Автор Тема: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara  (Прочитано 116886 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara
« Одговори #345 на: 20 Декември 2018, 09:09:09 am »
@Hdmiusb мене лично на фаца Тусонот ми е поубав, но на тебе останува да направиш споредба со Спортажот во однос опрема, вожња, ентериер, итн

Што се однесува до губење вредност, не се замарај многу.
Ако не заработуваш многу ќе си ја возиш минимум 10 години и прашање е дали разликата ќе биде 500евра со слично возило купено за исти пари.
Ако заработуваш повеќе, разликата по 5години сигурно нема да ти значи којзнае колку ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #346 на: 20 Декември 2018, 09:49:57 am »
http://www.opel.mk/content/dam/Opel/Europe/macedonia/nscwebsite/mk/02_Offers_Services/01_CurrentOffers/01_VehiclesOffers_Promotion/2018/07/OPEL_Akciski_Cenovnik_Brosura_A4_Q3_2018.pdf

Го видов опелов во живо пред некој ден, доста добро изгледа!

Opel Grandland Х Enjoy
зa 21.470 €

- Бензински турбо мотор со 130КС
- ABS и ESP
- HSA помош при тргнување на угорнина
- Систем за предупредување за напуштање на лента
- Електрична паркинг кочница
- 6 воздушни перничиња
- Клима уред
- Електрика на предни и задни прозори
- Патен компјутер и темпомат
- Радио R 4.0 Intellilink со 6 звучници
- 17 инчни алуминиумски бандажи
- Лизгачки наслон за рака, напред

Одлично докажан мотор од пежо со одлични перформанси и квалитет. Ова го шие атмосферскиот во киа/хјундаи и во потрошувачка и во перформанси. Имаш доста добра опрема види тука ако можеш попуст да добиеш.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #347 на: 20 Декември 2018, 09:53:04 am »
Adresa?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #348 на: 20 Декември 2018, 10:05:19 am »
http://www.opel.mk/content/dam/Opel/Europe/macedonia/nscwebsite/mk/02_Offers_Services/01_CurrentOffers/01_VehiclesOffers_Promotion/2018/07/OPEL_Akciski_Cenovnik_Brosura_A4_Q3_2018.pdf

Го видов опелов во живо пред некој ден, доста добро изгледа!

Opel Grandland Х Enjoy
зa 21.470 €

- Бензински турбо мотор со 130КС
- ABS и ESP
- HSA помош при тргнување на угорнина
- Систем за предупредување за напуштање на лента
- Електрична паркинг кочница
- 6 воздушни перничиња
- Клима уред
- Електрика на предни и задни прозори
- Патен компјутер и темпомат
- Радио R 4.0 Intellilink со 6 звучници
- 17 инчни алуминиумски бандажи
- Лизгачки наслон за рака, напред

Одлично докажан мотор од пежо со одлични перформанси и квалитет. Ова го шие атмосферскиот во киа/хјундаи и во потрошувачка и во перформанси. Имаш доста добра опрема види тука ако можеш попуст да добиеш.

Дефинитивно! Феноменален мотор!

Тука можеш да го читнеш моето лично искуство со ова возило (сликите се тиња, ама колку-толку вршат работа :))
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #349 на: 20 Декември 2018, 11:04:28 am »
Sto ti filmot druze? dali e glupa ili ne glupa. kuti si.
Tebe ako ti dojde nekoj i ti kaze bum eve ti kola od 23.000 evra za 19.000 i toa sto dolzam da bideme na cisto... nema da ja prifatis?  Veke mng firmi odamna kesot kako kesh go nemaat pa rabotat na kompezacija.....

Прифаќај бате ако немаш во другата фирма компензација, искористи си ги парите.

А јас што би направил не е битно, земам тоа што ми ја полни душата, цената ќе ја одреди само опремата.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #350 на: 20 Декември 2018, 11:09:45 am »
:) Sto e forata so popustot.....   ednostavno kazano direktno sum vmesan vo proces nabavka , pa nekoi raboti i ceni gi znam. Za nekoi saloni znam do koja cena najdole mozat da odat.

Имав еден другар кој, своевремено, купи палто од некој фенси шменси бутик во Скопје. Палто како палто, пред 15 години го плати 19,000 денари. Велам, што ти е?!? Одговор - ти свесен ли си дека го намалиле од 44,000 денари?!

Приказната настрана, sorry not sorry, попуст не е основен критериум при избор на кола. Никој не сака да плати повеќе од што мора, но муабетиве се... ајде да не бидам погрешно сфатен. Си велам дека одбираш автомобил по критериуми кои си ги поставил - кои и да се (изглед, капацитет, перформанси), па откако го кратиш изборот, одиш да се избориш за тоа што сметаш дека треба да го платиш (*). Ако критериумот е попуст, тогаш нема би почнал тема "Sportage vs Vitara". Мислам дека не би.

Дополнително, ако си, како што велиш, директно вменаш во процес набавка, и дека некои работи и цени ги знаеш, распрашај се и за други работи што може ќе ти ги кажат а би ти помогнале во одлуката. Кого и да прашаш овде ќе ти даде лично мислење - а колку што можам да приметам, не зборуваме за истите работи.

