Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780900 пати)

Отсутен D(runk)river

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3195 на: 20 Ноември 2013, 13:42:25 pm »
Ја ти препорачувам да си носиш и ланци, без разлика на зимската гума, оти ако те факти меќава на Маврово или Стража, само ланец те спасува - верувај, од искуство ти кажувам. Возам секоја зима со зимска гума, ама неколку пати ланец ме вадел од снег...а за цајканите, не ти гарантира никој, може у момент да му текне дека мора да имаш и ланци и оп шлап казна, па оди жали се...
Кога возиш немој да пиеш.....пијуцкај!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #3196 на: 20 Ноември 2013, 14:43:38 pm »
Дечки да прашам нешто. Ме интересира дали иако имам 4 зимски пневматици до доволна длабочина на шарите на истите, мора да имам ланци како дел од зимската опрема во возилото, ако сум надвор од населено место, т.е дали можат да ми прават проблеми Сообраќајците ако немам ланци во опрема, а имам 4 зимски гуми.?
Неможе да ти прават проблеми.

НО! Може некаде да не те пуштат да поминеш. Пред некоја година кога се враќав од Охрид завеана беше стража. Јас си свиркав додека „џиповите“ палеа оган покрај патот и цели колони возила стоеја. Но, на излегување од стража веќе (доле кај гостивар) џандарите не пуштаа нагоре без ланци МОНТИРАНИ на тркала. Не во гепек. Чекаа луѓето 4-5 саати да превее и да поминат чистачи за да продолжат. Од друга страна тие со ланци си немаа гајле и си поминаа. Јас со континентал ТС800 исто така си немав ВООПШТО НИКАКВО ГАЈЛЕ, ама да закаснев ќе мораше да местам ланци - иако немаше потреба.

Истото и на кожуф го имааат барано џандари. И накај Шара нагоре. Сигурно и на други места ама јас не сум сретнал.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #3197 на: 20 Ноември 2013, 15:39:14 pm »

kade toj pred mene tamu i jas. kolku toj tolku i jas (uslovno kazano)
bez lanci.Sneg...baagji/// Kaj gostivar imase dzandari i bese zabraneto samo za teski vozila. Ako vo zakon pisuva deka ne mi treba lanec so 4 zimski gumi nema da ti zabrani da vozis osven ako ima lavina ili nekoj go ukral mostot!

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #3198 на: 20 Ноември 2013, 15:46:51 pm »
Ima nekoj informacija sto gumi se Petlas?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #3199 на: 20 Ноември 2013, 15:48:38 pm »
Непознавањето на името не ти кажува повеќе од доволно?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
« Одговори #3200 на: 20 Ноември 2013, 15:55:12 pm »
Ne jas sum gi slusal, i znam deka se turski no prasanjeto mi bese povekje u vrska so kvalitetot, nekoe iskustvo :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3201 на: 20 Ноември 2013, 16:06:12 pm »
Da turski se no nitu jas neznam nesto pojke :) , na net moze dase njnde sigurno nesto... Ako dobro se sekavam samo na gooolemite dimenzii im bea povolni cenite...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3202 на: 20 Ноември 2013, 19:43:47 pm »
имињата ништо не значат... мишелин, фулда, сава, дрн дрн дрн... нај битна е суровината и квалитетот во изработката а шарите се ирелевантни дали се со 3 баклавки или 4 баклавки ама понакосо... никој не ти гарантира дека ке имаш добра гума со ниеден испукан бренд... ете колегата на фаланга плаче од ганц нови гуми сава... и сега?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #3203 на: 20 Ноември 2013, 19:59:07 pm »
Сега нека си купи Continental.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3204 на: 20 Ноември 2013, 20:02:08 pm »
имињата ништо не значат... мишелин, фулда, сава, дрн дрн дрн... нај битна е суровината и квалитетот во изработката а шарите се ирелевантни дали се со 3 баклавки или 4 баклавки ама понакосо... никој не ти гарантира дека ке имаш добра гума со ниеден испукан бренд... ете колегата на фаланга плаче од ганц нови гуми сава... и сега?

Ееее не збори и ти сеа. Земи Континентал ТС800 да видиш...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #3205 на: 20 Ноември 2013, 20:35:22 pm »
mene matadorot mi se pogodija mnogu poveke od fuldava, baska i stari bea skoro bez shara, ispukani-nikakvi, ali v sneg ne me ostavija, mnogu dobro se pokazaa. E sega tie bea 10mm posiroki od ovie, ne znam kolku pravi toa razlika, nekoi velat demek potanka guma bila poarna za v sneg, shto licno mislam deka toa e praznoverie.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3206 на: 20 Ноември 2013, 20:42:20 pm »
^

Кај сум прошол со 185/60/15 сум заглавил со 195/50/15, не ради тоа што првите биле потенки, него ради тоа што биле повисоки. Со вторите моторот легнува на снег, се губи тракцијата и осим лопата ништо друго не помага.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3207 на: 20 Ноември 2013, 20:48:07 pm »
mene matadorot mi se pogodija mnogu poveke od fuldava, baska i stari bea skoro bez shara, ispukani-nikakvi, ali v sneg ne me ostavija, mnogu dobro se pokazaa. E sega tie bea 10mm posiroki od ovie, ne znam kolku pravi toa razlika, nekoi velat demek potanka guma bila poarna za v sneg, shto licno mislam deka toa e praznoverie.
Не е празноверие, во право се. Прогуглај малце.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3208 на: 20 Ноември 2013, 20:55:15 pm »
Овде видов добри гуми

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
« Одговори #3209 на: 20 Ноември 2013, 21:21:14 pm »
Petlas zimski gumi prodava eden decko u Tetovo, a i ne se tolku evtini, slicni so Hankook, Sava, Kleber, Fulda ili Nokian.
On gi fali mnogu i garantira do 3,4 sezoni bez problem, posto se proizveduvaat vo sorabotka so Bridgestone.