Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1481121 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1440 на: 06 Ноември 2012, 10:49:04 am »
Ланец најубаво фаќа на резервно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1441 на: 06 Ноември 2012, 10:50:01 am »
Зашто ланците се ставаат на погонските тркала ?

ланци се едно, зимски гуми друго.

ниту зимски гуми се замена за ланци, ниту ланци се замена за зимски гуми.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1442 на: 06 Ноември 2012, 10:53:40 am »
Jas prasav za zimski gumi, edni se edna sezona vozeni Tigar Vintera, a drugite continental novi.

Po se izgleda po komentarite Continentalot ke idat nazad.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1443 на: 06 Ноември 2012, 10:55:02 am »
Ај покрај тоа што не разбирате дека напред е поубаво да се поистрошените гуми, еве и друга логика:

Ќе ти се истрошат гумите напред за 5 години, ќе ги смениш со нови, задните имаат уште полка за арчење.
После 9 години предните имаат 4 години, а задните 9 (факин) години!

Ако ги ставиш потрошените напред, веќе за една-две години, ќе мора и тие да ги обновиш.

Ако не ви се свиѓа оноа што го збориме дека заради БЕЗБЕДНОСТ треба напред старите гумички, дали можеби ова ќе ви биде подобро објаснување кое ќе ве натера старите напред да ги стуткате?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1444 на: 06 Ноември 2012, 10:55:45 am »
Незнам за вас, али на снег повеќе од 50 не возам. Така да не гледам опасност од пролизгување на задниот дел, и други сценарија. Во свиок нормално ќе се одземе гас и тоа е тоа. Некој ако сака да се курчи на снег и да вози како на суво тоа е веќе друг проблем, и углавном се решава со одзимање на возачката дозвола.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1445 на: 06 Ноември 2012, 10:57:15 am »
Јас пунтото го учукав со летни гуми со 20км/ч на МРАЗ! тоа немаше да се случи со зимски - одговорно тврдам. Откако си го опраив пунтото, директ од автолимарски отидов по 4 зимски гуми. Памет за друг пат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1446 на: 06 Ноември 2012, 10:59:55 am »
Зашто ланците се ставаат на погонските тркала ?

ланци се едно, зимски гуми друго.

ниту зимски гуми се замена за ланци, ниту ланци се замена за зимски гуми.

Правецот на движење го даваат предните тркала, 70% од силата на кочењето е на предните тркала а 90% од колите се со предна влеча. Во градски услови не верувам дека постои идиот кој ќе си ги стави двете зимски гуми назад, осим ако не е со задна влеча.

Јас пунтото го учукав со летни гуми со 20км/ч на МРАЗ! тоа немаше да се случи со зимски - одговорно тврдам. Откако си го опраив пунтото, директ од автолимарски отидов по 4 зимски гуми. Памет за друг пат.

на мраз не се оди а камоли вози

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1447 на: 06 Ноември 2012, 11:07:37 am »
Куоре не терај инает сега непотребно. 50 км/ч е голема брзина за а мраз и снег. На снег СИТЕ тркала ја определуваат насоката на движење и сите тркала кочат заедно. Џабе ти се зимску гуми напред кога задните не си ја вршат работата и уште повеќе притискаат на предниот дел.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1448 на: 06 Ноември 2012, 11:15:39 am »
Правецот на движење го даваат предните тркала, 70% од силата на кочењето е на предните тркала а 90% од колите се со предна влеча.

токму ЗАТОА не чини зимски напред летни позади!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1449 на: 06 Ноември 2012, 12:07:43 pm »
Куоре не терај инает сега непотребно. 50 км/ч е голема брзина за а мраз и снег. На снег СИТЕ тркала ја определуваат насоката на движење и сите тркала кочат заедно. Џабе ти се зимску гуми напред кога задните не си ја вршат работата и уште повеќе притискаат на предниот дел.

Не терам инат, ти кажувам како би постапил јас и било кој друг доколку би купил две зимски гуми, или доколку би ставил ланци. Значи секогаш на погонски тркала.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1450 на: 06 Ноември 2012, 12:11:01 pm »

Ти бе Фалангонен не возеше 80 од Поштенското надолу на снег со bobi903 ? Со Chlink на Партизанска ... ? ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1451 на: 06 Ноември 2012, 12:12:32 pm »
А бе каква дискусија.... или 4 зимски гуми или ланци у гепек. Какви две зимски гуми, боље у гаража да ги чувам дур да соберам пари за уште 2.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1452 на: 06 Ноември 2012, 12:12:39 pm »
Фаланга мења ставови ко чорапи.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1453 на: 06 Ноември 2012, 12:14:17 pm »
А бе каква дискусија.... или 4 зимски гуми или ланци у гепек. Какви две зимски гуми, боље у гаража да ги чувам дур да соберам пари за уште 2.

Најверојатно оваа дискусија се води само кај нас и земји со сличен стандард.

Само на пазари ко нашиот се продаваат гуми на старо.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1454 на: 06 Ноември 2012, 12:14:39 pm »
Така е.