Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780130 пати)

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2460 на: 13 Декември 2012, 09:00:46 am »
I jas mislam deka Continental e podobar od Michelin a i vo site testovi toa se potvrduva neznam zasto Michelin nema dobri rezultati na tesovite

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #2461 на: 13 Декември 2012, 09:28:55 am »
Ако може мала помош и совет некој. Вчера ми дадоа за задача  :) за девојкава женски гуми сосе бандажи да одберам. Бандажи најдов некој солидни по огласиве така да тоа не е проблем. Но за гуми се мислам доста. Сабајлево се јавуав по скоро сите продавници што ги знам и еве за која гуми што цена добив. Димензијата е 185/60 R15. Што би ми препорачале вие од ова, а ако има некој на ум друга гума слободно нека пише. Се работи за Сеат Ибица СЦ која што на зимски гуми во сезона ќе мине макс 2-3ккм од кој 90% се во градски услови. Заради тоа и не барам нешто од скапите брендови туку од средна класа која мислам и е доста добра со перформанси последниве години.

Nokian WR D3 -  77eu
Hankook W442 - 65eu
Kleber Kristal HP2 - 65еу
Vredestein Snowtrac3 - 77eu
Dayton - 51eu
Barum Polaris 3 - 56eu - Во понеделник стигаат, сите биле потрошени

Сите цени се со попуст за зимање на 4 гуми  8)
« Последно менување: 13 Декември 2012, 09:59:07 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #2462 на: 13 Декември 2012, 09:30:43 am »
Nokian WR D3 или Vredestein.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2463 на: 13 Декември 2012, 09:33:50 am »
Kleber Kristal.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #2464 на: 13 Декември 2012, 09:37:09 am »
Nokian, јас земав Bridgestone LM30 не ти ги понудија од Мотоцентар? од 5200 на 4000 ја спуштија цената, вака не се лоши сега за сега.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #2465 на: 13 Декември 2012, 09:55:37 am »
Не ги ни прашав за Бриџстон, а и попуст 15% ми рече така да не верувам дека ќе ми ги спушти толку. Чекам уште Еурогума да отворат да прашам за Семперит Спид Грип 2 и после ќе се решава. За нокианот сум највеќе и јас, ама последниот збор не е мој  ;)

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #2466 на: 13 Декември 2012, 10:02:58 am »
Ако може мала помош и совет некој. Вчера ми дадоа за задача  :) за девојкава женски гуми сосе бандажи да одберам. Бандажи најдов некој солидни по огласиве така да тоа не е проблем. Но за гуми се мислам доста. Сабајлево се јавуав по скоро сите продавници што ги знам и еве за која гуми што цена добив. Димензијата е 185/60 R15. Што би ми препорачале вие од ова, а ако има некој на ум друга гума слободно нека пише. Се работи за Сеат Ибица СЦ која што на зимски гуми во сезона ќе мине макс 2-3ккм од кој 90% се во градски услови. Заради тоа и не барам нешто од скапите брендови туку од средна класа која мислам и е доста добра со перформанси последниве години.

Nokian WR D3 -  77eu
Hankook W442 - 65eu
Kleber Kristal HP2 - 65еу
Vredestein Snowtrac3 - 77eu
Dayton - 51eu

Сите цени се со попуст за зимање на 4 гуми  8)

Оди во европагуми и прашај пак за цена, откако ќе ти каже цена, кажи му дека имаш планирано 3700 ден за гуми и дека се мислиш меѓу BfGoodrich, Barum Polaris или Vredestein Snowtrac, и ќе ти ја спушти цената на Вредестеин-от. Човекот што ги продава ги има на неговата Тојота трета сезона, погледни ги, и сам увери се колку се оштетени. Инаку продаваат и Мишелин и Бриџстон ама човеков (Александар- мислам дека е директор) ги вози Вредестеинот, мене тоа ми значеше при изборот, на други може не им значи... Наместо Dayton-от јас би размислувал за BfGoodrich цена 3688 ден или Barum Polaris 3 3200 ден, цените се за твојата димензија. Bf го имаш во Олимпико, Барумот во Еврогума карши цветен пазар.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #2467 на: 13 Декември 2012, 10:08:26 am »
Мој нај добронамерен совет,ако сакаш да поминеш поевтино,не ти битен брендот,не ти е битно што ги нема на ниту еден реномиран тест,а сепак е одлична гума,која имав прилика да ја испробам на овој малку снег што го имавме во Скопје.

Matador mp 59 Nordicca

Еве и нешто што кажуваат луѓе што ги возеле: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Matador/MP-59-Nordicca-MS.htm

Неможам да тврдам,и да убедувам некој дека гумата е совршена,бидејки и јас бев голем скептик а сепак ги задоволи моите очекувања.

Еве го увозникот на гумиве: http://www.multibrend.com.mk/Gumi.aspx

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
« Одговори #2468 на: 13 Декември 2012, 10:08:33 am »
Ако сакаш ефтино да поминеш, види на пазар 3 имаше еден оглас за лиени бандаши 14-ки со зимски гуми на нив Sportiva за 12.000 ден, може и би спуштил на 10.000 ден, според мене во гумите има уште мин. 2 сезони возење. Ивица се вика дечкото што ги продава. Јас бев сремен да ги земам ама ми фаќаа на шепата од дисковите.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #2469 на: 13 Декември 2012, 10:10:58 am »
Гуми настаро не би земал, па колку и да се нови. Инаку брендот воопшто не ми е битен, зошто како што кажав колата се вози во градски услови. Сега вртам, ќе додадам во списокот цена кога ќе ми кажат.

Edit: Матадор гуми нема, не си ни знае дали ќе се донесат нови. Инаку одлична цена имале; 2900ден. но тоа е. Така да останува само од воа што имаат на лагер по продавнициве да зеам.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2470 на: 13 Декември 2012, 10:20:15 am »
@Sase_91 за Нокианот има акција во Мотоцентар.
За диманзија 195/65/15, 2 ги нудат за 130ЕУР, 4 за 250Еур.
Не би требало за твојава димензија да се поскапи.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #2471 на: 13 Декември 2012, 10:24:58 am »
Супер информација Маријан, но јас кога им ѕвонам друго ми кажуваат. Односно таа цена што ја пишав, 77еу со 20% попуст. Ако некој се знае таму и сака да праша би му бил благодарен и должен пиво :D

4 за 250 да ги дадат Нокианот одма ги зимам, не мислам.
« Последно менување: 13 Декември 2012, 10:35:35 am Sase_91 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2472 на: 13 Декември 2012, 10:30:09 am »
Земи асални зимски и вози ги 8 години. Сами ќе се исплатат.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #2473 на: 13 Декември 2012, 10:32:40 am »
Не е моја колата, јас само им ги кажувам информациите и ги наоѓам гумите/бандажите. Ама секако нема да и советувам да зима мишелин, или континентал зошто разликата е минимална во перформанси таму каде што ќе ги користи она, а разликата во цената оди и до 50% нагоре. Колата е стара 3год а има 22ккм, пример за тоа колку се вози  :D

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
« Одговори #2474 на: 13 Декември 2012, 10:40:25 am »
Тоа се во просек 600км месечно што според мене не е многу ама не е ни малку. Колата е нова така да јас би инвестирал во добра гума. Како што ти кажав претходно а и Deni ме потврди земи си гума што ќе ти се исплати низ годините. Во првата година не верувам дека има драстична разлика во перформанси ама низ годините има голема разлика од гума до гума.