Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297256 пати)

Присутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3802
  • Боинг 747
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #210 на: 10 Октомври 2011, 11:34:47 am »
Ја најверојатно земам 175/65/14 како што ми беа досегашните ама ќе бидат Нокиан, божем Сава Ескимо ама некако ми викаат на вода не биле нај нај а за на снег топ.

abe dobri se sava neznam zosto site vikaat na voda ne bile stabilni, jas ke gi vozam 3ta zima i ne sum osetil nekoja takva nestabilnost.

Ti zimno vreme i vaka i taka popretpazlivo vozis i na voda i na suvo, valjda?? :D

A i jas bi zel Fulda pred Nokian, jas za nokian za voda go imam slusnato istoto kako Sava a imam prijatel koj gi vozi veke 5ta sezona i gajle si nema

И ја би зел Фулда пред Нокиан или Сава.

И ја би мишелин

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #211 на: 10 Октомври 2011, 11:46:25 am »
Не бе Мишелин, име ти шиткаат - никад не биле меѓу првите тројца на тестови :) Памтиш дека едно време и од Ф-1 ги повлекоа, па пак ги уведоа со глобализацијата? ;)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #212 на: 10 Октомври 2011, 11:47:51 am »
za parite od michelin, ke kupam eden set zimski i eden letni :D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #213 на: 10 Октомври 2011, 14:03:08 pm »
Јас со мишелинов, мој не сум заглавил никад

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #214 на: 10 Октомври 2011, 14:05:19 pm »
Ти со мишелинот игледа и не си бил никаде :)
Ти да отидеш на снег не излегуваш во никој случај то толку лесно возило и толку широки летни гуми. Која димензија ти се тебе мишелинот? Ако ти се повеќе од 175-185 ќути си, не си ја барај бељата зимоска :) ;D

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #215 на: 10 Октомври 2011, 17:13:25 pm »
Ако немаш некоја особена битна причина немој да одиш со гуми со поголеми димензии. Не е само една негативна работа туку повеќе се. Кога ќе се соберат прават значително пореметување на сметките.

А си размислил ли за All season? Vredstein Quatrac 3 ili Good year Vector 3?

Пред се само за ова дека ептем ретки се, лани зимата барав тигар винтера со оваа димензија никаде немаше.Или да одам со 165 70, овие како се, се повеќе застапени од 165 65?

А 155-ките ги сменав пошо ептем ко гума од точак беа а и грдо и на кола стоеа.

Земи си 155 70 R13, ем најефтини, ем ги има секаде, ем се оригинал, ем можеш да си купиш и летни и зимски ...

Ептем се мали 155-ки, ко гума од точак, не дека овие се којзнае што ама сепак има разлика во изглед и постабилна некако колата, само сега ми е дека се многу ретки и скапи, затоа сакав да сменам нешто.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #216 на: 10 Октомври 2011, 17:26:00 pm »
Тогаш смени си и бандажи 14.

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #217 на: 10 Октомври 2011, 17:50:38 pm »
И јас сакам ама немат. :)
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #218 на: 10 Октомври 2011, 17:57:54 pm »
Tогаш ланци не ти бегаат :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #219 на: 10 Октомври 2011, 18:03:19 pm »
Ти со мишелинот игледа и не си бил никаде :)
Ти да отидеш на снег не излегуваш во никој случај то толку лесно возило и толку широки летни гуми. Која димензија ти се тебе мишелинот? Ако ти се повеќе од 175-185 ќути си, не си ја барај бељата зимоска :) ;D

185/55/14

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #220 на: 10 Октомври 2011, 18:31:43 pm »
Ја се возам на Сава Ескимо С3...само пофални зборови имам...никогаш не ме изневериле..нити сум заглавил некаде, нити сум излизгал..зборам за нормална вожња во зимски услови..имам и Сава летни, не ги препорачувам летните доколку имате пари за подобри, доколку не, и тие вршат работа за таа цифра..

