Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484710 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5745 на: 31 Октомври 2016, 12:22:47 pm »
@FilipV Michelin Energy Saver е сериозно добра гума со одлични карактеристики додека не подостаре.

Ќе го оставам ова тука вака да поседи малце на ачик.

Од сите одлични карактеристики, најодличната е што можеш да ги извадиш од колата и да ги смениш со други, но смо откако ќе престанеш да се пцуеш сам себе за парите кои си ги фрлил заради брендот.
Обично оваа гума доаѓа фабрички со колите, и затоа ја знаат луѓето. Доста ретко се продава афтермаркет, на било кој што прочитал ривјуа.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5746 на: 31 Октомври 2016, 12:24:04 pm »
Saver-oт е дoбрa пoрaди издржливoстa нa дoлгa килoметрaжa и зa релaтивнo бaвнo вoзење пoсебнo нa дoжд. И Plus oт не е нештo пoдoбaр, зa тие пaри имa пoдoбaр избoр.

sent from Tapatalk

Уствари се вика Energy Saver зошто те тера да возиш споро и да е изгинеш, и пропратно со спорото возење штедиш гориво.

Отсутен AUDIZAKON

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
  • Идеш за канаду сиви Ауди рола по граду...
« Одговори #5747 на: 31 Октомври 2016, 12:28:37 pm »
Си ги возел? Или џонтра ти има кажувано?

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен ivan88

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
« Одговори #5748 на: 31 Октомври 2016, 12:49:28 pm »
Значи не си ги пробал, не знаеш какви се, а кажуваш дека се катастрофа, само врз основа на цената?

Океј. Толку од мене.

Да. Цената терба да е мерило за квалитетот. Ако си ги купил оваа година и си ги возел два месеца и си „презадоволен“ не значи дека се добри.
Секоја гума е добра првите две години. Ти може да си презадоволен и од Континентал но не значи дека се на исто рамниште, а едната чини дупло и повеќе од другата.

Меѓу Савата и Нексенот, како прво не се во иста ценовна класа. Чим изборот е сведен на двете значи човекот има буџет да ја купи поскапата. Чим има таков буџет, во таа ценовна класа има многу подобри гуми од Савата. Помеѓу тие гуми и Нексенот скоро сигурно дека Нексенот е помалку квалитетен.

Затоа реков за Нексенот можеме да зборуваме после неколку години, да видиме прво како изгледаат нексен извозени 3-4-5 сезони. Кога е зимска гума во прашање, а треба да те извади од сериозна ситуација на Божиќ навечер кога немаш помош а си заглавен некаде со жена и дете, за 300 денари разлика по гума го земаш подоброто за да ризикуваш минимално.

Ме интересира, која цена ги доби за Савата и Нексенот?
Нексенот 11.000ден а Сава 13.000ден. Не е голема разлика. Ханкук околу 16.000ден со тоа што денес им истекува промоцијата и ќе бидат некоја 1000-ка поскапи.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #5749 на: 31 Октомври 2016, 13:27:29 pm »
Јас ги возев Сава S3+ 195/65/15 минатата зима прва сезона и не бев баш најзадоволен од нив.На снег супер се покажаа, ама проблеми ми правеа во сите други услови кога не беше само снег на патот.Посебно ме нервираа на сув или подзамрзнат асфалт наутро, си пролизгуваа да речам од време на време.

Можеби се океј гума, ама мислам не се балансиран избор за условите во кои секојдневно се користат кај мене.

Отсутен Kiklop

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #5750 на: 31 Октомври 2016, 14:03:32 pm »
ја ги возам Bridgestone Blizzak и сум презадоволен, сеа малку се поскаши али имај на ум дека треба да ги возиш 5 сезони у просек , така да бирај си нешо поквалитетно за у зима , немој да експериментираш нем многу да заштедиш, максимум 50 евра на сите четири така да не вреди. И НЕМОЈТЕ да ставате по две гуми , тоа е исто ко да немаш дури и бетер ке се опуштиш ке зебеш работа не си стабилен , то ти е исто као на една нога да носиш влечка на другата патика.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #5751 на: 31 Октомври 2016, 14:16:18 pm »
јас возев сава С3+ 5 и пол години, лани ги сменив беа дојдени до 5 mm шара. никогаш не осетив зализгување и слично.

