Автор Тема: Измината важност на возачка дозвола  (Прочитано 30323 пати)

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Измината важност на возачка дозвола
« на: 05 Ноември 2018, 08:50:59 am »
Здраво,

Ме интересира дали има некакви казни за менување на возачка дозвола со измината важност? Немам никакви казни од непочитување на сообраќајни правила, ниту казнени поени, само важноста е истечена во месец август оваа година.

Фала.
Ferrari International Assistance strikes again....

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Одг: Измината важност на возачка дозвола
« Одговори #1 на: 05 Ноември 2018, 09:42:58 am »
Немаш никакви казни..само ако те фатат да возиш со измината, што не би ти препорачал.
Јас лани имав истечена па после 5 месеци кога бев у МК отиднав у СВР и поднесов барање за промена и тоа беше тоа.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #2 на: 05 Ноември 2018, 09:56:19 am »
Здраво,

Ме интересира дали има некакви казни за менување на возачка дозвола со измината важност? Немам никакви казни од непочитување на сообраќајни правила, ниту казнени поени, само важноста е истечена во месец август оваа година.

Фала.

Нема никакви казни, ама ако те фатат со истечена возачка те третираат како да немаш возачка.
Така да побрзо замени ја.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22223
« Одговори #3 на: 05 Ноември 2018, 10:09:45 am »
Кај мене од едната страна пишува дека е до Ноември 2018, а од задната страна до Ноември 2023 та.
И?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 05 Ноември 2018, 10:11:56 am »
На задната страна нема поле „важи до“. Тоа е само и исклучиво полето 4б на предната страна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #5 на: 05 Ноември 2018, 10:16:28 am »
Во Беко се обновува или во МТВ на шаљтер?

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 05 Ноември 2018, 10:27:31 am »
@WorM @kalimero Немам кола, не возам сега.  :-[
Само за возачката со измината важност ме интересира. Фала на сите на одговорите.  :)

ЕДИТ: сега гледам напред пишува 2018, а позади 2023. Дали е измината или не?  :-[

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #7 на: 05 Ноември 2018, 10:45:20 am »
@WorM @kalimero Немам кола, не возам сега.  :-[
Само за возачката со измината важност ме интересира. Фала на сите на одговорите.  :)

ЕДИТ: сега гледам напред пишува 2018, а позади 2023. Дали е измината или не?  :-[

Технички не ти е измината бидејќи порано ги правеа со важност до 15 години од кои 10 години на пластифицираната картичка за возачката, додека во твоето досие во МВР ти стои 15 години. Сега кога ќе отидеш да вадиш нова, ќе ти ја продужат 5 години наместо да ти извадат нова со важност од 10 години. Ова е мое лично искуство кое го имав пред нецел месец дена а е буквално истото како твојата ситуација.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #8 на: 05 Ноември 2018, 10:51:14 am »
2023 ќе си одиш да вадиш лекарско наново ваљда.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 05 Ноември 2018, 10:51:52 am »
Технички не ти е измината бидејќи порано ги правеа со важност до 15 години од кои 10 години на пластифицираната картичка за возачката, додека во твоето досие во МВР ти стои 15 години. Сега кога ќе отидеш да вадиш нова, ќе ти ја продужат 5 години наместо да ти извадат нова со важност од 10 години. Ова е мое лично искуство кое го имав пред нецел месец дена а е буквално истото како твојата ситуација.
Ако добро те сфатив, картичката има важност до 2018, а возачката до 2023? Зошто побогу не ги нивелирале годините???? Зошто?
Сеа ако правам промена ќе ми направат само на 5 години?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #10 на: 05 Ноември 2018, 11:09:52 am »
Verovatno samo 5 godini, istoto i kaj mene, gledam ja prodolzile 5 godini. Nova izvadiv godinava kaj beko.

Znam deka megunarodna vozacka nemozes da izvadis ako datata od napred e istecena.
Taa data od pozadi kujznae sto im znaci.  Vo beko mi kazaa kao do togas vazela...ako e taka zosto ne izdavaat megunarodna?
Nekoj mi vika do togas imas pravo da ja produzis a potoa treba da prepolagas...
Zbunka epten.

Na novata nema takvi "napredni" datumi odpozadi, samo datum koga prviot pat si polozil za soodvetnata kategorija.

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #11 на: 05 Ноември 2018, 11:11:21 am »
Бикоз Македонија.
Ќе им одам 2023 та.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #12 на: 05 Ноември 2018, 11:12:11 am »
http://termin.mvr.gov.mk/

Кликаш малку и ти дава датум. Ајт.

П.С. Еве јас само што си закажав за утре. Таман не ни приметив дека ќе истечела.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 05 Ноември 2018, 11:16:07 am »
Ако добро те сфатив, картичката има важност до 2018, а возачката до 2023? Зошто побогу не ги нивелирале годините???? Зошто?
Сеа ако правам промена ќе ми направат само на 5 години?

Еве како е кај мене, баш како што ти кажав, продолжена за 5 години само...

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 05 Ноември 2018, 11:18:40 am »
Verovatno samo 5 godini, istoto i kaj mene, gledam ja prodolzile 5 godini. Nova izvadiv godinava kaj beko.

Znam deka megunarodna vozacka nemozes da izvadis ako datata od napred e istecena.
Taa data od pozadi kujznae sto im znaci.  Vo beko mi kazaa kao do togas vazela...ako e taka zosto ne izdavaat megunarodna?
Nekoj mi vika do togas imas pravo da ja produzis a potoa treba da prepolagas...
Zbunka epten.

Na novata nema takvi "napredni" datumi odpozadi, samo datum koga prviot pat si polozil za soodvetnata kategorija.

Нема логика до тогаш да важи за да преполагаш...макар што сфатив дека со нашиве институции црното е бело а белото е црно така да ништо не би ме чудело.