Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1371467 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4605 на: 10 Јануари 2015, 09:55:25 am »
Дај просветли ме како гумата рине снег?

Пошироката гума остава пошироки траги во снегот. Значи, мора да помести повеќе снег.

Потесната можеби е подобра на чист негазен снег, но на сув ладен авфалт или на лед не верувам дека е подобра иако не ме заинтересирало да побарам...

Побарај.

Филип, дали во суви но ладни услови (каде гумата ќе помине 95% од својот животен век) пошироката зимска гума е подобра од потесната?

Не е. Во 95% од ситуациите ќе биде подеднакво добра, бидејќи во 95% од ситуациите не фаќаш кривини со 140 на саат. Но, кога во оние останати 5% ќе налеташ на вода или нешто кашесто, со потесната гума имаш помал ризик да аквапланираш или да се излизгаш.

На сув, прав и мазен пат секоја гума е добра. Нас повеќе не интересира што ќе се случи во оние 5%, пошто тогаш настануваат бељите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4606 на: 10 Јануари 2015, 11:03:56 am »
@malinamamun za sumadinac (yugo) bolja guma od tigar nema, prasaj vo olimpiko kolku se winter1 155/70/13 i teraj so niv.

Ти сериозен си?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #4607 на: 10 Јануари 2015, 11:09:16 am »
Јас мислев дека за југо најдобри се

http://www.continentaltire.ca/www/tires_ca_en/themes/pcar/winter/contiicecontact.html?page=5

Ама можно е тигарот да се бољи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4608 на: 10 Јануари 2015, 11:11:27 am »
До Југото е не е до тигарот.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #4609 на: 10 Јануари 2015, 16:23:35 pm »
Mile, Deni, mozda najdobri trebase da bide vo navodnici, ama daleku od toa (spored vas) deka tigar e losa guma, bas naprotiv si vredi za parite.

Отсутен VirtualA

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #4610 на: 10 Јануари 2015, 17:58:03 pm »
Возам алфа 156.
На предните двете се тигар, а задните дејтон (185/65/15).
До сега сум немал никаква мака, можда ради и фактот што сум предна вуча ;) а сум бил и Крушево, Шапка како и Плетвар во снегови и мразови. До сега сум немал потреба од ланци, а се надевам ни ќе имам - али секако ги имам  :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4611 на: 10 Јануари 2015, 19:40:42 pm »
Па добро де.... вози си :)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4612 на: 10 Јануари 2015, 20:00:38 pm »

Потесната можеби е подобра на чист негазен снег, но на сув ладен авфалт или на лед не верувам дека е подобра иако не ме заинтересирало да побарам...

Побарај.

Побарав
"Comparing winter and summer tires of the same size, winter tires are actually at a disadvantage in terms of cornering stability," explains Dr. Andreas Topp, Head of Winter Tire Development at Continental. "This is due to the softer rubber compound and fine siping of winter tires designed for driving on snow and ice. Fitting narrower tires further exacerbates this inherent disadvantage. In order to achieve the same level of cornering stability and steering precision as with summer tires, fitting wider winter tires is recommended.".................

"........Wide winter tires also offer advantages on typically wintry road surfaces. On compacted snow surfaces in particular, they offer more space to form sipe edges, fill deeper tire tread grooves with snow, and increase friction between the rubber and snow. The handling properties of a car fitted with wider winter tires are also enhanced on compacted snow surfaces............."

".............Wide-base tires even offer advantages in deep snow: Their cornering stability is better than that of narrower tires and their braking distances are shorter. Narrower tires only have the advantage when it comes to traction in deep snow. ................"

(The above quotes are from a Continental press release entitled "Warm Slippers for the Colder Season")

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4613 на: 10 Јануари 2015, 20:11:56 pm »
Кажи им го тоа на рели трките, дека се будали што ставаат што е можно потенка зимска гума, а не возат низ длабок снег.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4614 на: 10 Јануари 2015, 20:20:10 pm »
И они си ги мењаат, во зависност која етапа ја возат. Со тие тесните ептен по чист снег возат... Ете трите слики се од монте карло

« Последно менување: 10 Јануари 2015, 20:25:13 pm Filip_90 »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4615 на: 10 Јануари 2015, 20:25:43 pm »
(The above quotes are from a Continental press release entitled "Warm Slippers for the Colder Season")

Кликни неколку страни назад, више го зборевме овој истиов линк кој го праќаш. Континентал продава гуми. Пошироки гуми се поскапи.

Побарај независни извори.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4616 на: 10 Јануари 2015, 20:33:09 pm »
ЛОЛ!

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4617 на: 10 Јануари 2015, 20:34:02 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #4618 на: 10 Јануари 2015, 20:36:13 pm »
Кажи им го тоа на рели трките, дека се будали што ставаат што е можно потенка зимска гума, а не возат низ длабок снег.
Со шилците се трудиш да стигнеш до ледот за да ги збрцаш. Без шилци се трудиш да не стигнеш до ледот. Една од идеите. Барај примери ако сакаш, ама немој WRC везе нема едно со друго. Поентите се скроз различни на гуми без и со шилци.

Ете бе WRC,  они не продаваат гуми...
http://en.best-of-rallylive.com/var/ezflow_site/storage/images/bestofrallylive/actualites/nouveau-pneu-x-ice-north-2-wrc/114473-6-fre-(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Оние со големи шилци се тенки, а другите не се. Нормално.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4619 на: 10 Јануари 2015, 20:37:42 pm »
Знам де...