Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484774 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3945 на: 05 Ноември 2014, 18:12:26 pm »
Земав едни челични бандажи од Форд Сиера со намена да ги турам на Пежо 306. Одам на вулканизер и за ебани 1,5 мм - 2 мм не пасува централната дупка :) Ај утре на дребонг, него сакав да прашам - ако ги направи малку поголеми дали ке има некој проблем?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3946 на: 05 Ноември 2014, 18:17:25 pm »
Извини ако се понашам како експерт од областа на Гугл (више има експерт за Википедија), али централната дупка со цел е направена кнап. Тркалото уствари лежи на таа централна дупка, шрафовите се само да не испадне некаде. Ако ја напраи поголема, тркалото нема да биде точно на центар на оската по што ќе се јават осцилации горе-доле и од тоа биваат поголеми заебанции. Ако е доволно кадарен нека ја прошири на точниот дијаметар да немаш заебанции во иднина.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3947 на: 05 Ноември 2014, 18:21:12 pm »
Оваков одговор барав, фала ти. Далеку си од експерт за гуугл, сепак треба да бидеш понападен и да учествуваш во секоја тема од А до Ш за да добиеш таков епитет :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3948 на: 05 Ноември 2014, 18:22:17 pm »
Така е Мартин. Но челичните бандажи не се напраени да лежат на осовината. Тие се држат на штрафовите. На осовината лежат масивни алуминиумски бандажи како и бандажи со еден централен штраф и таму не смее да се згреши. Иначе кај челичниве не би требало да има проблем, пошто и онака се лабави дупките за некој милиметар кога се пасираат.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3949 на: 05 Ноември 2014, 18:27:15 pm »
Вака да појаснам. Фордовиве според таа страната за бандажи се со централна дупка од 63,4 мм а на пежото се 65,1 мм. Мислев дали ке е проблем да ги направи на 65,5 за да не излезе после заради некоја минијатурна грешка за 0.1 мм да мора пак да му ги носам :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #3950 на: 05 Ноември 2014, 18:30:50 pm »
До сега не сум видел лабави некој милиметар. Сите челични што сум ги имал фабрички биле кнап со централниот отвор. Еден милиметар е многу луфта. Се` треба да си биде кнап по правило, ако сакаш убаво да се тркала.
@Achtung, измери го лежиштето на тркалото, и таа димензија нека ти ги направи отворите дреарот. Максимум може да биде 1/10 од милиметар поголема.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3951 на: 05 Ноември 2014, 18:37:10 pm »
Симо прееска ке го измерев додека беше извадено тркалото ама немавме шублер. Утре ке одам до кај Орце во маџар маало па ке видиме - или ке вадам тркалото или евентуално од резервната гума бандажот ке измериме.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3952 на: 05 Ноември 2014, 18:39:40 pm »
Најубаво од резервната! ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3953 на: 05 Ноември 2014, 18:44:33 pm »
На челичен бандаж не би ја проширирувал централната дупка, нема простор, ќе се ослабне бандажот.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3954 на: 05 Ноември 2014, 18:45:12 pm »
Само едно ме плаши од резервната, никад не сум ја вадел и само еднашка сум ја видел на авто дизалица  кога бепе колата- баш пред некој ден кога мењав филтер за бензин па да не е случајно од некоја друга кола па тогаш да го изедам немиен :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #3955 на: 05 Ноември 2014, 18:47:02 pm »
Продај ги бандажите за Форд, купи си челични што одговаат на Пежо. Со ширење на дупката ќе ги заебеш, па после тоа ќе бидат бескорисни и единствено ќе бидат добри за во отпад. Ем ќе дадеш пари за дреар, ем ќе ги упропастиш бандажите.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3956 на: 05 Ноември 2014, 18:53:25 pm »
Станува збор за проширување од 1,7mm дијаметар, или ќе се симне 0,85mm од ивицата. Ни цел милиметар. Не верувам дека ќе се ослабне бандашот и дека ќе ги заебе. Може грешам, немам искуство со проширување на централен отвор на челични.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #3957 на: 05 Ноември 2014, 18:59:29 pm »
Ај ке видам што ке каже дреарот утре. Сигурно не сум јас првиот што му отишол со истата мака така да тој сифурно повеќе знае.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3958 на: 05 Ноември 2014, 19:03:58 pm »
Остај дреарот, за пари се може да се направи ама дали ќе чинат и дали безбедноста ќе остане иста.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3959 на: 05 Ноември 2014, 19:10:31 pm »
Така е Мартин. Но челичните бандажи не се напраени да лежат на осовината. Тие се држат на штрафовите. На осовината лежат масивни алуминиумски бандажи како и бандажи со еден централен штраф и таму не смее да се згреши. Иначе кај челичниве не би требало да има проблем, пошто и онака се лабави дупките за некој милиметар кога се пасираат.

Ова што ви кажав...

Јас поминав од истото и тогаш уште читав на интернет кога ги земав моите бандажи а така ми кажа и вулканизерот. Јас два пати ги носев на дреар. Еднаш не пасуваа за пола милиметар. Вториот пат за пола милиметар ги прошири и влегоа. Тогаш ми рече тој дека кај челични бандажи не лежи тркалото на осовината туку на штрафовите кои се стегаат за бандажот под некој си агол итн итн...