Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486604 пати)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3795 на: 25 Октомври 2014, 21:02:33 pm »
вака моментално имам летни 205/55 р16...во сервис денес ми препорачаа 195/65 р15 зимски како демек ке сум добиел подобра стабилност, и пониска цена...Дали ова има врска или е празен муабет..пошо де сега на возилат какви летни сум имла по димензија гуми, и такви зимски сум купувал.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3796 на: 25 Октомври 2014, 21:12:38 pm »
http://www.tacomaworld.com/forum/tirecalc.php?tires=205-55r16-195-65r15

Тркалата се разликуваат во дијаметар за многу мала вредност. За поефтини, поефтини се, тоа е сигурно. Подобра стабилност не знам, ако нешто би одела во минус стабилноста, затоа што ефективно ќе се намали контактната површина за 1cm по тркало. Генерално заради поефтини гуми се симнуваат луѓе по еден (некогаш и два) инч.

Исплатливо е да одиш на 15ки единствено ако имаш вишок 15ки бандажи што ти се тркалаат низ дома.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Re: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3797 на: 25 Октомври 2014, 21:39:11 pm »
вака моментално имам летни 205/55 р16...во сервис денес ми препорачаа 195/65 р15 зимски како демек ке сум добиел подобра стабилност, и пониска цена...Дали ова има врска или е празен муабет..пошо де сега на возилат какви летни сум имла по димензија гуми, и такви зимски сум купувал.
Убаво ти препорачале.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3798 на: 25 Октомври 2014, 21:55:37 pm »
Тркалата се разликуваат во дијаметар за многу мала вредност. За поефтини, поефтини се, тоа е сигурно. Подобра стабилност не знам, ако нешто би одела во минус стабилноста, затоа што ефективно ќе се намали контактната површина за 1cm по тркало. Генерално заради поефтини гуми се симнуваат луѓе по еден (некогаш и два) инч.ж

Со намалување на ширината на гумата не се намалува контактната површина. Нагазот се стеснува во една оска, но во другата оска пропорционално се растегнува, па вкупната површина е непроменета.

Немаш никаков зијан ако ставиш повисока зимска гума, напротив.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #3799 на: 25 Октомври 2014, 22:03:39 pm »

Исплатливо е да одиш на 15ки единствено ако имаш вишок 15ки бандажи што ти се тркалаат низ дома.

Или ако разликата во цена помеѓу 15ки и 16ки е поголема од цената на половни челични бандажи ;D

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34296
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3800 на: 25 Октомври 2014, 23:07:34 pm »
Obi;no zimskata guma treba da e poniska a ne povisoka. Од причина што на зимска гума можеби ќе имаш потреба да ставиш ланци, па со пониска гума полесно се местат и има поголем clearance.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #3801 на: 25 Октомври 2014, 23:13:07 pm »
Дај миле ти се молам немој вакви... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3802 на: 25 Октомври 2014, 23:15:48 pm »
Ајдеее, сега ќе критикуваме common sense?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3803 на: 25 Октомври 2014, 23:19:13 pm »
Мојот common sense вели (ако го пратиш муабетот) дека става гума со повисок sidewall не повисока гума севкупно.
Мојот common sense вели, зимска гума - не бара ланец. Најчесто ставаат ланци, јунаците со летни гуми.
Мојот common sense вели пониска гума - понизок грануд клиренс на целото возило - не баш фин муабет за снег.
Што вели твојот common sense?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3804 на: 26 Октомври 2014, 00:13:19 am »
Мојот се разликува од твојот до некаде.
- првото сум го испуштл, My bad
- зимска гума БАРА ланец, само не си се нашол во ситуација да ти затреба. Твојата кола е нежна и не ни може да се стави во ситуации да и затреба, а веруј ми, јунаците со летни јас ги нарекувам глупаци со летни гуми во такви ситуации. Зимска гума + ланец во правата ситуација е право јунаштво, не е инсенити ;)
- твојов сенс малце е инсензитив. Ниска гума - да. Пониска гума - не. Па колку може да е разликата меѓу висина 65 и 70 рецимо за гума со нормални димензии да речеме 175 - 14? Баш и нема забележлива разлика на снег. Додека разликата меѓу R13 i R17 да речеме е голема. Но обично R13 се потесни гуми од R17, па подобро се снаоѓаат низ снег.

Сепак, фино е да се има различен шмек кон работите. Така сме покомплетни како тим ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #3805 на: 26 Октомври 2014, 01:26:14 am »
за R14 за патничка гума 70 е највисокото што можеш да го добиеш на пазарот,а ти викаш ниска гума абееее џонтра,ниска 14ка е 50 профил

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3806 на: 26 Октомври 2014, 02:58:20 am »
Смичка, за што зборуваш бе другар?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #3807 на: 26 Октомври 2014, 08:31:32 am »
Да надополнам:

http://www.autoexpress.co.uk/accessories-tyres/66645/winter-tyres-test-reviews-and-prices-2014

1. Nokian,
2. Conti,
3. Goodyear.

"we headed for the sub-zero temperatures of Nokian’s test centre"

Неморале баш да идат на терен на нечив производител, глупи енглези. Или Нокиан највеќе платиле за ривјуто?!

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #3808 на: 26 Октомври 2014, 09:09:13 am »
Нормално, кој не би им дал прво место, одиш на Конти стазата - Конти победува, Гудјир- исто. Добар е Нокианот, и релативно независни тестови потврдуваат квалитетни пневматици. Моето скромно искуство од 3 зими со WR G2 беше крајно задоволително, исто така. Не најдобар, ама чисто солиден.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3809 на: 26 Октомври 2014, 09:37:50 am »

Неморале баш да идат на терен на нечив производител, глупи енглези. Или Нокиан највеќе платиле за ривјуто?!

На ADAC не може да му се верува!