Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297251 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1067
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #225 на: 10 Октомври 2011, 22:50:31 pm »
... и дожд ;)

па за дожд не би се сложил баш, особено на ниски температури кога има тенденција водата да премине во мраз или вода со мраз,
ама за овие гуми што ги спомнав погоре, дури и на дожд солидно ја вршат работата, можеби не при остра вожња и при големи брзини пр. над 160-170км/ч,
сепак сосема задоволителна оценка имаат од мене.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #226 на: 10 Октомври 2011, 23:04:24 pm »
... и дожд ;)

Па не баш :) Добра летна гума држи на дожд боље него зимска.

http://www.insideline.com/features/tire-test-all-season-vs-snow-vs-summer.html

Wet Test Results

Acceleration testing provides the first surprise, as the all-season tire trails the pack with a 15.4-second 0-60 run. The snow tire's 12.7-second effort for 2nd place is significantly better, but the summer tire tops them all with an 11.9-second performance, over 20 percent quicker than the all-season tire. In fact, the all-season tire began encountering trouble near 40 mph, where it had been only 0.4 second behind the summer tire's performance when hydroplaning and wheelspin paid a visit.

Things are much the same when braking from 60 mph. The summer tire's 157-foot stop is the shortest, the snow tires come up 2nd at 181 feet and the all-season tires lag further behind in a flurry of ABS activity on the way to a distance of 215 feet, some 58 feet longer than the summer tire.

On the wet skid pad the summer tire smokes them once more, even delivering a little tire squeal as it churns out 0.81g — a figure many car-tire combinations can't match on dry pavement. The winter tire trails with a 0.71g run characterized by noticeable squirm, presumably from the side loads acting on the numerous sipes in its snow-biased tread pattern. That said, it still bests our all-season tire, which once again brings up the rear with a disappointing 0.65g showing.

... и дожд ;)

па за дожд не би се сложил баш, особено на ниски температури кога има тенденција водата да премине во мраз или вода со мраз,
ама за овие гуми што ги спомнав погоре, дури и на дожд солидно ја вршат работата, можеби не при остра вожња и при големи брзини пр. над 160-170км/ч,
сепак сосема задоволителна оценка имаат од мене.

Да, генерално си (сте) у право - кога спомнав дожд (да се надоврзам на муабетот од zvonkog) мислев во зима на температури под 7 степени. Тогаш летната е крута - пластична и лизга и само заради нејзината форма на шара го избегнува аква-планингот. ОК, како и да е, зависи и од зимската, не сите се под дифолт само за снег - моите се на пример урбани, па ... увидете и самите на што мислев ... btw незнам колку пати е прогласена за НАЈДОБРА НА ВЛАЖНИ услови ;)

http://www.conti-online.com/generator/www/ca/en/continental/automobile/themes/pcar/winter/contiwintercontact_ts_810/cwc_ts_810_en,tabNr=2.html

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #227 на: 10 Октомври 2011, 23:19:42 pm »

Земи си сава ескимо 155/70/13 оргналните како што се. Не се заебавај. Јас имам такви, качував на длабок снег 40см. Плус рачунај дека потесна гума ти е подобра за на снег. И убаво ти кажаа дека на зима нема да возиш кузнај колку брзо, да ти треба стабилност.

А иначе за 14ки се наоѓаат евтини. По 70-100€ комплет за сузуки.

Пишав погоре дека зимскиве ќе се возат лето-зима, не сакам all season гуми, или лето или зима.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #228 на: 10 Октомври 2011, 23:38:22 pm »
Пишав погоре дека зимскиве ќе се возат лето-зима, не сакам all season гуми, или лето или зима.
Стварно не си ми јасен. Не капирам.
Или лето или зима? Па нема ваљда зимно време да возиш летни гуми а летно време зимни гуми?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #229 на: 10 Октомври 2011, 23:44:46 pm »
Ваљда мисли дека ќе вози зимски гуми и зиме и лете.

Отсутен Vlado

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #230 на: 11 Октомври 2011, 00:00:02 am »
Стварно не си ми јасен. Не капирам.
Или лето или зима? Па нема ваљда зимно време да возиш летни гуми а летно време зимни гуми?

Не знам шо е толку тешко за разбирање, не сум ни прв ни последен шо вози зимски гуми и на лето и на зима, или обратно летни и на лето и на зима, сега имам зимски гуми возени се и на лето и на зима 3 год. ~35000км и сега сакам зимски гуми а ќе си ги возам и лето и зима.

