Автор Тема: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara  (Прочитано 116875 пати)

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara
« Одговори #75 на: 29 Ноември 2018, 12:36:34 pm »
Не ме тепајте ама веќе ко си запнал за два Сув-а оди повози го најновиот Дачиа Дастер во нај опремена варијанта со дизел мотор е 16 и пол без попуст да бараш, а верувам можи и да добиеш.По спецификации Дастерот е во секој поглед и поширок и подолг и поголем клиренс има и е пропер 4х4, јас да би размислувал би го разгледал како опција, плус за цената и попуст здрав одма купвам едно туле и пропер оф роуд гуми :)

Hmm neznam kako marka model kakva e. Imas nekoe info za odrzuvanje voznja itn int.. vaka nekoi sto sum gi prasal neznam, no mi vikale podaleku od daci, kupija pa placija, pa davale vrvka za besenje i slicni fori. A od koli ne se razbiram bash..... sega ke vidam sto ima na net od dusterot
Друже еден најдобронамерен совет од мене. Отидете заедно со @Deni  он тата мата ќе направи ги знае сите битни луѓе од салониве ништо чудно и 25% додатен попуст да добиеш на киата. Слушај што ти кажувам.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #76 на: 29 Ноември 2018, 12:44:30 pm »
Освен шо имаш мерак на овие двете (Спортаж и Витара), имаш некој услови за потребите на нова кола?
Односно, за што ќе ја користиш?

Kako so spomnav 2 mali decinja, pa znaes se i sesto stavas vo kola radi niv osoben ako se odi nekade nadvor od skopje  :)
Sega mi e momentot da kupam nova-nova kola. Bidejki ponataka trosocite ke rastat, ke ima drugi prioriteti. Baram semejno vozilo. Koe ke se vozi niz skopje nonstop, sekojdnevni aktivnosti, no i nekolku pati vo godinata da se otide nekade na odmor. Zatoa sakam i novo vozilo, na koe mozam da se potpram a ne nekoe polovno pa po servisi da visam.
E-klasa imam momentalno, no resen sum za novo vozilo. Imav i seat ibica 2008ca no ja ostaviv na brat mi.
Taka da mali kolki ili neznam neso kako 308, ibica, leon, golf, mene ne mi vrsat rabota....vo niv ni kolickata ne ja sobira od bebeto :)

Киа СпортаЖ имаш 503 литра багажен простор.

Пежо 308 имаш 470 литра багажен простор.

И јас би играл на хеч со туле горе

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #77 на: 29 Ноември 2018, 12:49:36 pm »
Не ме тепајте ама веќе ко си запнал за два Сув-а оди повози го најновиот Дачиа Дастер во нај опремена варијанта со дизел мотор е 16 и пол без попуст да бараш, а верувам можи и да добиеш.По спецификации Дастерот е во секој поглед и поширок и подолг и поголем клиренс има и е пропер 4х4, јас да би размислувал би го разгледал како опција, плус за цената и попуст здрав одма купвам едно туле и пропер оф роуд гуми :)

Hmm neznam kako marka model kakva e. Imas nekoe info za odrzuvanje voznja itn int.. vaka nekoi sto sum gi prasal neznam, no mi vikale podaleku od daci, kupija pa placija, pa davale vrvka za besenje i slicni fori. A od koli ne se razbiram bash..... sega ke vidam sto ima na net od dusterot
Друже еден најдобронамерен совет од мене. Отидете заедно со @Deni  он тата мата ќе направи ги знае сите битни луѓе од салониве ништо чудно и 25% додатен попуст да добиеш на киата. Слушај што ти кажувам.

Pa da vidime sto ke kaze @Deni . Moze nekakov dogovor da padne :)

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #78 на: 29 Ноември 2018, 12:52:17 pm »
Освен шо имаш мерак на овие двете (Спортаж и Витара), имаш некој услови за потребите на нова кола?

Kako so spomnav 2 mali decinja, pa znaes se i sesto stavas vo kola radi niv osoben ako se odi nekade nadvor od skopje  :)
Sega mi e momentot da kupam nova-nova kola. Bidejki ponataka trosocite ke rastat, ke ima drugi prioriteti. Baram semejno vozilo. Koe ke se vozi niz skopje nonstop, sekojdnevni aktivnosti, no i nekolku pati vo godinata da se otide nekade na odmor. Zatoa sakam i novo vozilo, na koe mozam da se potpram a ne nekoe polovno pa po servisi da visam.
E-klasa imam momentalno, no resen sum za novo vozilo. Imav i seat ibica 2008ca no ja ostaviv na brat mi.
Taka da mali kolki ili neznam neso kako 308, ibica, leon, golf, mene ne mi vrsat rabota....vo niv ni kolickata ne ja sobira od bebeto :)

И јас би играл на хеч со туле горе

Хјундаи И10 има 256 литра багажен простор.

Јас би играл на И10 со туле горе и приколица позади.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #79 на: 29 Ноември 2018, 12:56:59 pm »
Ti si izgleda od tie sto pozajmuva thule :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #80 на: 29 Ноември 2018, 13:16:07 pm »

Јас имам хеч со 290л багажник. Па за чудо се ми собира во кола кога одам на одмор.
Ене го Marjanot со 3 деца е и ~400л багаж во хеч, “едвај“ го собира во кола.

За децата количка ти треба до 2 год. Прекусила 3 год. Затоа што ти се веќе родени децата.
Сигурно веќе поминало пола од тоа време.
После тоа си заглавен со некоја грдосија и компромис од возило за подолго време.

