Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780157 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2430 на: 12 Декември 2012, 13:23:45 pm »
На право баш немам пробано при брзини помали од 5кмх, ама ете пример пред некој ден Молика на угорниците, застанав на сред угорница и морав да ја пуштам надолу некој метар на рикверс, и при то слегвање со 1-2 на сат трклата лизгаа, абс от не се уклуче. И јас мислам дека нема да работи на толку мали брзини.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #2431 на: 12 Декември 2012, 13:29:06 pm »
И како што претпоставував - притисокот во сите 4 гуми беше различен и несоодветен! Ова секогаш се случува кога менувам гуми во сервис - без разлика на сервисот. И секогаш „претпоставуваат“ колкав треба да биде, никогаш не се ни обиделе да те прашаат „а знаеш ли колкав треба да биде притисокот?“....... Така да, уште еден совет: Секогаш после промена на пневматици, проверете го притисокот во гумите.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #2432 на: 12 Декември 2012, 13:35:57 pm »
Секогаш ги пумпаат како ќе им дојде,у последно време стана модерно да ги пумпаат 2.2 без разлика дали е 14ка или 17ка,175 или 205

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2433 на: 12 Декември 2012, 13:43:59 pm »
И како што претпоставував - притисокот во сите 4 гуми беше различен и несоодветен! Ова секогаш се случува кога менувам гуми во сервис - без разлика на сервисот. И секогаш „претпоставуваат“ колкав треба да биде, никогаш не се ни обиделе да те прашаат „а знаеш ли колкав треба да биде притисокот?“....... Така да, уште еден совет: Секогаш после промена на пневматици, проверете го притисокот во гумите.
Normalno!!!
Duri i da im kazes kolku sakas (2.4 na letnite) moze da ne se desi toa sto go ocekuvas.
Uuuuu 2.4 mnogu e toa. Se ubacuva kolegata negov: 2.4 ohooooo decko ti kamion da ne vozis? Prviot: mnogu e 2.4 kaj nas po dupki. Vtoriot: ke osekjas sekoe kamce...

vikam: dobro aj...

I mi gi napumpaa 2.0 kako sto trebalo za mojata kola. A jas gi napumpav na Okta na prvoi stavanje gorivo.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2434 на: 12 Декември 2012, 13:49:52 pm »
Тоа го имав со Нисан Ноте-от, тој е 2.5 бари по прописи 185/55/15 димензија ми се чини (за профилот не сум сигурен, ширината и бандашот се тие). И се расправав со тие во мотоцентар додека се убедиме дека треба на 2.5 да ми ги напумпаат, и ме испратија со „мора да е грешка дечко, да си провериш ти пак, многу е тоа“.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #2435 на: 12 Декември 2012, 13:59:50 pm »
Секогаш ги пумпаат како ќе им дојде,у последно време стана модерно да ги пумпаат 2.2 без разлика дали е 14ка или 17ка,175 или 205

roki mislam deka ne e bitna dimenzijata, pritisokot si e toj vnatre i vo guma od tocak ako sakas ;D ;)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #2436 на: 12 Декември 2012, 14:06:52 pm »
Зимскиве се пумпаат + 0.2 од летните така ? Мислам имаше во темава, ама ме мрзи да листам назад..

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #2437 на: 12 Декември 2012, 14:09:09 pm »
- 0,28

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #2438 на: 12 Декември 2012, 14:47:57 pm »
Утрово во 7 саат беше -15, го носев таткоми на работа и на зајчев рид на патот пола беше со мраз, ама гајле нема, истера опелов  :) За надоле, во 2 го стаив, лазев полека кај што беше мразот

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #2439 на: 12 Декември 2012, 14:51:59 pm »
Затоа гуми јас сам си местам, не им вервам :D :D

Утрово во 7 саат беше -15, го носев таткоми на работа и на зајчев рид на патот пола беше со мраз, ама гајле нема, истера опелов  :) За надоле, во 2 го стаив, лазев полека кај што беше мразот