(*) Концептот "јас сметам колку треба да платам" е распространет секаде, не само локално - демек ние сите знаеме колку некоја работа чини. Производителот, дилерот, сервисерот се во тој бизнис за да направат профит, а не нам да ни прават услуги. Колкумина овде, купувајќи леб, се обратиле кон вработениот во продавницата со муабет - "Колку е лебот? 20 денари? Колку може да спуштиш на тоа?".

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #351 на: 20 Декември 2018, 11:21:45 am »
Nikoj ne kaza deka popustot e osnoven ili glaven faktor pri izbor na kolata.
No normlano ako dva produkta ti se slicni, ti se svigaat, ti gi zadovoluvaat postavenite kriteriumi,  togas koga nema da mozes da se odlucis, popust mozda ke presece.

Vitarata veke ne ni spomnuva. Se rezervira sportage ne radi popust .  Da bev sk ke go imav i kupeno do sega. No mozda za sreka poso ne sum, dobiv info ponuda za Tucson.
Taka da sega mislam se razbirame.  Ako dvete vozila mi pravat kef, merak, imaat ist motor itn itn, tucson ne go zemav vo predvid pred 2 nedeli bidejki bese so cena 22.000. no sega so ponudata e vo igra. i toa e toa.  :)
ili dza ili bo.

I na kraj bez razlika koe vozilo ke go zemam, ke ja pisam tocna cena, ponuda popust od dvete firmi :) Cisto utre dokolku nekoj ide da zeme da ocekuva muabet filmovi od prodavacite obicni pa do menagerite.

p.s. Prijatelo moj , vitarata ja zema za 15.500 evra :) + nivna registracija i nekakvo osig. popust na prozorite. Se ceka da stigne voziloto :) ete do kolku mozat da idat ....

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #352 на: 20 Декември 2018, 11:33:17 am »
Да го спомнам и ова, кога барав кола за жената, по низа тестирања останаа во избор Сузуки Алто и хХундаи и10
со слични цени.
Алтото влечеше подобро и побогато со оорема но полошо седење и неубав ентериер.
и10 потромо, помалку опрема но поубаво седење и поубав ентериер.
Попустот што го добив беше одлучувачки фактор иако веќе речиси бев решен за и10, но тоа не го кажав во салон ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #353 на: 20 Декември 2018, 11:34:34 am »
Значи две исти коли. Спортаж и Тусон. Исти во се, освен во СЕРВИСЕР и должина на гаранција. Ама ете исти да речеме дека се.

Спортаж го пишале дека е 25.990 и дека акциска цена е 19990.
Тусон го пишале дека е 28.990 и дека акциска цена е 19990.

Според погоре приложеново испаѓа дека Тусон е подобар од Спортаж?

А ако пишат дека Спортажот е 32.990 и е намален на 19990? Тогаш тој ќе е подобар?

Се зезнале Киа што не пишале дека е од 47.990 намален на 19990. И тоа сум многу озбилен. Си изгубија купец очигледно заради тоа. Да си пишеле 47.990 ќе си продадеа.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #354 на: 20 Декември 2018, 11:44:07 am »
Значи две исти коли. Спортаж и Тусон. Исти во се, освен во СЕРВИСЕР и должина на гаранција. Ама ете исти да речеме дека се.

Спортаж го пишале дека е 25.990 и дека акциска цена е 19990.
Тусон го пишале дека е 28.990 и дека акциска цена е 19990.

Според погоре приложеново испаѓа дека Тусон е подобар од Спортаж?

А ако пишат дека Спортажот е 32.990 и е намален на 19990? Тогаш тој ќе е подобар?

Се зезнале Киа што не пишале дека е од 47.990 намален на 19990. И тоа сум многу озбилен. Си изгубија купец очигледно заради тоа. Да си пишеле 47.990 ќе си продадеа.

Tuka nekoj clen imase neso pisano kako...   ,, parite gi imas ti, ti ja vladees situacijata,,  ili ke ti gi zemat ili ti ke gi dades nekade na drugo mesto.
Patem, nz koj kolku vozila prodava mesecno, ama 4ca kolegi od rabota koi bea premnogu zagreani za sportage ili ceed.  Poradi nivniot odnos, osobeno na prodavacite.  parite gi dadoa na drugo mesto.  znaci ne radi cena, ne radi oprema, ne radi model,  tuku radi nivniot odnos vo celina......

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #355 на: 20 Декември 2018, 11:45:09 am »
 Интересно, но јас не го разбрав така.

Јас го разбрав дека со претходната цена Тусонот му бил надвор од буџет, но со сегашнава акција му станал достапен.

Чисто да не иде темава во друг несакан правец :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #356 на: 20 Декември 2018, 11:46:50 am »
Еве ги вистинските цени https://www.kia.lv/models/show/sportagefl/pricelist.pdf тие со црвено се со попуст.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #357 на: 20 Декември 2018, 11:47:30 am »

Јас го разбрав дека со претходната цена Тусонот му бил надвор од буџет, но со сегашнава акција му станал достапен.

da. i na akciskata cena si doaga povolnost. i zatoa go razmisluvam.  Neznam zasto nekoi mesaat babi zabi.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #358 на: 20 Декември 2018, 11:59:11 am »

da. i na akciskata cena si doaga povolnost. i zatoa go razmisluvam.  Neznam zasto nekoi mesaat babi zabi.
Е тоа веќе зависи, но можно е...

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #359 на: 20 Декември 2018, 11:59:38 am »
Епилог: Ако ти е за најниска цена зимај ја Витарата, ако е за ќеф зеимај го Тусонот