Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484920 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6555 на: 30 Октомври 2017, 23:37:28 pm »
Ама не се послаби од најевтините зимски. Споредени се со најдобрите, чија цена е иста или повиска од онаа на crossclimate.

Сеедно, еве јас се заебав и ги турив на кола. Чекам зима, ако си спремен можеме заедно да проштеме некаде по снежен исчистен пат.

A ti veke gi imas?
Epa daj da padne sneg edvaj cekam da gi probame.
Da ne se sfatime pogresno i jas sakam gumite da ispadnat apla odlicni za niz snegovi pa i ja da kupam da ne se zaebavam so setovi bandasi i gumi.

Cross climate, не се полоши од најефтините зимски на снег, незнам како така само се пишуваат безвеза работи кои не држат.

да си ги возел да те поебале или си возел сава па мишелинот ај, ама вака од видео шо го снимал некој курле да се тврди дека не ги бива е тешка глупост.

Od kaj znaes pa i ti deka ne drzele rabotite.
Pa normalno, video e video, sto e bitno koj go snimal. Apla se gleda kolku e mnogu slab Cross climate vo sporedba so prava zimska guma. Bilo led, epa i kontinentalot vozi po istiot led. Ama Lagunata vozela pod polna turaza, epa vozi koga se lizga i nema sansi da fati.

Chudni ste so muabetive. Koga nekoj ke kaze nesto odma demantirate, daj link daj video, daj dokazi.... Sega ete vi video, veruvam deka ne e montaza, deka ne stavile nekoj slick namesto Cross climate i sea i toa ne e dovolno, bilo bitno dali sum vozel jas. Epa ne sum vozel, mozebi ke vozam, mozebi nema da vozam, ama ete gledam so svoi oci. Pogolem kredibilitet od toa amin.

Nemojte da bidete pristrasni. Dajte iznesete gi faktite na masa da vidime sto e sto pa posle ke nosime zaklucoci.

Se izvinuvam za latinica, Linuxov nesto jebe, sega ke vidam sto mu e.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #6556 на: 31 Октомври 2017, 08:37:01 am »
па искрено да ти кажам баш за мишелинот знам многу повеќе од заклучокот твој од youtube , ги има многу близок пријател кој лани убаво ги извози и на снег и низ град и на отворено и си тера.

ги имаат и некои форумаши тука и не рекле дека се толкаво срање.

видео и докази не ти барам, ама за да тврдиш дека се срање како што тврдиш треба стварно да си ги пробал и да си осетил како нечинат

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #6557 на: 31 Октомври 2017, 09:56:57 am »
Ама не се послаби од најевтините зимски. Споредени се со најдобрите, чија цена е иста или повиска од онаа на crossclimate.

Сеедно, еве јас се заебав и ги турив на кола. Чекам зима, ако си спремен можеме заедно да проштеме некаде по снежен исчистен пат.

A ti veke gi imas?
Epa daj da padne sneg edvaj cekam da gi probame.
Da ne se sfatime pogresno i jas sakam gumite da ispadnat apla odlicni za niz snegovi pa i ja da kupam da ne se zaebavam so setovi bandasi i gumi.

Ги монтирав вчера. Се решив да не купувам дедицирани зимски гуми. Најчесто од мои лични искуства зимските гуми се прилично слаби со возните својства на суво и топло. Најчесто се случувало јас и да ги менувам порано, а да ги ставам покасно од законската обврска. Сите есапи велат дека во цел тој сетап на оптимизација завршувам со зимски гуми со осреден квалитет кои ги возам 2 месеци во годината.

Јас се решив да пробам на своја кожа, и нормлано се водев по ревјуа. Есапот го правев вака: Дали е подобро да земам премиум олсизн или премиум зимска (цените тука некаде дури и зимските поскапи). Премиум зимската нема да ја извозам бидејќи ќе возам 2-3 месеци највеќе. Останува да се решам дали овие ќе продолжам да ги возам после Мај или ќе ги сменам со летни.

Твојт коменатар исто се раководи од ревју, па изјавата дека се полоши од било која зимска е малце претерана. Овие гуми на пазарот се појвиле во совојата втора изведба во 2016 година, не верувам дека има многу статистики како се покажале.

Првиот впечаток ми е дека се малце помлитави од претходниот сет летни Primacy 3, поудобни но и побучни. Ама ќе почекам прво да поминам 150-200 км. Ќе го направам сетапот со ист притисок како што ги возев претхдните и ќе кажам како функционира во услови на суво и не така топло. А кога ќе падне снег, имаме една референтна (Тасино Чешмиче) улица која стално е замрзната после 2-3 дена од паѓање на снег. Таму ни е главниот тест граунд. Одма штом ќе ми пријави локалецот таму дека е џам, одам да видам дали ќе се качам нормално како со зимските гуми од среден ранг што сум ги возел (Sava, Semperit и Nokian).

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6558 на: 31 Октомври 2017, 10:17:21 am »
 Primacy 3 е врвна летна гума, да се разбереме. Констатно е на врвот, нешто како зимската континентал 850/860

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #6559 на: 31 Октомври 2017, 12:12:40 pm »
E така де, јас не очекувам чикс уит дикс да имаат најдобри стапови и цицки истовремено.

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #6560 на: 31 Октомври 2017, 16:28:26 pm »
Прв впечаток со тазе монтирани зимски гуми на BMW 318i 2003та (Sava Eskimo hp2 m+s 225/45/17) гланц нови.

