи го штравчето, би требало да почне да излегува воздух. Кога ке излезе цел воздух ке почне да тече антифриз и со тоа значи дека си го испуштил цел воздух. Пази само да не се попариш со антифризот.
Или најпаметно однеси ја на некој мајстор за 100 ден ке ти испушти воздух. Не се заебавај вака да ја возиш можеш да изгориш дихтунг на глава.

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #100 на: 11 Ноември 2012, 17:30:06 pm »
oki zile ke te poslusam

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #101 на: 11 Ноември 2012, 17:34:16 pm »
У пералната?
Џиџи,мислам дека не е перална,таа е подоле.а може и да е:)

Отсутен Lubenicata

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 716
« Одговори #102 на: 22 Ноември 2012, 21:02:41 pm »
некое место околу карпош за да проверам антифриз?

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
« Одговори #103 на: 22 Ноември 2012, 21:14:31 pm »
Дали е нормално антифризот сам да менува боја после одредено време ?

Конкретно користам мешавина од антифриз и дестилирана вода за воденото ладење на компјутер.

Прв пат кога го полнев купив 100% син антифриз и имаше темно сина боја. Го измешав со дестилирана вода 1:3 и доби посветла боја. После пола година користење антифризот во системот има речиси проѕирна боја (некоја мала нијанса на сино/зелено). Погледнав во шишето што ми остана и таму беше истиот случај. Беше избледена бојата.
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен Start Up Mac

• Редовен
« Одговори #104 на: 22 Ноември 2012, 21:25:36 pm »
mislam deka e normalno toa  so menja boja  zboram za onoj so e veke staven da se koristi.. a toj vo tubickata  mislam deka ne bi trebalo da smeni zavisi kolku e star ..