Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484585 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3975 на: 06 Ноември 2014, 11:28:15 am »
Исто многу битен фактор се комплексите, кој како се иде позападно се помали..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #3976 на: 06 Ноември 2014, 11:38:40 am »
На формумов многу малку луѓе користат премиум брендови на гуми. Ако погледнете наназад, повеќе се зборува за премиум бренд гумите отколку луѓе што ги купуваат. Уште помалку луѓе кои се надвор од форумов купуваат премиум гуми, воглавно се возат нискобуџетни или мид гуми. Тоа не значи дека треба да кажуваме дека „исто ти се фаќа дали ќе возиш Wanli Snowgrip или ќе возиш Dunlop Wintersport 4D" пошто не е е исто.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3977 на: 06 Ноември 2014, 11:46:45 am »
У глобала сите знаеме кој сме што сме, ама пусти комплекси..

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #3978 на: 06 Ноември 2014, 12:22:38 pm »
Еве го и моето размислување. Скоро купив нови зимски гуми, ама со оглед на тоа што имаме сува зима без снегови и со тоа што само ноќните температури се под нула, можеби за ова поднебје најдобар избор би биле м+s гуми. Возев такви на претходната кола (bf goodrich g force winter) и тоа во периоди кога имаше снегови во Македонија и кога во 7 саат сабајле на температури од минус возев на нерасчистен автопат КУ-СК секојдневно, а иста ситуација беше и во самите градови (улици нерасчистени). Секогаш екипите на улици и патишта се изненадени кога ќе падне снег во декември или јануари. Зборот ми е дека ниту еднаш не ме разочараа тие гуми во прави зимски услови, а во потоплите денови се однесуваа уште подобро. Значи човек ако купи вакви гуми ќе може комотно да ги вози наместо 4 месеци 6 месеци а притоа летните да се возат само во летни услови. Плус тие гуми не се ниту премиум бренд туку се среден бренд и не само јас туку и многу други луѓе знам што беа задоволни. Мислам дека премиум брендовите повеќе внимание посветуваат на намалување на триењето што доведува до пониска потрошувачка, помала абење на поголема километража и помала бучавост на поголеми брзини. Не велам дека не се подобри на директен тест на снег и на ниски температури туку како шти кажа некој погоре резултатите би им биле 15 посто подобри а не 50-100 посто како некој тука што пишува.
Зини да ти кажу.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #3979 на: 06 Ноември 2014, 12:30:54 pm »
За сите овие што правиме муабет како Мишелин Алпин а4 и новиот модел 5, Гудјиер Ултра грип, Барум Поларис, Нокиан Д3 се м+с гуми.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #3980 на: 06 Ноември 2014, 12:33:00 pm »
Веројатно мислеше на AllSeason гуми. Јас би попрво би земал пар добри AllSeason гуми, отколку да дадам пари за ефтн сет зимски и ефтин сет летни. Убеден сум дека поефтно и подобро ќе поминам со таа комбинација, отколку со два ефтини сета. На кој му се читаат тестови:
http://www.tirerack.com/tires/tests/testDisplay.jsp?ttid=165

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #3981 на: 06 Ноември 2014, 13:01:33 pm »
Моја грешка, мислев на all season суми во комбинација со летни гуми ;) значи муабетот ми држи само за mid range гуми како ханкок, гудрич, нексен, нокиан, униројал итн. 
Зини да ти кажу.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #3982 на: 06 Ноември 2014, 13:03:55 pm »
Мојот став е дека, не мора по секоја цена да се купуваат премиум гуми, но барем да се купи нешто што е минимум задоволително.
Што се однесува до сигурноста, подобра заштита од тоа како ние си го цениме животот (својот и другите) нема.

@Симо

А застапени се тие ол сизон гуми кај нас?

