Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1483463 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6585 на: 02 Ноември 2017, 19:14:27 pm »
Ко шо знам јас, зимно време се намалува притисокот на пневматиците.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #6586 на: 02 Ноември 2017, 19:21:42 pm »
Освен ако не возиш низ снег цело верме стандард притисок користи.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #6587 на: 02 Ноември 2017, 19:26:30 pm »
А ако возам,  се дешава некогаш на некој предели за на скијање да е константно снег  недочистен пат и секогаш има крелиња шо претицуваат па ќе заглави на некоја кривина заради некој шо иди од спротивна лента пљ настанува колона и проблеми... Иначе си носам компресорче вкола не ми е проблем  да си играм на пат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6588 на: 02 Ноември 2017, 19:27:33 pm »
Па затоа пишав, ако возиш цело време низ снег издиши ги, кога ќе се вратиш на прилично нормален пат поднапумпај гил.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #6589 на: 02 Ноември 2017, 19:29:29 pm »
Значи намалување за на снег,  Данке )

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #6590 на: 02 Ноември 2017, 19:33:03 pm »
Ако ептен не можеш да се движиш со нормални притисоци па да намалиш, ама можеби е поарно ланци да се стават место да се издиши гума.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #6591 на: 02 Ноември 2017, 19:38:46 pm »
Сава ескимо с3 имам на сите 4 до сеа не сум зглавил посериозно, носам едно ашовче од јна за секој случај :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6592 на: 02 Ноември 2017, 20:28:49 pm »
Малку можи лаичко прашање ама сеа ми текна, пример на песок секогаш се поттушнуваат гумите за подобра тракција е сеа дали има врска на снег со припумпување/тушење на гумите за подобра тракција?

И да и не, повеќе накај не.

Не се намалува, погрешно „знаеш“. Притисокот во пневматиците треба да биде како што наложил производителот. Никаде не пишува дека зимно време треба да се намалува притисокот.

А ако возам,  се дешава некогаш на некој предели за на скијање да е константно снег  недочистен пат и секогаш има крелиња шо претицуваат па ќе заглави на некоја кривина заради некој шо иди од спротивна лента пљ настанува колона и проблеми... Иначе си носам компресорче вкола не ми е проблем  да си играм на пат.

Не ти се исплати да ризикуваш живот, да ти излезе недоволно напумпана гума од бандаж и да направиш штета од иљадници евра.

Никако, не си ставај трн во здрава нога, не се глупирај. Тоа се однесува ако возиш offroad па да глумиш ратрак со поширока нагазна површина. На нормален снег ти треба што помала нагазна површина тоест повеќе притисок на единица површина за подобра тракција и полесно сечење на снегот и доаѓање до цврста подлога.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #6593 на: 02 Ноември 2017, 20:41:58 pm »
Малку можи лаичко прашање ама сеа ми текна, пример на песок секогаш се поттушнуваат гумите за подобра тракција е сеа дали има врска на снег со припумпување/тушење на гумите за подобра тракција?

И да и не, повеќе накај не.

Не се намалува, погрешно „знаеш“. Притисокот во пневматиците треба да биде како што наложил производителот. Никаде не пишува дека зимно време треба да се намалува притисокот.

Не ти се исплати да ризикуваш живот, да ти излезе недоволно напумпана гума од бандаж и да направиш штета од иљадници евра.

Никако, не си ставај трн во здрава нога, не се глупирај. Тоа се однесува ако возиш offroad па да глумиш ратрак со поширока нагазна површина. На нормален снег ти треба што помала нагазна површина тоест повеќе притисок на единица површина за подобра тракција и полесно сечење на снегот и доаѓање до цврста подлога.

Се слагам и поддржувам со сФе освен „што помала“ површина и бурно не се слагам со „повеќе притисок.. за подобра тракција“.
Ако е така, ќе возевме сите гуми од точаци, и бурно не се слагам бидејќи притисок на гуми се осетливи и на сув асфалт, а тек па на растресита, мокра и лизгава површина како снег и поради снегот, неизбешно мраз. Бидејќи толку многу помалку триење има на снег и мраз важноста за адекватен притисок во гумите е толку пати побитен одколку на сув асфалт. Во тешки снежни услови зимска гума не „сече“ низ снегот за да дојде до тврда подлога туку го користи самиот снег за да добие триење. Принципот на работа на зимска гума е да „фати“ снег во самите шари на гумите и да го искористи тој снег за да добие триење со снегот што го нагазува. Сигурно сте правеле топки од снег, сте пробале да ја „скинете“ (sheer) топката? Многу е тешко. Така зимска гума „фаќа“.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #6594 на: 02 Ноември 2017, 22:37:28 pm »
И сеа кај излезе муабетот сума сумарум,  да намалваме или да тераме по спецификации

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6595 на: 02 Ноември 2017, 22:49:54 pm »
Се слагам и поддржувам со сФе освен „што помала“ површина и бурно не се слагам со „повеќе притисок.. за подобра тракција“.
Ако е така, ќе возевме сите гуми од точаци, и бурно не се слагам бидејќи притисок на гуми се осетливи и на сув асфалт, а тек па на растресита, мокра и лизгава површина како снег и поради снегот, неизбешно мраз. Бидејќи толку многу помалку триење има на снег и мраз важноста за адекватен притисок во гумите е толку пати побитен одколку на сув асфалт. Во тешки снежни услови зимска гума не „сече“ низ снегот за да дојде до тврда подлога туку го користи самиот снег за да добие триење. Принципот на работа на зимска гума е да „фати“ снег во самите шари на гумите и да го искористи тој снег за да добие триење со снегот што го нагазува. Сигурно сте правеле топки од снег, сте пробале да ја „скинете“ (sheer) топката? Многу е тешко. Така зимска гума „фаќа“.

Немој бурно да вулгаризираш и немој да бидеш во заблуда :)

И сеа кај излезе муабетот сума сумарум,  да намалваме или да тераме по спецификации

Не чепкај притисок, немој да изгинеш некаде или да убиеш некого. Колку што пишува на вратата за притисок толку пумпај. И проверувај еднаш во два месеца.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6596 на: 02 Ноември 2017, 22:54:53 pm »
Маала исправка:

Не чепкај притисок, немој да изгинеш некаде или да убиеш некого. Колку што пишува на вратата за притисок толку пумпај. И проверувај еднаш во два месеца две недели.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6597 на: 04 Ноември 2017, 22:24:08 pm »
Дечки, Семперитот (пар) што ги имам се од 2011 год, а имаат уште шара и живот у нив... Дали ради  предострожност да земам нов пар гуми, или здравје наредна сезона да зеам комплет летни (или комплет зимски, пошо тие сеа што ги имам се Ол Сизн)?

Другиот пар зимски се Ханкоок од 2015 година.
Измери со шублер ако имаш или со паричка ова она. Ако имаш 4мм терај, ама испод тоа јас би ги мењал. Значи не викам да ги смениш туку дека ЈАС би ги сменил, да не се нафрлат одма...

Ахој...

Прееска баш ги измерив... Ханкоокот имаат по 8 мм, додека Семперитот, едната е 4 мм, другата е 5 мм.
Да ги терам и оваа сезона?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6598 на: 04 Ноември 2017, 22:26:31 pm »
Вози ги и не им се секирај.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16756
  • Keep it 100
« Одговори #6599 на: 04 Ноември 2017, 22:51:05 pm »
Дечки каде може да се најдат овие Kleber Krisalp кај нас?