Размисли си поубаво.
Јас би одел на 308.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #81 на: 29 Ноември 2018, 13:25:55 pm »
Муабетов е ко да отидеш во Нептун и да му речеш на тој таму - Здраво, барам телевизор, се мислам меѓу Сони 55 инчи и ЛГ 55 инчи, а тој да ти рече батали телевизор, да видиш каков фрижидер имам за тие пари, а ќе ти остане и за лаптоп. Башка кој гледа ТВ во денешно време...

Така да, што ти е кејф, тоа ќе си земеш

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #82 на: 29 Ноември 2018, 13:41:03 pm »
Можам да заклучам дека не си го провозел ни едниот ни другиот модел. За во дневна да не ти е колата?

Оди и пробај па кажи импресии :)

Aj zakluci deka gi vozev i dvata :)
Inace vozam mercedes e klasa. pa mozda zatoa sum naviknat na goliman, komfor....
Od voznjata-test sto te interesira?

Па еве на пример опиши како се движат возилата, филинг, забрзување, кочење, кривини, прегледност... Или не ти е битно тоа?
No dodeka vozev mi smetase toa sto plastikata krckase, bese nekkao od eftin materijal. sedisteto ne mi bese udobna kako i na drugarite pozadi.
ZNaci kako minus bi go kazal vnatresniot izgled, izrabotka,kvalitet, izolacijata , i sto mi bese potesna od sportage.

Sportage: odlicno kvalitetno vozenje i pred se udobno na sedista, kako napred taka nazad. So poveke od dovolen prostor vo kabinata.
Sedistata se cista 10ka napred i nazad. Prostor epten.

Тука јас би направил рез, што се однесува до овие два модела.
Би се помирил со разликата во моторите, не е крај на светот ако не е турбо. Но за погоре опишаното не би правел компромис.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #83 на: 29 Ноември 2018, 14:41:18 pm »
Kia Sportage или Голф 7 (можда караван?).

Од моето искуство СУВ нема нешто огромен багажник како што си замуслуваат многу луѓе, на хеч е помал нешто, а за караван не знам бидеќи не сум имал.

Или најпрактично - направи гепек тест на сè што би ви требало за една шетња до Зоолошка или некоја друга дестинација до која треба да се стигне со кола, не се раководи од тоа што 2-3 пати во годината ќе идеш на пат, другите 99% од времето ти се побитни.

Е сега, ако си бааааш решен за СУВ нека ти е со среќа Киата, јас возам СУВ но пак не сум сигурен дека би земал, особено не за на пат.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #84 на: 29 Ноември 2018, 14:46:30 pm »

Од моето искуство СУВ нема нешто огромен багажник како што си замуслуваат многу луѓе, на хеч е помал нешто, а за караван не знам бидеќи не сум имал.

Или најпрактично - направи гепек тест на сè што би ви требало за една шетња до Зоолошка или некоја друга дестинација до која треба да се стигне со кола, не се раководи од тоа што 2-3 пати во годината ќе идеш на пат, другите 99% од времето ти се побитни.

Е сега, ако си бааааш решен за СУВ нека ти е со среќа Киата, јас возам СУВ но пак не сум сигурен дека би земал, особено не за на пат.

sto suv vozis, zosto - osobeno ne za na pat ?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #85 на: 29 Ноември 2018, 14:49:30 pm »

Subaru Forester - суспензијата е мека и за дупки е ок, ама на поголеми брзини или оштри кривини се навалува, мене не ми е по ќејф, за разлика од хеч.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #86 на: 29 Ноември 2018, 14:58:59 pm »
Јас би чекал децата да пораснат додека нетреба колички да носиш и после хеч (пежо 308 или фокус).
Тоа се у најлош случај 2 години (летни колички не се рачунаат зашо се мали ке ги собере секаде)
До тогаш мерцедесот ке заврши работа.

Јас таа стратегија ја применувам, уште година ипол имам за чекање хахахах

Едит: мојте имаат Витара, одприлика импресиите што ги имаш се на место. Не е нешто огромен гепекот таму, спортажот веројатно повеке ке ти одговара за носење работи
« Последно менување: 29 Ноември 2018, 15:26:41 pm duffymkd »

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #87 на: 29 Ноември 2018, 15:00:08 pm »
Бидејќи спомна дека сега возиш Е Класа, значи имаш гепек и си прилично комотен во тој поглед, земи си пак кола со голем гепек, остај ти еднаш двапати годишно ќе си го користел гепекот. Сега ти треба гепек за колички, утре за точак со помошни и кофички и лопатки, па потоа за две точачиња со помошни плус твој потребштини, итн итн ...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #88 на: 29 Ноември 2018, 15:15:43 pm »
Што и да се земе (предлозите), во даден момент ќе зафали гепек. Човечко око е ненаситно :)

Кога бирав кола, ми помина мисла накај Елантрата, демек голем гепек, да не му ја мислам, комоција внатре итн. Но во истиот момент се сетив дека во двор ќе ми биде потесно, за до работа не ми треба толкаво колиште, низ град ќе алувам за паркинг итн.

Затоа постојат додатоци за точаци, тулиња , и сл. гаџети...

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #89 на: 29 Ноември 2018, 15:18:02 pm »

Subaru Forester - суспензијата е мека и за дупки е ок, ама на поголеми брзини или оштри кривини се навалува, мене не ми е по ќејф, за разлика од хеч.
Е добро де. Порше Кајен е СУВ па се однесува на пат како хот хеч. Зборот ми е Киа Спортаџ ти е возило наменето за комфор и нуди добри возни својства за разлика од субару форестер каде што намената му е малце по-друга :)