Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365491 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5778
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4470 на: 29 Декември 2014, 14:34:18 pm »
Kje gledas povekje da usporuvas so motorno kocenje i sto povekje da izbegnuvas papucata za kocnica..Kje si zadades nekoe rastojanie ako imas kola pred tebe i samo koncentrirano i pazlivo ako vidis deka  podzapiraat tie pred tebe samo odzemi gas i kolata kje si uspori poleka taka da epten na kocnica ako e neizbezno.Vozi so pogolem prenos znaci ako ide vtora 40 ti ubaci vo treta i poleka kje stignes sekade bez nikakov problem..Trgni so prva i odma cim se pomeri voziloto stavi vtora i teraj taka na niski obrtai saltaj odma vo pogolema brzina..
Mislam deka e vaka najispravno da se vozi na sneg ili na podmrznato

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #4471 на: 29 Декември 2014, 14:38:36 pm »
I ke molis boga da nema nekoj majstor pred tebe, oti eden ako zastane zastanavte site...
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #4472 на: 29 Декември 2014, 14:50:47 pm »
Не за џабе постојат ланци. Поготово кога знаеш дека одиш во таков планински предел.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4473 на: 29 Декември 2014, 15:26:24 pm »
Едно прашвање можи?
...
Ќе гледаш да не застанеш, да оставиш доволно растојание од оној пред тебе, за во случај ако застане тој да имаш време да застанеш и ти. Ако веќе застане и имаш услови, прегледност и не си многу близу до него заобиколи го подобро него да застанеш.  Ова е примарно правило за возење на снег. Ако осеќаш дека колата почнува да бега по малце ептен нежно ќе пушташ гас да се смири и повторно ептен нежно ќе додаваш за да не застане скроз. Користи повисок пренос, не ја вози на високи обртаи. користи моторно кочење, ако веќе мора малку и на кочница многу нежно притискај.  На овој начин и со летни гуми сум се искачил, среќа што не ми застана никој пред мене. Тоа се оние главни правила кои треба да се практикуваат. Ако застанеш на ептен стрмна угорница, и снегот да е разгазен ептен и подмрзнат од доле, не те спасува ни гума ни бутур. Ланци би помогнале во тој случај.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4474 на: 29 Декември 2014, 18:35:29 pm »
Едно прашвање можи?

Пошто немам возено со зимски гуми, односно воопшто на снег, пред да тргнам некаде подалеку барем со знаење да се наоружам.
Колку лепат тие зимските гуми, и дали ќе имам потреба од ставање на синџири за пострмни угорници,
и дали е за очекување да тргнам под рачна на 10% угорнина ете да речиме на тврдо нагазен снег.

Пат пример, Пелистер, до Молика, или било кој планински.
Од Traction control имам само две човечки нозе.

Мраз не прашувам.

Ела докај мене пробај зимски гуми.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4475 на: 29 Декември 2014, 18:40:47 pm »
Ах ништо, кај биле толку пари за гуми, уште еден бон за синџири не ми бегал.
Си реков со зимски сега ќе клам и алез гуд, ...нихт. х)

А за ова како да возам на снег, јас веќе на суво така возам.
Случајно плетвар ако начекате колона од 50-тина коли, знајте јас прв сум.

Traction control треба да се исклучи кога возиш на снег.
Не беше тоа за ABS-от, каде ве читав негде, каде е поарно исклучен?
TC нели е да не шлајфоваш за џабе во место, освен ако пропуштам нешто што е специфично за снегот.

Фала Џонтра, имам веќе зимски (TS850), си реков ќе намалам трошокот да не земам синџири, ама ко ќе сака чоек да шета...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4476 на: 29 Декември 2014, 18:52:53 pm »
Јас откако земав зимски гуми синџири не сум наместил. Ми ги испокинаа познајници синџирите додека им ги пзајмував. Вчера, најсвеж пример, само со симски услуги сум се извадил од прилично очајна ситуација.
Какво возило имаш?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4477 на: 29 Декември 2014, 20:39:17 pm »
Ах ништо, кај биле толку пари за гуми, уште еден бон за синџири не ми бегал.
Си реков со зимски сега ќе клам и алез гуд, ...нихт. х)

А за ова како да возам на снег, јас веќе на суво така возам.
Случајно плетвар ако начекате колона од 50-тина коли, знајте јас прв сум.

Traction control треба да се исклучи кога возиш на снег.
Не беше тоа за ABS-от, каде ве читав негде, каде е поарно исклучен?
TC нели е да не шлајфоваш за џабе во место, освен ако пропуштам нешто што е специфично за снегот.

Фала Џонтра, имам веќе зимски (TS850), си реков ќе намалам трошокот да не земам синџири, ама ко ќе сака чоек да шета...
Јас не би исклучувал АВЅ. Ако подзаглавиш во снег, се исклучува ТС, пошто можно е да имаш потреба од шлајфување.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #4478 на: 29 Декември 2014, 21:04:47 pm »
Денес бев до Ск и ова што зборите за АБС от на наплатната рампа  петровец поминав во 18 ч и при застанување на самата рампа да наплатам цело подмрзнато џам а возев малку побргу , и ми текна на моментот што зборевме дека АБС заебава на мраз и си викам отиде рампата  ;D , ама за изненадување сосем пристојно си ја одработи работата и закочив без проблем на мразот (возам со летни гуми) ...... Така да јас и да имам опција за исклучување не би го исклучил  ........

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20143
« Одговори #4479 на: 29 Декември 2014, 21:14:44 pm »
Не знам со кој памет си излегол со летни гуми по овие патишта.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #4480 на: 29 Декември 2014, 21:21:56 pm »
Зошто без проблем возев низ Ск денес а извозев доста низ него....... е сега не ја силувам колата ама за нормално возење нема проблем  инаку гумите ми се нови со длабока шара.....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #4481 на: 29 Декември 2014, 21:30:24 pm »
Не треба да се исклучува ABS-от, треба само да се „навежба“ моментот до уклучување на ABS. Вчера и денес си играв со „до ABS“ моментот, ако научиш да контролираш, многу поефикасно е кочењето.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4482 на: 29 Декември 2014, 21:34:21 pm »

Јас не би исклучувал АВЅ. Ако подзаглавиш во снег, се исклучува ТС, пошто можно е да имаш потреба од шлајфување.
Море јас ништо не би исклучувал, а посебно не ABS . Денес баш пробував задните гуми да ги искачам на повисоко (да речеме тротоар), прво без TC, па после со TC, и верувал или не со ТС си зашлајвува малце, затрепка и си се качи, без ТС си вртеше у место.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #4483 на: 29 Декември 2014, 23:01:28 pm »
Bas me interesira na koe dugme se isklucuva abs.Do sega ne sum sretnal takvo ili e bas cista slucajnost.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #4484 на: 29 Декември 2014, 23:06:07 pm »
Таман работа да се исклучува ABS. Свашта.