Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780875 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3180 на: 19 Ноември 2013, 21:02:12 pm »
шо димензии и шо пари им бара?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3181 на: 19 Ноември 2013, 21:03:17 pm »
Шо знам ваљда 15-ки. Сакаш да прашам?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #3182 на: 19 Ноември 2013, 21:08:45 pm »
@falanga Треба и јас да земам зимски гуми па општо да се распрашам.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #3183 на: 19 Ноември 2013, 21:11:54 pm »
Прашај што димензија се, кој модел се точно и која цена :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3184 на: 19 Ноември 2013, 22:30:17 pm »
Има некој цена за зимски гуми 175/65/14?

Од пред месец дена:
175/65 R14 Barum Polaris 3 - 2900 den  Euroguma - Skopje http://www.euroguma.com.mk/

Фала многу :)

Hankook не знам модел 2720 парче.
Пирели 3700.
Гудјеар 3500.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3185 на: 20 Ноември 2013, 00:08:23 am »
Шо знам ваљда 15-ки. Сакаш да прашам?

сакам... за задни ке ги биде какви и да се...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3186 на: 20 Ноември 2013, 00:14:47 am »
Не знам дали е сериозен за продавањето ама ќе кажам дека има и побудали од него што би платиле за тие гуми :D

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #3187 на: 20 Ноември 2013, 01:02:40 am »
sava eskimo i ne e taka losa guma be! drugar na leon ja vozi vekje treta sezona... Jas poso cesto sum na sneg vozam vredestein snowtrac3 i sum prezadovolen od toa kako se ponasa i na suvo i na mokro pa i na sneg... mavrovo znae da bide zaebano zimno vreme pa gumive si gi odrabotuvaat parite :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #3188 на: 20 Ноември 2013, 09:03:00 am »
sava eskimo i ne e taka losa guma be! drugar na leon ja vozi vekje treta sezona... Jas poso cesto sum na sneg vozam vredestein snowtrac3 i sum prezadovolen od toa kako se ponasa i na suvo i na mokro pa i na sneg... mavrovo znae da bide zaebano zimno vreme pa gumive si gi odrabotuvaat parite :)

Егзекли. Далеку од лоша гума. Пар сезони ги возиме на службените возила (кои проаѓаат и по 500 км на ден), и до сега не сме имале било каков проблем.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3189 на: 20 Ноември 2013, 09:24:26 am »
falanga... ти прашај, а успат кажи ми на што кола се ставени... ако не сте информирани, ке ви дадам уште еден податок што ретко која компанија што произведува гуми го кажува во јавност... голема улога при изборот на гумата игра и тежината на возилото. што полесно возило, тоа по проблематично е за зимски гуми. конкретниот модел на сава е наменет за потешки возила и товарни возила од помал карактер (пикапи, каравани, и помали комбиња).

на мојон шлепер, што и да му турам, ке биде ок. имаше некој репер за тоа.. ми појаснуваа овие од пнеуматик професионалците.. густината на гумата т.е. каучукот, количината и дебелината на жиците вградени во гумата, со тоа и самата цврстина при налегнување бла бла бла...

начелно муабетот се заврши со заклучок дека секоја зимска гума со добра шара (длабочина) на снег и на мраз за било кое возило е добра. проблемот настанува кога треба да се вози на асвалт во преодниот период т.е. ова што е кај нас моментално... а ова кај нас некако потраја многу. заглавивме во есен... вечита есен. преку ден 15, навечер 5 степени, предолго... и тоа е проблем...

гуми за потешки возила ставени на лесно возило лизгаат на асвалт т.е. они не лизгаат туку реално им се намалува контактот со нагазната површина на асвалт во однос на летните гуми и даваат едно чуство на несигурност при возењето. на повисока температура од 5 степени, веќе омекнува гумата и нагазната површина се џвака, па со самото тоа не легнува како што треба на асвалтот и стабилноста е намалена...

затоа косилиците со 350 кила со се мотор и возач имаат проблем при ставање вакви гуми.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен D(runk)river

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #3190 на: 20 Ноември 2013, 12:40:45 pm »
Плиз, совет за зимска гума 215/17/45 - летната гума ми е 225-ка, ама мислам дека ќе може 215-ка за зима...и да не се многу скапи :-)
Кога возиш немој да пиеш.....пијуцкај!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #3191 на: 20 Ноември 2013, 12:46:06 pm »
Мислиш дека поефтино ќе поминеш со 215? И мислам дека премногу низок сајдвол ќе имаш во таа димензија, ко` за зимска гума. Ја би идел на 215/50/17 ако веќе бирам нова. Само цената би ми играла многу голема улога, пошто мислам дека оваа димензија е поскапичка троа.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен D(runk)river

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #3192 на: 20 Ноември 2013, 12:48:04 pm »
:-) не мислам јас ништо, затоа барам совет од поискусни... :-)
Кога возиш немој да пиеш.....пијуцкај!

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #3193 на: 20 Ноември 2013, 13:18:13 pm »
Дечки да прашам нешто. Ме интересира дали иако имам 4 зимски пневматици до доволна длабочина на шарите на истите, мора да имам ланци како дел од зимската опрема во возилото, ако сум надвор од населено место, т.е дали можат да ми прават проблеми Сообраќајците ако немам ланци во опрема, а имам 4 зимски гуми.?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #3194 на: 20 Ноември 2013, 13:21:44 pm »
По закон, ако имаш 4 зимски пневматици со шара над 4мм, не си обврзан да носиш ланци.

А сеа дали може сообраќаец да ти праи проблеми ....тука не му се мешам во паметот... :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.