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1067
« Одговори #221 на: 10 Октомври 2011, 19:59:35 pm »
каков мишелин какви бакрачи, се е тоа преценето,
значи не оправајте за вакви или онакви марки со гумичиња како за точак,
тие што возат 17ки или 18ки нека се изјаснат како изгледа и колку кошта кога ќе идат да купуваат нови гуми, зимски или летни,

значи од мене искуство, за димензии 225/55/16 висока препорака за зимски Бриџстоун сноуспорт 210,
веројатно може да имаат замена со понов модел,
БМВ-то 530д на Шапка и Маврово во најголема меќава и длабок снег прво се качува горе со претицање на сите теренци и останати....
205/60/15 ханкок w400(ја нема веќе) и w300 сосема солидна гума, не е перфектна ама за наши услови одлична, а и цената и е одлична,
и двете димензии добра км извозени и со солидни својства на вода и снег,
за мраз само гума со метални шајки кои не се легални во европа-барем мислам дека беше така.

во секој случај која и да било димензија,
било која нова зимска гума е подобра од најдобрата летна гума, зборам исклучиво за зимски услови со ниски температури и снег.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #222 на: 10 Октомври 2011, 20:13:50 pm »
... и дожд ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #223 на: 10 Октомври 2011, 21:06:29 pm »
... и дожд ;)

Па не баш :) Добра летна гума држи на дожд боље него зимска.

http://www.insideline.com/features/tire-test-all-season-vs-snow-vs-summer.html

Wet Test Results

Acceleration testing provides the first surprise, as the all-season tire trails the pack with a 15.4-second 0-60 run. The snow tire's 12.7-second effort for 2nd place is significantly better, but the summer tire tops them all with an 11.9-second performance, over 20 percent quicker than the all-season tire. In fact, the all-season tire began encountering trouble near 40 mph, where it had been only 0.4 second behind the summer tire's performance when hydroplaning and wheelspin paid a visit.

Things are much the same when braking from 60 mph. The summer tire's 157-foot stop is the shortest, the snow tires come up 2nd at 181 feet and the all-season tires lag further behind in a flurry of ABS activity on the way to a distance of 215 feet, some 58 feet longer than the summer tire.

On the wet skid pad the summer tire smokes them once more, even delivering a little tire squeal as it churns out 0.81g — a figure many car-tire combinations can't match on dry pavement. The winter tire trails with a 0.71g run characterized by noticeable squirm, presumably from the side loads acting on the numerous sipes in its snow-biased tread pattern. That said, it still bests our all-season tire, which once again brings up the rear with a disappointing 0.65g showing.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #224 на: 10 Октомври 2011, 22:05:09 pm »
Ако немаш некоја особена битна причина немој да одиш со гуми со поголеми димензии. Не е само една негативна работа туку повеќе се. Кога ќе се соберат прават значително пореметување на сметките.

А си размислил ли за All season? Vredstein Quatrac 3 ili Good year Vector 3?

Пред се само за ова дека ептем ретки се, лани зимата барав тигар винтера со оваа димензија никаде немаше.Или да одам со 165 70, овие како се, се повеќе застапени од 165 65?

А 155-ките ги сменав пошо ептем ко гума од точак беа а и грдо и на кола стоеа.

Земи си 155 70 R13, ем најефтини, ем ги има секаде, ем се оригинал, ем можеш да си купиш и летни и зимски ...

Ептем се мали 155-ки, ко гума од точак, не дека овие се којзнае што ама сепак има разлика во изглед и постабилна некако колата, само сега ми е дека се многу ретки и скапи, затоа сакав да сменам нешто.

Земи си сава ескимо 155/70/13 оргналните како што се. Не се заебавај. Јас имам такви, качував на длабок снег 40см. Плус рачунај дека потесна гума ти е подобра за на снег. И убаво ти кажаа дека на зима нема да возиш кузнај колку брзо, да ти треба стабилност.

А иначе за 14ки се наоѓаат евтини. По 70-100€ комплет за сузуки.