Дали ти се подобри работата на моторот осетно?
Nikogas nemam primeteno razlika vo rabotata na motorot. Od moe skoro nikakvo poznavanje vo mehanika, no od moe razmisluvanje, ako se pimetuva osetna razlika vo rabotata na motorot, togas ima nekoj golem problem so motorot.
Isto koga mnogu kazuvaat deka primetuvaat razlika vo rabota na motorot pri menuvanje na ulje, ili e placebo efekt ili bi trebalo ili da go imaat zaboraveno prethodnoto ulje pa stanalo corba (od tipot, sto moram na godina dena da go menuvam, ne ja vozam mnogu kolata), ili kako sto mnogu koristat nesoodvetna specifikacija na ulje, primer predvideno za konkreten motor e 5w-30 ama nekoj "majstor" rekol stara e veke kolata staj i 10w40. Ili vo poblaga varijanta, mi treba 5w-40 i tolku, bez da se obrati paznja na specifikacii i koi normi gi zadovoluva.
На кој начин ова ќе ми помогне и колку време ќе му трае ефектот бидејќи ако е краткорочно не ми го решава големиот проблем, само го одложува. И како после тоа влијае на работата на моторот и потрошувачка?
Na nacin sto mozebi sondata ima samo fateno prljavstini/garezi na nea i tie i ja poprecuvaat rabotata. Mozno e da nemas nikakov problem. Taka bese slucajot kaj mene, I nikogas povtorno nema svetnato check engine. Kako sto pisav pogore, nikakva promena nema vo rabota na motorot I potrosuvackata, stanuva zbor za aditiv koi go procistuva sistemot za gorivo i izduvni gasovi. Procitaj si na internet podetalno.
Ti vikam, istiot muabet so sondi mi go vrtea vo Automakedonija, i posle 2-3 proverki i resetiranja na greskite glavniot vo servis mi go kaza ovoj muabet sto sega probuvam i jas da go prenesam. Go imam 3-4 pati od togas koristeno aditivov, otprilika ednas na 2 godini. Nikogas veke nema check engine svetnato.
Mozno e i stvarno da e otidena sondata, no za 300den mislam deka vredi da se proba ova.