Предности: oдлично се лепат за асфалт , тивки се, подобра контрола на колата од претходно (летни гуми).
Освен што поспоро забрзува колата немам друга замерка сега за сега ... понатаму ке пишам како се носат со водена и заледена површина

Претходно возени летни гуми (Hankook Ventus v12 evo2 225/45/17)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6561 на: 31 Октомври 2017, 19:08:05 pm »
Што цена ги зема ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6562 на: 31 Октомври 2017, 20:19:39 pm »
ама за да тврдиш дека се срање како што тврдиш треба

Каде тоа јас тврдам дека се срање?

Освен што поспоро забрзува колата немам друга замерка сега за сега ...

Што рече, што рече?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #6563 на: 31 Октомври 2017, 22:24:53 pm »
Прв впечаток со тазе монтирани зимски гуми на BMW 318i 2003та (Sava Eskimo hp2 m+s 225/45/17) гланц нови.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6564 на: 01 Ноември 2017, 08:25:24 am »
2.0 притисок.

Вулканизерска класика.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6565 на: 01 Ноември 2017, 09:35:07 am »
Eve najtaze test na all-season gumi, plus kako sporedba letna I zimska (Auto bild ne pisuva nikogas koi letni I zimski gumi gi koristi kako referentni, no sigurno sekogas e od nekoj premium brend). Generalen rang, kako I oddelnite rezultati na sneg, voda I suvo.

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
« Одговори #6566 на: 01 Ноември 2017, 13:39:03 pm »
Што цена ги зема ?

14.000 денари по набавна цена од пријател без монтажа..

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
« Одговори #6567 на: 01 Ноември 2017, 13:41:51 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ме свати погрешно.. се однесува на забрзување од 0-100 ако со летните ми било 7 секунди , со новите зимски е продолжено за 1 секунда или 8 секунди од 0 до 100 а тоа е поради тоа што гумата е неразвозена сеуште, составот е различен и потешки се од летните...

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6568 на: 01 Ноември 2017, 13:46:43 pm »
Во потрага сум по добра средна класа на зимска гума и ги прошетав ''гумарите'' и завртев и неколку телефона успат и ги добив следниве цени за 185/65/р15 со вклучена монтажа:

GT Altimax Winter 3 2800 ден.
Мислам дека и тука имаше статија за нејзинотото претставување. На инсистирање на продавачката од Мотоцентар отидов да ја разгледам и тотално се разочарав. Не сум видел гума со помеки ѕидови до сега, пустата едвај стоеше исправена во салон. Сите гуми од овој производител се произведени во Романија, ако некој го интересира и тоа.

Fulda Kristal Montero 3 3300 ден
Квалитетна гума, тивка и добри резултати на мокро и суво, послаби на снег. Не се одлучив за неа бидејќи е стар модел на гума (5-6 години) кој наскоро ќе биде сигурно заменет со нов и ако успеам да искинам една во блиска иднина не ќе можам да најдам да заменам. Истото ми се случи со претходниот сет на зимски/летни гуми.

Uniroyal ms plus 77 3150 ден
Исто така стар модел на гума, скоро ќе биде сменета, најдобра гума за влажни и врнежливи зими кои ние реално тука и ги немаме и затоа отпаѓа

Firestone Winterawk 3 2800 ден
Ова гума првенствено ми беше фаворит, ама исто така е стар модел и за некоја година ќе биде тешко да се најде замена

Hankook Icept rs2 3100 ден
Го возев претходникот на оваа гума 3 зими и сум задоволен. Произведени во Унгарија. Многу малку се троши (крампон), солидна гума за сите зимски временски карактеристики. Реално ханкок имаат најдобар страничен ѕид кој нема шанси да се деформира, единствена негативна работа е бучноста. Гумата влегува во мој најтесен избор.

Kleber Krisalp Hp3 3150 ден
Нова гума, уште нема доволно тестови со неа, за жал го има лошиот балонест страничен ѕид на мишелин кој обавезно страда на удари во ивичњаци или подлабоки дупки, ама затоа единствена доаѓа со extra load. За наш пазар произведена во Романија или Полска. Гумата е одлична и на суво и на мокро и на снег. Дефинитвно влегува во најтесен избор.

Nokian WR D4 3500 ден
Гумава е мистерија за мене. Има одлични возни карактеристики, на некои тестови е победник, а на некои е губитник. Не е бучна. Ама затоа има склоност да почне да се распаѓа после одередена километража. За нашиов пазар се произведува во Русија. Од многу луѓе имам слушнато негативни коментари за нокиан како бренд. Пред се за тоа како не се трајни.

Continental ts 860 4000 ден
Број еден зимска гума во моментов, ама решив да не одам на премиум гуми и ќе се придржувам до тоа.

Значи останува или ханкук или клебер.

Постов е за да му се најдат цените на некому и за да си направам лично за мене краток пресек.
Зини да ти кажу.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #6569 на: 01 Ноември 2017, 13:55:47 pm »
Погледни и Матадор МП 92, и јас разгледувам гуми и пак се враќам на оваа гума, и најверојатно и ќе ја земам, во Мултибренд за 215-60 Р16 димензија ми ја понудија за 4.150,00 денари.
Имам возено Матадор пред пар години и доста позитивен впечаток ми оставија.