Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1483533 пати)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3930 на: 04 Ноември 2014, 23:45:12 pm »
Деновиве ви ја пратам конверзијацијава околу зимски гуми и ме заинтересира пошто планирав да набавам нови, али гледам стана НАТЕГАЊЕ :)
Се прави муабет koe е болје Корса или Поло или Пунто, други викаат: нема везе BMW боље :-D
Nexen е буџетна Корејска фирма што се пробива на светски пазар и тоа  BIG TIME, читајки по разни форуми од луѓе што веќе ги имаат монтирано гледам дека викаат дека се солидни гуми и за парите дека се ОДЛИЧНИ. Значи правиме муабет за 20-30% поефтини од буџетни гуми од источно европски пазар ( Тигар, Спортива,Матадор....) кои се кладам дека се направени со понова и подобра технологија пошто сепак се "made in Korea".
Затоа пред некој ден земав x4 Гуми Nexen WinGuard Sport 225/45r17, гумите не се воопшто лоши (сега за сега) мада мислам дека ќе супер избор за луѓе кои не се тркаат по улициве наши Скопски :)
Незнам како возите бре вие луѓе што ви се најбитни тие 5-10% во перформани на гумите, секоја ли кривина ја факјате со пролизгување ли ?????!!! :-D
Поздрав :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3931 на: 05 Ноември 2014, 00:02:52 am »
gledaj go klipov i kje ti stane jasno zasto baraat kvalitetni gumi bidejki kje padne sneg

http://youtu.be/rPrS0ITbRwI

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3932 на: 05 Ноември 2014, 08:32:56 am »
Незнам како возите бре вие луѓе што ви се најбитни тие 5-10% во перформани на гумите, секоја ли кривина ја факјате со пролизгување ли ?????!!! :-D

Не се работи за тоа. Тие неколку проценти разлика не се замо за фаќање кривини.

Замисли возиш навечер, зима, и пред тебе ненадејно имаш брејктест или (пупу недајбоже) од никаде се појавува пијан пешак кај шо не треба. А ти, секунда-две претходно, релаксирано си се тркалаш со 50 на саат.

Со поскапите гуми докочуваш за 20 метри

Со поевтините докочуваш за 22 метри (10% повеќе)

Внатре во тие 2 метри може да се случи све и свашта. Тие 5-10% можат да направат разлика меѓу „у пизду матер, за малце!“ и панично вртење телефони по брза помош и полиција.

Затоа, секогаш сакаме да ги купиме најдобирте гуми кои нашиот новчаник може да ги поднесе. На гуми не се штеди никогаш. Подобрата гума е секогаш подобра, дури и на мали брзини, а не само на големи брзини.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3933 на: 05 Ноември 2014, 08:45:00 am »
Мислам дека не треба да има различни производители на гуми. Треба да постојат едни и единствени, најдобри.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #3934 на: 05 Ноември 2014, 09:22:41 am »
subaru forester ,kia soul ... tie se so nexen gumi  [ne mi teknuva i koi drugi modeli  imaa]

Јас мојот го добив со Bridgestone гуми, не со Нексен. Не зборете на памет.

Затоа, секогаш сакаме да ги купиме најдобирте гуми кои нашиот новчаник може да ги поднесе. На гуми не се штеди никогаш. Подобрата гума е секогаш подобра, дури и на мали брзини, а не само на големи брзини.

So true. Место да се даваат пари на непотребни работи (али фелни, незнам у колку бои и со колку краци, озвучење ко да ќе се живее во кола, exhaust tips), гумите треба да се на прво место. Заедно со асални кочници, нормални фарови и останата опрема која може да смени многу дојде до недај Боже нешто.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #3935 на: 05 Ноември 2014, 09:34:13 am »
Можда зависи кој период, кој модел итн итн...

На пример, прошлите Мазди 6 ако добро се сеќавам стигаа со Данлоп и Јокохама. Од службените Кедија, едно стигна со Бриџстон, едно со Фајрстон, едно со Ханкоок.