Ваљда мисли дека ќе вози зимски гуми и зиме и лете.

Така.
Сузуки Свифт 1.3

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #231 на: 11 Октомври 2011, 00:06:02 am »
Аааа јасно.
А зошто сакаш тоа да го правиш? Кога 90 и повеќе проценти од годината се вози по чисти коловози. Во тој случај би требало да го послушаш Џиџи кој има најлогична ситуација. Има зимска гума но урбана. Не за во длабоки снегови, туку повеќе за урбани ситуации каде снегот на патиштата се задржува не повеќе од 3-4 часа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #232 на: 11 Октомври 2011, 00:33:08 am »
Јас ги имам савата и лето и зима. Татко ми го мрзело да си ги смени, летните. :D :D :D
Добри се за свифтот за низ град. И после 2год, гледам имаат шара, скоро како нови да се.
А и доста евтини се за таа димензија.

Земи си ги сега овие, па на лето можи ќе заштедиш нешто, па ќе си земиш само летни.
Или пак земи некој летни па пази на зима ептен. То е то....

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #233 на: 11 Октомври 2011, 10:13:31 am »
jas mislam deka toa da gi vozis zimskite gumi letno vreme e golema glupost, togas kupi si letni i kraj.
kolku vreme ja vozis kolata po sneg zimno vreme, kolku ima sneg i mrazovi vo skopje???
letnata se stvrdnuva zimno vreme ama ti nemas R17 bandaz i nisko profilna guma pa da se plasis tolku

Letno vreme ke ja unistis zimskata a i letnata ima znacitelno podobri performansi sigurnosni (pat na sopiranje) od zimskata, a realno vo makedonija poveke ima topli denovi otkolku ladni ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #234 на: 11 Октомври 2011, 11:33:17 am »
@MarceCvarece  Владо е од Ресен а јас сум од Битола. Има голема разлика со снегот и ниските температури од колку во Скопје. Ама како и да е не толку долга зимата дa возиш цела година со зимски.
« Последно менување: 11 Октомври 2011, 12:02:58 pm osmica8 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #235 на: 11 Октомври 2011, 11:59:31 am »
@MarceCvarece  Владо е од Ресен а јас сум од Битола. Има голема разлика со снегот и ниските температури од колку во Скопје. Ама како и да е не толку долга зимата ад возиш цела година со зимски.
Мај поинт егзакли

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #236 на: 11 Октомври 2011, 13:43:55 pm »
Зимски се за во зима и затоа се викаат зимски :)
Летни се за во лето, затоа се викаат летни :)
Среќа уште старите кај нас викаат „тууу, од лето директно зима, од кратки маици на капути“ и „туф пролет не видовме, од зима директно лето..“  па не мора да купувам и есенски и пролетни гуми :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #237 на: 11 Октомври 2011, 14:16:12 pm »
@MarceCvarece  Владо е од Ресен а јас сум од Битола. Има голема разлика со снегот и ниските температури од колку во Скопје. Ама како и да е не толку долга зимата ад возиш цела година со зимски.
Мај поинт егзакли

+1

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20625
« Одговори #238 на: 11 Октомври 2011, 15:15:08 pm »
Зимски се за во зима и затоа се викаат зимски :)
Летни се за во лето, затоа се викаат летни :)
Среќа уште старите кај нас викаат „тууу, од лето директно зима, од кратки маици на капути“ и „туф пролет не видовме, од зима директно лето..“  па не мора да купувам и есенски и пролетни гуми :D

Лудак  ;D ;D ;D ;D ;D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1301
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #239 на: 15 Октомври 2011, 21:01:33 pm »
Дали знаете кој во МК држи Continental  осем се разбира Мотоцентар. Претеруваат со цените, па би сакал да знам дал се монопол.

Мене ми требаат 225х55х17 и би земал TS830P поучен од досегашното искуство на закон у маало гума за зимски услови.
Со попуст се 250 евра, а балканска цена им е некаде 170, и тоа у Бугарија и Србија, само што не знам како би си ги земал летните назад.
Пред некој ден разбрав за Бугарија, каде наши си купуваат гуми зимски тамо ( купена била 70 Евра а во СК со попуст е 115 - Мишелин некој летен беше од 16 цола ) и тамо им ги чуваат летните.

Ове нашиве ептен сакаат да заработат.