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #3983 на: 06 Ноември 2014, 13:15:51 pm »
Затоа и има две крајности на нашите патишта. Од некој што вози во зима со келави летни гуми сите 4 различен модел до некој што вози пирели или гудјир зимски гуми. Страшно е што пред некое време еден таксист во Куманово ме убедуваше дека нема потреба од зимски гуми, а него не го интересира што не дај боже ќе носи на душа некои недолжни луѓе што ќе ги превезува. А дали зимските гуми ќе бидат средна класа или премиум не е страшно ако и двете се со доволно длабоки шари.
Зини да ти кажу.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3984 на: 06 Ноември 2014, 13:23:52 pm »
Сакате да кажете дека гумите ако имаат ознака M+S се олсизн гуми ? А во правилникот на мвр, овие гуми се водат како зимски, или ако побараш на нет, пишува Mud+Snow.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3985 на: 06 Ноември 2014, 13:34:41 pm »
Веројатно мислеше на AllSeason гуми. Јас би попрво би земал пар добри AllSeason гуми, отколку да дадам пари за ефтн сет зимски и ефтин сет летни. Убеден сум дека поефтно и подобро ќе поминам со таа комбинација, отколку со два ефтини сета. На кој му се читаат тестови:
http://www.tirerack.com/tires/tests/testDisplay.jsp?ttid=165

И јас исто... http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/Vector-4Seasons.htm

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3986 на: 06 Ноември 2014, 13:38:29 pm »
не, туку малку обратно. Ако се ол сизн гуми, може да се возат исто како да имаат м+с (не сум сигурен дали имаат таква ознака).

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #3987 на: 06 Ноември 2014, 13:41:36 pm »
Мојата логика е... пошто сум од СК и зимно време 95% возам низ Скојпево евентуално еднаш да тркнам до Банско (другите 5%)... во Скопје имаме 2-3 недли зима у просек со снегови и студови(такада не ти треба скупи зимски гуми ко за северниве земји со по 3 месеци прави зими)... од 10 000км годишно околу 2-3 000км се во зимскиот период каде ми е просечна брзина у градски услови 30-50км/ч, такада теоретски ми треба 12 год за да би ја истрошил шарата на гумата што  знаци попрво кје ми остарат и ќе ги фрлам, него што ќе ги извозам зимските гуми...затоа во мојов случај ми нема резон да фрлам 500-700евра за скапи зимски гуми. Болје дај повеќе пари за летни гуми пошто летоска повеќе се прави километража (се иде 2-3 пати до Грчка,Охрид).... и плус возиш нели на аутопут и со брзини изнад 100км/ч...
А за All-season не сум поборник... пошто и лете и зиме правиш компромис, ностоп ќе имаш бучна гума а и летата кај нас се баш жешки па кје ти се трасат брзо непотребно... тао само може во земји како Англија каде немаат снегови и мразови а немаат ни горештини :))

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #3988 на: 06 Ноември 2014, 13:44:21 pm »
И сега пак да прашам, ако гумата има стрикна ознака M+S, значи само оваа ознака, а нема планина или снегулка или да пишува додатно winter, тоа значи дека е олсизн и дека може да се вози во лето.
Кај мене позади савата ескимо S2 има само М+S ознака, а пак трајалките напред (лајно над лајната во гумите) има само снегулка, нема М+S.

Отсутен latko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #3989 на: 06 Ноември 2014, 14:54:34 pm »
Здраво дечки,
разгледував деновиве кои зимски гуми да ги земам. Во потесен избор беа (Continental, Michelin i Dunlop).
На крај се решив да бидат Continental.
Прашањето ми е, кој од следниве два модели мислите дека е подобро да се земе?
205/60 R16 TS 830 92H
или
205/55 R16 TS 850 92H
Поновиот модел -TS 850 го нема во изведба 205/60 R16.
Јас некако повеќе сум за 850ката, бидеќи сепак е понов модел со подобри карактеристики од 830, но од друга страна гумата би била малку пониска.
Секое мислење и коментар се добредојдени. Фала.