Работата е што ниту па имав сериозни екстремни ситуации за влажен коловоз за да тврдам дека и тогаш биле одлични. можеби ако се случеше нешто ке тврдев различно ама ете не се случи

Во снег стварно беа одлични. Ете за тие 5 години мене ми истераа ко шо треба, да имаше лани кога купував нови ке земев може пак такви ама димензијата што ја барав ја немаше

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #5752 на: 31 Октомври 2016, 15:00:23 pm »
Дечки некој да имал искуство со Мichelin alpin 5 ?  225/55/16 99H 02МХ m+S произвендени 19та недела 2015, возени едвај 2 месеца.

Кој ги увезува овие кај нас, инфо искуство ? :) Ми требаат зимски гуми за 99% вожња низ Скопјево и отворен пат. 

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5753 на: 31 Октомври 2016, 15:02:32 pm »
Алпин 4ката што ги имав на Алфата беа прекрасни зимски гуми за буквално сите услови. Минатата зима беше доста ладна и снежлива во Гостивар, никаде нити еднаш не се заглави колата, нити имаше проблеми со многу ладниот асфалт. 5ката е веројатно се тоа, само уште подобро. :)

Купувај и уживај! :D

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #5754 на: 31 Октомври 2016, 15:04:34 pm »
Зимaј не се мисли.

sent from Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5755 на: 31 Октомври 2016, 16:16:44 pm »
Јас ги возев Сава S3+ 195/65/15 минатата зима прва сезона и не бев баш најзадоволен од нив.На снег супер се покажаа, ама проблеми ми правеа во сите други услови кога не беше само снег на патот.Посебно ме нервираа на сув или подзамрзнат асфалт наутро, си пролизгуваа да речам од време на време.

Можеби се океј гума, ама мислам не се балансиран избор за условите во кои секојдневно се користат кај мене.

Исто е и моето искуство со нив. Повторно не би ги купил. Имав и Фулда Кристал Монтеро, нив би ги купил повторно, како и Нокиан, како и Ханкук иста цена се со Сава.
« Последно менување: 31 Октомври 2016, 16:22:55 pm Џонтра »

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #5756 на: 31 Октомври 2016, 18:13:57 pm »
Sava не ги бива... :)
Fulda јас сега возам летни, солидни... За зимски незнам...
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #5757 на: 31 Октомври 2016, 18:30:24 pm »
Друже 195ка мислам дека е широка за зимска.. Јас возам сава 165/60/14... На снег и мраз одлично се покажаа, што е најбитно кај зимска гума.. На водено лесно пролизгуваат додека на суво не се лоши.. Вожњата е многу помека од летните (195/60/15)..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5758 на: 31 Октомври 2016, 18:40:50 pm »
Друже 195ка мислам дека е широка за зимска.. Јас возам сава 165/60/14... На снег и мраз одлично се покажаа, што е најбитно кај зимска гума.. На водено лесно пролизгуваат додека на суво не се лоши.. Вожњата е многу помека од летните (195/60/15)..

Воопшто! Во зима дали 5% од времето возиш на снег или мраз! Останатите 95% возиш по сув и влажен ЛАДЕН асфалт. За снег можеби е добра тесна гума, ама ние возиме по снегови многу малце.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #5759 на: 31 Октомври 2016, 19:03:33 pm »
За мене тоа е најбитно.. Јас кај што живеам има околу 500 метра угорница.. На зима (при мраз и снег) многу ми е важно колата да ме донеси до дома (двор)... За до било кој град да појдам треба да искачам планина каде што на зима 60% или е подмрзнато или има снег..