Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1370339 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4635 на: 11 Јануари 2015, 14:50:31 pm »
Sakate da kazete potesna guma a ne potenka...Ako e potenka kje pukne

Да, потесна. Првата бројка помала. Фала на корекцијата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #4636 на: 11 Јануари 2015, 14:52:15 pm »
Не ли мислиш дека ова се коси со, „поширока гума нема поголема нагазна површина“?
Wide tires have a greater contact area?  From this data it appears very likely. А исто корисно е и да се проба лично. Еве јас на пример сум пробал да ја менувам гумата со различни димензии, и ефектот е многу видлив од возачкото седиште. :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #4637 на: 11 Јануари 2015, 14:55:59 pm »
Бензин вс Дизел =  тесни вс широки гуми за снег. -.- ;D :D :D :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #4638 на: 11 Јануари 2015, 14:57:21 pm »
Бензин вс Дизел =  тесни вс широки гуми за снег. -.- ;D :D :D :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Controversy  ;D

Цитат
Controversy is a state of prolonged public dispute or debate, usually concerning a matter of conflicting opinion or point of view. The word was coined from the Latin controversia, as a composite of controversus – "turned in an opposite direction," from contra – "against" – and vertere – to turn, or versus (see verse), hence, "to turn against."

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #4639 на: 11 Јануари 2015, 15:03:54 pm »
Дали кај нас е дозволено да се вози со пнеуматици кои имаат ШИП? односно по нашки кажано гуми со шилци. Сакам да земам две предни со ШИП и две за назат од истиот модел само без ШИП.                  http://rezina.cc/michelin-x-ice-north-3-noviy-tovar-07-11-13-16-47-08      

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4640 на: 11 Јануари 2015, 15:12:41 pm »
Нормално дека не е дозволено. Тие гуми у Финска кај што има снег цело време, овде на суво шо ќе ти се.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #4641 на: 11 Јануари 2015, 15:20:25 pm »
Не ли мислиш дека ова се коси со, „поширока гума нема поголема нагазна површина“?
Wide tires have a greater contact area?  From this data it appears very likely. А исто корисно е и да се проба лично. Еве јас на пример сум пробал да ја менувам гумата со различни димензии, и ефектот е многу видлив од возачкото седиште. :)

Филип го имаше тоа изјавено неколку пати, затоа го прашав.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43947
  • Il Moderatore
« Одговори #4643 на: 11 Јануари 2015, 16:00:14 pm »
Филип, исти ѓавол им е на Авон или Конти дали ќе кажат пошироки поарно или потесни поарно, ако гледаме финансиски аспект. Они не викаат 245/35/17 е поарно за снег од 225/45/17. Они глобално викаат дека поширока гума е поарно, ти ако сакаш стави 245/45/16 наместо 225/45/17, кои можеби се и поефтини, ама се пошироки. Ефектот на прикаската е исти. Не ти држи теоријата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4644 на: 11 Јануари 2015, 17:41:19 pm »
Филип, исти ѓавол им е на Авон или Конти дали ќе кажат пошироки поарно или потесни поарно, ако гледаме финансиски аспект. Они не викаат 245/35/17 е поарно за снег од 225/45/17. Они глобално викаат дека поширока гума е поарно, ти ако сакаш стави 245/45/16 наместо 225/45/17, кои можеби се и поефтини, ама се пошироки. Ефектот на прикаската е исти. Не ти држи теоријата.

Дискутабилно, бидејќи не сите купуваат и нови бандажи заедно со зимските гуми, а за ист бандаж поширока гума е поскапа.

Сепак, благодарение на твоето укажување, подготвен сум да прифатам дека мојот аргумент има суштински дефект. Затоа, веднаш ќе ја напуштам тезата за заговор и повеќе нема да ја користам.

Наместо тоа, ќе пробам на друг начин:

1.а. Доколку навистина поширока гума беше поарна за зимска, тоа ќе го пишуваше на повеќе места*, независни едно од друго.
1.б. Доколку не е точно дека потесна гума е поарна за зимска, тоа немаше да го пишува на повеќе места, независни едно од друго.

2.а. Доколку на една иста кола поширока гума значи поголема контактна површина, тоа ќе го пишуваше на повеќе места, независни едно од друго.
2.б. Доколку не е точно дека контактната површина е независна од ширината на гумата, тоа немаше да го пишува на повеќе места, независни едно од друго.

Сега? како ти се чини?

---
*) „место“ = кредибилен извор

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4645 на: 11 Јануари 2015, 18:08:14 pm »
Сега е подобро од заговори за буст на продажба :)

Како и да е, јас не би отстапувал од препорачаните димензии за моето возило, а за зимски би ги избрал оние со најмали димензии.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4646 на: 11 Јануари 2015, 23:02:52 pm »
Simo kolkava e razlikata od najmalite do najgolemite propisani dimenzii za tvojata kola?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4647 на: 11 Јануари 2015, 23:03:22 pm »
205/55/16 vs 235/40/18

Edit: За стилото 195/65/15 vs 215/45/17

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4648 на: 11 Јануари 2015, 23:06:00 pm »
Epa jas toa sakam sa go kazam no ili ne go lazuvam kako so treba ili ne me razbiraat ipi ne sakaat da me razberat.Spored moeto mislenje I iskustvo za tvojata kola najdobro bi bilo za zimski gumi da ja upotrebuvas najmalata propisana dimenzija.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #4649 на: 12 Јануари 2015, 00:47:56 am »
Dali na Yugo 45-95 година може да се стават 14 ка бандажи и кој размак на штрафови користи yugo?Дали 4х100 или некој друг?

Има ли некој за продавање зимски гуми комплет со бандажи?