Така да, не мора да значи дека ако твојот Форестер бил со Бриџстон, дека сите биле со Бриџстон.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #3936 на: 05 Ноември 2014, 09:37:51 am »
Знам дека кај Фордовите се вртат 3 бренда, Мишелин, Ханкок и Бриџстоун. Други не сум видел. Мојата беше со Бриџстон, наредната со Ханкок сега фејслифтот не знам. Мондеата, Фокусите се со Мишелин.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #3937 на: 05 Ноември 2014, 10:00:37 am »
Да се слагам со тебе, но не секогаш гумите главен фактор за навремено кочење... ако си мајмун што лета по Скопскиве улици (ко што има) ни најбољи гуми, ни најбољи кочници не те спашаваат.... :)
Муабетот ми е... ако си "нормален" возач, боље имај нови поефтини гуми (Nexen,Matador...) него да имаш 5-6год. стари и ќељави Мишелинки .... :)

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #3938 на: 05 Ноември 2014, 13:41:59 pm »
subaru forester ,kia soul ... tie se so nexen gumi  [ne mi teknuva i koi drugi modeli  imaa]
јас си ставив нексен кај мене на арото... малку ги возам.. ама сум презадоволен до сега..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3939 на: 05 Ноември 2014, 17:21:51 pm »
Деновиве ви ја пратам конверзијацијава околу зимски гуми и ме заинтересира пошто планирав да набавам нови, али гледам стана НАТЕГАЊЕ :)
Се прави муабет koe е болје Корса или Поло или Пунто, други викаат: нема везе BMW боље :-D
Nexen е буџетна Корејска фирма што се пробива на светски пазар и тоа  BIG TIME, читајки по разни форуми од луѓе што веќе ги имаат монтирано гледам дека викаат дека се солидни гуми и за парите дека се ОДЛИЧНИ. Значи правиме муабет за 20-30% поефтини од буџетни гуми од источно европски пазар ( Тигар, Спортива,Матадор....) кои се кладам дека се направени со понова и подобра технологија пошто сепак се "made in Korea".
Затоа пред некој ден земав x4 Гуми Nexen WinGuard Sport 225/45r17, гумите не се воопшто лоши (сега за сега) мада мислам дека ќе супер избор за луѓе кои не се тркаат по улициве наши Скопски :)
Поздрав :)

Со здравје да си ги ги возиш.
Јас имам само едно прашање: Да имаше Continental  за исти пари како Nexen, кои гуми ќе ги купеше?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3940 на: 05 Ноември 2014, 17:46:44 pm »
Да се слагам со тебе, но не секогаш гумите главен фактор за навремено кочење... ако си мајмун што лета по Скопскиве улици (ко што има) ни најбољи гуми, ни најбољи кочници не те спашаваат.... :)
Муабетот ми е... ако си "нормален" возач, боље имај нови поефтини гуми (Nexen,Matador...) него да имаш 5-6год. стари и ќељави Мишелинки .... :)

Пак не разбираш другарче.
Еве да речеме дека си нормален возач и не правиш лудории со колата. Пак поквалитетните гуми ти прават разлика во непредвидливи ситуации од оние другите.
А да не се лажеме, Нексен не се 30% поевтини од Сава, Тигар и Матадор, туку се скоро иста цена, која е бајаги блиска и поднослива до оние стварно добрите гуми.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #3941 на: 05 Ноември 2014, 17:52:39 pm »
Момци што мислите, време ли е за промена на летниот сет или уште е рано?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3942 на: 05 Ноември 2014, 17:58:40 pm »
Зошто би било рано?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #3943 на: 05 Ноември 2014, 18:04:03 pm »
Шо знам :) Си мислев зошто преку ден знае да биде топло сеуште. Зато и прашав се мислев ама викендов ќе ги мењам. :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3944 на: 05 Ноември 2014, 18:07:29 pm »