Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365495 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4455 на: 29 Декември 2014, 11:15:27 am »
Никој тука не е на суд па да мора да го правда својот избор.
Ние сите тука имаме различни колки, со различни гуми и димензии. Секако дека има разлика од бренд до бренд и од димензија до димензија, ама ние тука не можеме да споредиме, освен субјективно. Јас можам да дадам само споредба меѓу стари гуми што сум ги имал и нови што сум купил.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5778
« Одговори #4456 на: 29 Декември 2014, 11:18:20 am »
Edno nemi e jasno samo - sto ocekuvate vie od zimska guma i od onie neiscisteni ulici sto bea vcera vecerta niz skopje ???
Da drzi isto kako na suvo i so letna guma ??? I sava da vozis i michelin ako ne prilagodis brzina,ako ne drzis rastojanie i ako ne stiskas naglo na papuca za kocenje so nagli startovi i zapiranja nema da imas nikakov problem so bilo koja zimska guma i sirina na guma..
Vcera eden mrmut so siecento go gledam pozadi mi se lepi celo vreme pa naglo mi koci pa mu vrti zadnica si vikam tipcevo ili pijano ili nekoj kurtasak tera..Na dvapati zapaliv 4 zmigavci vikam aj cisto dago predupredam da nemi se lepi ama aber nema koga od ilindenska na semaforot kaj zoloska za levo vrtenje ja vrtam i go gledam tipceto svrte i svrte i svrte i se usuka na trotoar svrten nakaj zoloska vo obratna nasoka ( stoka ).

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3937
« Одговори #4457 на: 29 Декември 2014, 11:22:32 am »
Сите зимски гуми (повеќето) ќе си ја вршат работата на снег, доста од нив ќе бидат добри на замрзнато, а само некои ќе бидат асални на суво . Мене искрено ми е битно како се однесуваатн на суво и влажно бидејќи во периодот на воезење во % повеќе е такво времето. За останатите услови ем ќе бидеш внимателен ем сигурно ќе бидат подобри од било која летна.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #4458 на: 29 Декември 2014, 11:38:52 am »
Ги проба Семперитот?

Јас сум задоволен :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17605
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4459 на: 29 Декември 2014, 11:58:57 am »

Гостивар одржува лекција по "снег".

credits to Banzai

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4460 на: 29 Декември 2014, 12:13:05 pm »
Edno nemi e jasno samo - sto ocekuvate vie od zimska guma i od onie neiscisteni ulici sto bea vcera vecerta niz skopje ???
Da drzi isto kako na suvo i so letna guma ??? I sava da vozis i michelin ako ne prilagodis brzina,ako ne drzis rastojanie i ako ne stiskas naglo na papuca za kocenje so nagli startovi i zapiranja nema da imas nikakov problem so bilo koja zimska guma i sirina na guma..
Vcera eden mrmut so siecento go gledam pozadi mi se lepi celo vreme pa naglo mi koci pa mu vrti zadnica si vikam tipcevo ili pijano ili nekoj kurtasak tera..Na dvapati zapaliv 4 zmigavci vikam aj cisto dago predupredam da nemi se lepi ama aber nema koga od ilindenska na semaforot kaj zoloska za levo vrtenje ja vrtam i go gledam tipceto svrte i svrte i svrte i se usuka na trotoar svrten nakaj zoloska vo obratna nasoka ( stoka ).

Со Армекс вчера цел ден возевме, и 5-6 такви случаи видовме, ако не беа и повеќе. Извртувања на семафори колку сакаш.

Значи еве изјавувам пред сите: Ако некој ставил зимски гуми само на предните тркала и мисли дека завршил работа е кретен

Не се извинувам ако некого навредив.
« Последно менување: 29 Декември 2014, 12:26:04 pm Миле Џонтра »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #4461 на: 29 Декември 2014, 12:18:56 pm »
„Зимски работи“ се ланци? Треба да ставам и позади? Па немам форестер (нажалост), па да ставам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4462 на: 29 Декември 2014, 12:26:29 pm »
Лапсус.... мислев гуми. Поправено. Не се сеќавам како зборот ми промакнал.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4463 на: 29 Декември 2014, 12:49:17 pm »
Mercedesite i Bmwnjata bea smesni vcera.
Edvaj trgaa i vozea.
Ugornicata pred plasticarska bese interesna :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4464 на: 29 Декември 2014, 13:04:28 pm »
jas se spremam, so lanci zimovo da minuvam po planini za nokno skijanje... denojve ke vezbam vrzuenje lancii, a mislev samo na predni gumi da staam sega me zamislivte... ima negde yu-tub objasnuvanje...

ej daa BMwinja sum trkal na sneg denojvee  :)
« Последно менување: 29 Декември 2014, 13:12:33 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4465 на: 29 Декември 2014, 14:07:51 pm »
Едно прашвање можи?

Пошто немам возено со зимски гуми, односно воопшто на снег, пред да тргнам некаде подалеку барем со знаење да се наоружам.
Колку лепат тие зимските гуми, и дали ќе имам потреба од ставање на синџири за пострмни угорници,
и дали е за очекување да тргнам под рачна на 10% угорнина ете да речиме на тврдо нагазен снег.

Пат пример, Пелистер, до Молика, или било кој планински.
Од Traction control имам само две човечки нозе.

Мраз не прашувам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4466 на: 29 Декември 2014, 14:13:47 pm »
Traction control треба да се исклучи кога возиш на снег.

Зависи од самата гума, од профилот, компонентите, шарата итн итн, колку ќе биде способна да „лепи“. Во зависност од стрмнината, можеби ќе имаш потреба да ставиш ланци, можеби не. Ако застанеш на стрмнината и ако е подмрзнато доле, ќе ти биде многу интересно, особено ако колата сака да се лизга надоле :)

Веројатно подобро би ти било уште од доле да ја „фаќаш“ угорницата, за да не дојдеш до момент да треба да тргаш со ручна.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #4467 на: 29 Декември 2014, 14:17:11 pm »
На угорница од 10% со снег од место ке тргнеш... ама кога ке се стопи снегот :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17605
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4468 на: 29 Декември 2014, 14:18:19 pm »
И јас немам големо искуство за возење на снег но знам дека не смееш да очекуваш колата да се однесува како и на влажен асфалт.
Помагаат при кочење и тргање но на 10% нагорнина мислам дека нема да тргнеш. Доколку си фатиш константно темпо нагоре би требало да стигнеш на дестинацијата без проблем. Ако си го возел истиот пат претходно, овој пат ќе го возиш со 40% помала брзина и 100% поголема концентрација.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #4469 на: 29 Декември 2014, 14:25:03 pm »