Ти што не дојде со татко ти на водно вчера, да видиме и испитаме колку е агилен опелот?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2440 на: 12 Декември 2012, 14:56:59 pm »
27 пати е спомнат „татко ми“ на Filomkd, во последните 100 пораки :D :D :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2441 на: 12 Декември 2012, 14:57:04 pm »
@Chlink Ќе ме умреш.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #2442 на: 12 Декември 2012, 14:59:21 pm »
Затоа гуми јас сам си местам, не им вервам :D :D

Утрово во 7 саат беше -15, го носев таткоми на работа и на зајчев рид на патот пола беше со мраз, ама гајле нема, истера опелов  :) За надоле, во 2 го стаив, лазев полека кај што беше мразот

Ти што не дојде со татко ти на водно вчера, да видиме и испитаме колку е агилен опелот?

Он не се упушта у такви авантури :D Вчера намерно кога го зализгав задниот дел кај новион кружен тек кај амсм, никој немаше на пат, па почна предавања да ми држи како тоа на вакво време се праеле најголемите бељи, ме отупе наредните 10-15 минути  :)

27 пати е спомнат „татко ми“ на Filomkd, во последните 100 пораки :D :D :D

Ова сакам на писмено да го видам, доказ  ;D

@Chlink Ќе ме умреш.

Немој, па со кого ке се подзакарам одвреме навреме  ;D ;D ;D ;D

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #2443 на: 12 Декември 2012, 19:00:41 pm »
После 20 дена market research и разгледани сите можни варијанти да се помине поефтино по можност со Р14-ки (ама не можеше :/), си земав Vredestein Snowtrack 3. Инаку дилемата беше Snowtrack 3 или Barum Polaris 3 со тоа што Барумот ми го даваа 800 денари поефтино, прашањето ми беше вреди ли да дадам 3200+???. И дадов :) Што беше пресудно: 1. Многу тестови каде Vredestein е добро оценета гума; 2. Не верувам дека Vredestein ја има моќта на Continental, Michelin и Dunlop за евентуално лобирање во тие тестови; 3. Тој што ми ги продаваше ги има истите на неговата кола (иако може да има и други марки што ги продава во истата продавница како Michelin, Bridgestone, Kleber и други) и вика дека ова му е трета сезона со нив, гумите на неговата кола се како нови. Прв впечаток: WOW! Само што не сум баш меродавен зошто сум девица во однос на возење зимски гуми. Можам да кажам дека возењето е доста меко, не забрзува како со Goodyear-от во лето ама не можам да се пожалам, се осеќам многу сигурно кога возам со нив, штета што и во Ѓорче фрлале сол па не можев да ги тестирам на мраз и снег :/

Отсутен ZeroCool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #2444 на: 12 Декември 2012, 19:13:51 pm »
После 20 дена market research и разгледани сите можни варијанти да се помине поефтино по можност со Р14-ки (ама не можеше :/), си земав Vredestein Snowtrack 3. Инаку дилемата беше Snowtrack 3 или Barum Polaris 3 со тоа што Барумот ми го даваа 800 денари поефтино, прашањето ми беше вреди ли да дадам 3200+???. И дадов :) Што беше пресудно: 1. Многу тестови каде Vredestein е добро оценета гума; 2. Не верувам дека Vredestein ја има моќта на Continental, Michelin и Dunlop за евентуално лобирање во тие тестови; 3. Тој што ми ги продаваше ги има истите на неговата кола (иако може да има и други марки што ги продава во истата продавница како Michelin, Bridgestone, Kleber и други) и вика дека ова му е трета сезона со нив, гумите на неговата кола се како нови. Прв впечаток: WOW! Само што не сум баш меродавен зошто сум девица во однос на возење зимски гуми. Можам да кажам дека возењето е доста меко, не забрзува како со Goodyear-от во лето ама не можам да се пожалам, се осеќам многу сигурно кога возам со нив, штета што и во Ѓорче фрлале сол па не можев да ги тестирам на мраз и снег :/

Jas istite gi zemav  isto kako tebe posle 2-3 nedeli mislenje i razgleduvanje po site mozni marketi i gumi gi isprobav na sneg odlicno se drzat duri i da nema nikakvo prolizguvanje  iako sneg ne ni vidov mnogu, cekame da padne nov i poobilen :) Kako i da e so zdravje da si gi vozis