Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1665998 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2700 на: 31 Јануари 2013, 21:04:46 pm »
AWD на летни гуми vs FWD на зимски гуми.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #2701 на: 31 Јануари 2013, 23:09:15 pm »
Добар тест. За да беше одличен требаше да има и тест на дожд и плус тест на температура од 12, 13 степени кога времето не е ни за летни ни за зимски. :-)
Баш ме интересира какви резултати ке се добијат тогаш :-)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #2702 на: 31 Јануари 2013, 23:11:01 pm »
Сигурен сум дека на таа температура подобра ќе биде летната гума. Но не така драстично подобра, ко` што е подобра зимската во вакви услови.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #2703 на: 31 Јануари 2013, 23:14:48 pm »
Еднаш да ме спасат од лизгање на снег и купување нов браник и фар (и најверојатно хауба и крило), зимските гуми се исплатат.

За нешто што ќе го користам најмалку 5 сезони, ептен се исплатат.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2704 на: 31 Јануари 2013, 23:18:13 pm »
Сигурен сум дека на таа температура подобра ќе биде летната гума. Но не така драстично подобра, ко` што е подобра зимската во вакви услови.

Хм.... Незнам баш. Тоа е температура на која и двете би требало да имаат многу блиски односно слични резултати... Дека е температура што прекршува...
Не сум наишол  на таков тест...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2705 на: 01 Февруари 2013, 08:24:30 am »
Еднаш да ме спасат од лизгање на снег и купување нов браник и фар (и најверојатно хауба и крило), зимските гуми се исплатат.

оваа проста релација за многумина е виша математика... никако да им влезе у глава

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #2706 на: 01 Февруари 2013, 08:27:44 am »

Хм.... Незнам баш. Тоа е температура на која и двете би требало да имаат многу блиски односно слични резултати... Дека е температура што прекршува...
Не сум наишол  на таков тест...
Моето мора да признаам скромно искуство (нити сум тестер нит сум профи гумар), покажало дека добрите летни гуми на 10-15 степени се одлични. Подобри од зимските, во сите услови кои може да се начекаат на тие температури.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #2707 на: 01 Февруари 2013, 08:57:26 am »
Од тоа што сум читал велат дека испод 7 степени зимската гума доаѓа до прав израз, зато што под 7 степени летната гума ги губи карактеристиките.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2708 на: 01 Февруари 2013, 09:13:04 am »

оваа проста релација за многумина е виша математика... никако да им влезе у глава

Ке заштедиш за фар, хауба, хладњак итн итн, но колата пак ке треба да ти оди на поправка зошто можеби тој позади тебе нема да застане, со летни ке биде...
И пак ке имаш браник, штопови, 5-та врата итн итн :) :) :)

И не ти треба проста математика у глава...Памет ти треба у глава...
И 500 математики да имаш, и зимски гуми, и 100 зимски гуми + резерва, ако немаш памет у црпката, се ти е џабе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2709 на: 01 Февруари 2013, 09:17:42 am »
Вистина, не треба математика. Ако на пример имаш зимски гуми, и те подбере Фокус РС на црвено со 215кмч и да си имал памет во главата, гарант излетал некаде. Така да џабе и памет.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #2710 на: 01 Февруари 2013, 09:29:53 am »
Ке заштедиш за фар, хауба, хладњак итн итн, но колата пак ке треба да ти оди на поправка зошто можеби тој позади тебе нема да застане, со летни ке биде...
И пак ке имаш браник, штопови, 5-та врата итн итн :) :) :)

И не ти треба проста математика у глава...Памет ти треба у глава...
И 500 математики да имаш, и зимски гуми, и 100 зимски гуми + резерва, ако немаш памет у црпката, се ти е џабе.

Никогаш не може да се елиминира ризикот за бељата што некој друг може да ја направи. Ама можам да го намалам ризикот јас да направам беља.

Good enough for me.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2711 на: 01 Февруари 2013, 09:42:42 am »
Никогаш не може да се елиминира ризикот за бељата што некој друг може да ја направи. Ама можам да го намалам ризикот јас да направам беља.

и ова... и ова е виша математика

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2712 на: 01 Февруари 2013, 10:40:36 am »
Ајде бе не се нервирајте, читам средина на февруар ќе падне под нула и се очекуваат врнежи од снег. :D ;D :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2713 на: 01 Февруари 2013, 10:42:36 am »
Тачно...Ризикот за беља што друг може да ти ја нанесе неможеш да ја елиминираш. Неможеш да го намалиш ризикот за беља што можеш ти да го направиш, но можеш да ја зголемиш веројатноста дека нема да направиш беља :) Но затоа можеш да ја зголемиш безбедноста на себеси и оние кои ги возиш :)

Каква игра на зборови...лол... :)
Него ти куре, колата у гаража и катанец додека не се стопи :)
Немаш зимски!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2714 на: 09 Февруари 2013, 16:49:55 pm »
Денес поприлично штрампав низ градов па го искористив моментот да напаравам една улична статистика околу користењето зимски гуми.

Земен е примерок од околу 50 - 60 возила.

70% од нашите сограѓани користат зимски гуми со што пријатно сум изненаден. Останатите 30% се ко мене и се со ултра летен сет на пневматици.

Интересно е што од корисниците на зимски гуми дури 90% се со 4 зимски гуми останатите се со 2 и 100% се монтирани на погонските тркала.

Тоа што ме изненади е дека од 10 луксузни возила кој влегоа во статистикава дури 8 се со летни гуми, додека сите ( дури 3) сув возила беа со гуми кој не се зимски но не се ни летни. Имаат крампони но ги немаат запчињата карактеристични за зимските.

Од аспект на истрошеност гумите во 90% случајеви беа во одлична форма а само кај неколку поради излижаност морав да се наведнам за да констатирам дал се работи за летна или зимска гума.

Скоро 100% од возилата со старост 0-5 години се со зимски гуми и истите се во одлична состојба.

Имав и некој други детаљи ама толку ми собира меморискава картица.

Закључок, догодина и ја ќе турам зимски  ;)