Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780911 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3210 на: 20 Ноември 2013, 21:24:35 pm »
e da ama na 3 atmosveri izgledaat kako istuseni.,.. pisi ako znaes zosto e podobro potenka guma, me interesira. Patem ista visina se so starite.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #3211 на: 20 Ноември 2013, 21:47:56 pm »
Petlas zimski gumi prodava eden decko u Tetovo, a i ne se tolku evtini, slicni so Hankook, Sava, Kleber, Fulda ili Nokian.
On gi fali mnogu i garantira do 3,4 sezoni bez problem, posto se proizveduvaat vo sorabotka so Bridgestone.

Кој ги продава во Тетово? Може контакт или локација?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3212 на: 20 Ноември 2013, 21:52:38 pm »
и мене ме занима истово...

инаку дуле...

кога идеш накај лешок,  од кај стадионот, после џепчиште, од лева страна, има еден вулканизер. некако како последен  дуќан е, така бајаги поголем. сум бил кај него има некаков нов германски бренд на гуми. ми ги фалеше еднаш кога бев кај него за дупната гума и со цени е за некои 10-тина проценти поевтино од другиве извикани брендови... турив јас слики во темата за гуми општо,  од гумите тогаш-летни беа. имаше со разни фактори гуми... баш ако имаш време појди до кај него, ако не јас во сабота сигурно ке идам да видам што има да понуди... ако идеш утре евентуално, провери ми цена за 195-60-15 зимски што има и која цена...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #3213 на: 20 Ноември 2013, 21:58:52 pm »
izvikani brendovi - da se slagam. Stom e od Tetovo se znae cena top, kvalitet Gjerman. pisi kaj e cuekot i telefon da mu se javimo da kupimo i nie drugite poeftino i poarno.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #3214 на: 20 Ноември 2013, 22:32:14 pm »

инаку дуле...

кога идеш накај лешок,  од кај стадионот, после џепчиште, од лева страна, има еден вулканизер. некако како последен  дуќан е, така бајаги поголем. сум бил кај него има некаков нов германски бренд на гуми. ми ги фалеше еднаш кога бев кај него за дупната гума и со цени е за некои 10-тина проценти поевтино од другиве извикани брендови... турив јас слики во темата за гуми општо,  од гумите тогаш-летни беа. имаше со разни фактори гуми... баш ако имаш време појди до кај него, ако не јас во сабота сигурно ке идам да видам што има да понуди... ако идеш утре евентуално, провери ми цена за 195-60-15 зимски што има и која цена...

Хммм... не знам кој е, ама ако одам ќе се распрашам па ќе ти кажам. Можно е и да му се постари гумите па затоа поефтино да ги дава. Ако доаѓаш во Тетово прашај го вукланизерот што е до макпетрол пумпата на влез во Тетово. Тој исто така е ефтин.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3215 на: 20 Ноември 2013, 22:37:16 pm »
e da ama na 3 atmosveri izgledaat kako istuseni.,.. pisi ako znaes zosto e podobro potenka guma, me interesira. Patem ista visina se so starite.

Кога гумата е потенка во услови на снег тежината на колата се распоредува на помала површина отколку кога гумата би била поширока. Бидејќи има повеќе тежина на површината гумата повеќе стиска на мразот и:
1. Гумата успева крампоните да ги забие подлабоко во снегот што значи помалку лизгање
2. Гумата „сече“ како нож низ снегот и има поголема веројатност дека ќе допре до асфалт, на пример ако патот е малку завеан што исто така значи подобар контакт со подлогата.

Истото важи и за на дожд. Потенката гума полесно и побрзо сече низ водата и допира до подлогата што обезбедува подобар контакт и подобра стабилност.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #3216 на: 21 Ноември 2013, 07:26:57 am »
затоа значи шлешерине зимава ќе ги видиш десно паркирани по стража... дека имаат по 10-тина гуми баш за да се намали притисокот, башка само на 2 е погонот и тука не може да се створи доволно триење за да го движи...
До сега не сум возел на мраз, или ептен кратко, 40-50 метри на угорница(тука пред куќа ми е местото) ама не било страшно, има некој на саглам мраз возено со ланци? има ефект, се забиваат в мраз или па е лизгајци..

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3217 на: 21 Ноември 2013, 08:39:47 am »
pisi ako znaes zosto e podobro potenka guma, me interesira. Patem ista visina se so starite.

Eднаш одамна веќе го дискутиравме ова:

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,5461.msg276133.html#msg276133

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3218 на: 21 Ноември 2013, 09:49:18 am »

инаку дуле...

кога идеш накај лешок,  од кај стадионот, после џепчиште, од лева страна, има еден вулканизер. некако како последен  дуќан е, така бајаги поголем. сум бил кај него има некаков нов германски бренд на гуми. ми ги фалеше еднаш кога бев кај него за дупната гума и со цени е за некои 10-тина проценти поевтино од другиве извикани брендови... турив јас слики во темата за гуми општо,  од гумите тогаш-летни беа. имаше со разни фактори гуми... баш ако имаш време појди до кај него, ако не јас во сабота сигурно ке идам да видам што има да понуди... ако идеш утре евентуално, провери ми цена за 195-60-15 зимски што има и која цена...

Хммм... не знам кој е, ама ако одам ќе се распрашам па ќе ти кажам. Можно е и да му се постари гумите па затоа поефтино да ги дава. Ако доаѓаш во Тетово прашај го вукланизерот што е до макпетрол пумпата на влез во Тетово. Тој исто така е ефтин.

нешто малава не ми е арна, па не сум сигурен више, ама нај веројатно ке идам и во сабота ке видам... инаку пред малку турив 2 нови напред, зимски на тигар. 195-60-15 3150 денари со се монтажа и балансирање.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3219 на: 21 Ноември 2013, 09:57:32 am »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3220 на: 21 Ноември 2013, 10:02:45 am »
Добра гума се покажа http://www.tyretest.com/wintercar_tyres/tigar/wintera/index.html

еј да... тоа што го приметив е дека е релативно тивка гумата... за разлика од претходниот сет што го имав, зимскиот сетап ми беше бучен... додуша ако отвориш прозор, инаки внатре не... има јака изолација на колава...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3221 на: 21 Ноември 2013, 10:09:13 am »
Добра гума се покажа http://www.tyretest.com/wintercar_tyres/tigar/wintera/index.html

adac вика дека на снег и мраз се ок, ама на суво и влажно биле криминал

на последниот тест во кој што се појавија имаа најниска оценка, „непрепорачано“

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3222 на: 21 Ноември 2013, 10:10:45 am »
Што у превод му доаѓа дека за наши услови не е препорачлива.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #3223 на: 21 Ноември 2013, 10:15:47 am »
Што у превод му доаѓа дека за наши услови не е препорачлива.

да. од друга страна, цената...

Отсутен zoco

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #3224 на: 21 Ноември 2013, 13:15:39 pm »
Здраво

Совет за зимски гуми Goodyear UltraGrip 8, дали се добри за цената.

позз